De draagzak of draagdoek

Lopend kan je je kindje op verschillende manieren vervoeren. Het gebruik van een draagzak of draagdoek is er daar een van. Het voordeel van een draagzak of draagdoek is dat je je handen vij hebt. Hier volgen enkele koop- en gebruik tips wanneer je een draagzak of draagdoek wilt gaan gebruiken.

In een draagdoek kan een baby zowel liggen als zitten. Ook een kleine en niet zo stevige baby kun je daarin al na de eerste week vervoeren.  Een goede draagdoek kan gebruikt worden vanaf vlak na de geboorte tot je baby te zwaar wordt om op deze manier te dragen. 

Let bij gebruik van een draagdoek goed op dat je baby vrij kan ademen. Mond en neusje moeten vrij zijn!

Verschillen tussen draagdoek en draagzak
In een draagzak hangt een baby als een soort gewicht aan je lijf. Met een draagdoek daarentegen, verdeel je het gewicht veel beter over je lichaam heen en draag je op een natuurlijke manier die vele malen minder belastend is voor schouders en rug van de moeder en van het kind. In een draagzak bungelt een baby aan de moeder en draagt zijn skelet zichzelf. In een draagdoek steunt het kindje op de moeder en draagt zij met gemak en veel meer plezier!

Draagdoek
De draagdoek kan je al snel na de geboorte gebruiken. Je baby is dan nog te klein om al rechtop gedragen te worden maar liggend dragen kan dan wel al, let hierbij wel op dat het neusje en mondje vrij is om goed te ademen. Koop een NIET voorgevormde draagdoek, maar een gewone draagdoek die je zelf moet knopen. Juist in deze periode, zo vlak na de geboorte, heeft de baby behoefte aan huidcontact en door je kindje lekker tegen je aan te dragen voldoe je aan deze behoefte.

Als je kindje ongeveer 3 maanden oud is en de beentjes goed kan spreiden, kan je je baby rechtop gaan dragen.

Kooptips voor Draagzak
Let op: veel draagzakken zijn ergonomisch niet verantwoord. Je baby wordt in een draagzak in een bepaalde houding gedwongen. Wees dus erg kritisch als je een draagzak wilt aanschaffen. Zeker voor een baby gaat de voorkeur uit naar een draagdoek.

Een voorgevormde draagdoek of draagzak waarin de baby horizontaal gedragen wordt: Je baby ligt in deze draagdoek/zak in een foetale houding. Gebruik dit product liever niet omdat kinderen meer moeite hebben met ademhalen. 

Pas bij het kopen van een draagzak verschillende modellen, liefst met de baby erbij. Probeer in de winkel uit of je de draagzak alleen kunt aan- en afdoen. Kijk of je de sluitingen makkelijk open en dicht krijgt, liefst met één hand. Met de andere hand kun je dan je kind ondersteunen.

Let op verder op de volgende punten:
Controleer of de banden goed en stevig zijn bevestigd en of ze verstelbaar zijn. De draagbanden zijn minimaal 4 cm breed.De draagzak moet van zacht materiaal zijn. Er mogen geen scherpe hoeken of randen aan zitten.
Controleer of kleine onderdelen zoals knopen, niet los kunnen raken. Koordjes aan de draagdoek of draagzak mogen niet langer dan 22 cm zijn. Koop een draagzak met een dubbele sluiting. Dat wil zeggen: er moeten twee handelingen worden uitgevoerd om de sluiting open te krijgen. 

Een goede draagzak geeft het kind voldoende steun in zijn rug en voldoende steun aan het hoofdje; een baby kan zijn hoofd nog moeilijk lange tijd recht-op houden,zorgt ervoor dat het kind niet opzij gaat hangen. Verder laat een goede draagzak voldoende ruimte vrij voor de armen en benen en heeft de beenopeningen op gelijke hoogte of liever nog iets lager dan het zitgedeelte.

Gebruikstips draagdoek en draagzak
Gebruik een draagdoek of draagzak alleen tijdens het wandelen, of binnenshuis om de baby te troosten en lekker tegen je aan te houden. Maak in het begin geen lange wandelingen met je kind in een draagdoek of draagzak. Draag je baby niet in een draagdoek of draagzak tijdens het koken, in de auto, op de motor, op de fiets of tijdens het sporten. Wees erop alert dat je evenwicht verandert als je je kind draagt in een draagdoek of draagzak.

Let erop dat het kind vrij kan ademen. Zorg er altijd voor dat je kind genoeg frisse lucht krijgt. Draag om die reden je baby nooit onder een dichte jas; de baby krijgt het dan snel te warm, zeker als zijn hoofdje niet boven de jas uitkomt. 

Houd de temperatuur in de gaten. De zon is gauw te heet op het hoofd van de baby. Ook onder een jas wordt het snel te warm door je lichaamswarmte, zelfs in de winter. Wees extra voorzichtig met voorover-buigen of leunen. Koop een draagdoek, -zak met een duidelijke (Nederlandstalige) gebruiks-aanwijzing. Controleer regelmatig de sluiting van de draagzak op slijtage. Mocht de sluiting niet meer in orde zijn, gebruik de draagzak dan niet meer en neem contact op met de leverancier.

In de draagdoek ligt de baby in het begin het beste ter hoogte van je borst. De knoop in een draagdoek zet zichzelf vast en kan dus niet loschieten als je knoopt zoals in de gebruiksaanwijzing omschreven.
De draagzak zit op de goede hoogte als je de baby een zoentje op zijn hoofdje kunt geven. Let er bij het omdoen van een draagzak altijd op of de sluiting goed dicht klikt.

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen