De draagzak of draagdoek

Is een draagzak of draagdoek iets voor jou?

Ook zonder kinderwagen, kun je je kindje op verschillende manieren lopend vervoeren. Het voordeel van een draagzak of draagdoek is dat je je handen vrij hebt voor een peuter of een hondenriem. Dat je je kindje huid-huid contact kan bieden, maar daarbij niet stil hoeft te zitten. Of misschien wil je juist dragen omdat het voor jouw kindje goed is om gedragen te worden zoals bij een vermoeden van heupdysplasie of omdat je zoon of dochter te vroeg geboren is.

Kikkerhouding:

Het advies is om een kleine baby rechtop in de kikkerhouding te dragen.

Dat betekent dat hij met zijn buik tegen jouw buik aan moet zitten. Dat de doek of het draagsysteem steunt van het nekje tot in de knieholtes en dat jij het hoofdje van je baby altijd moet kunnen kussen. De wat oudere baby of dreumes kan ook op andere manieren worden gedragen bijvoorbeeld op jouw heupen of op de rug, zijn nekje hoeft namelijk minder te worden ondersteund. Een baby moet altijd stevig tegen je aan worden geduwd en draaglast moet voor jou lijf evenredig verdeeld zijn. Als je zo draagt, zul je zien dat je baby ook altijd zijn kin van de borst heeft.

Dragen met een doek

Er zijn vijf verschillende manieren om een baby goed ondersteund op je lijf te dragen, de mei tai, de ringsling en voorgevormde drager komen later aan de orde. De eerste twee groepen zijn de doeken, allebei direct vanaf geboorte te gebruiken zijn.
Er zijn elastische doeken en geweven doeken.
Voordeel van een elastische doek is dat hij niet heel erg duur is en geheel is af te knopen voor je je baby erin doet.
Nadeel van elastische doeken is dat doek is gemaakt van tricot dat kan erg warm zitten, zeker ook als je veel gaat lopen en daardoor zelf warmer wordt. Verder kan de elastaan in de doeken er ook voor zorgen dat een baby doorheeft dat hij kan bouncen in de doek, dit vinden jouw schouders meestal niet leuk. En de elastaan kan op den duur ook zijn elasticiteit verliezen. De levensduur van een tricot doek is daardoor korter dan die van een geweven doek.
Voordeel geweven doeken is dat ze zijn geweven op een speciale manier, waardoor ze zich net zo mooi om jullie lichamen vormen als elastische doeken, maar zijn duurzamer, want ze kunnen hun elasticiteit niet verliezen. Ze zijn vaak gemaakt van katoen, maar soms ook van wol of linnen, dat zijn producten die je lichaamstemperatuur goed regelen en wat luchtiger zitten.
Met een geweven doek kun je ook op je rug dragen of op je zij, waardoor de doek lang mee kan in gebruik.
Nadeel van geweven doeken is dat je hem afknoopt als de baby er in zit, dat kan in het begin wat spannend aanvoelen. Daarnaast zijn de doeken vanwege hun weving gemiddeld iets duurder dan de elastische doeken.

Draagconsulent
Mocht je het verschil tussen de doeken eens willen voelen neem dan contact op met een gecertificeerd draagdoekconsulent.

Voorgevormde dragers
Alle draagdoekconsulenten kunnen je leren knopen, maar veel hebben ook een ruim assortiment voorgevormde dragers (draagzakken) die je kunt bekijken en omdoen met speciale draagpoppen. Zo hoef je je kindje niet te belasten met in en uit de drager halen om te voelen hoe het zit.
Veel ouders kiezen voor een voorgevormde drager omdat deze snel om te doen zijn met kliksystemen of klittenband.

Let op: veel draagzakken zijn ergonomisch niet verantwoord.

Je baby wordt in een draagzak in een bepaalde houding gedwongen. Wees dus erg kritisch als je een draagzak wilt aanschaffen: Steunt hij de baby voldoende in zijn nekje? Geeft hij mij geen pijn op de schouders? Steunt hij de billen alleen of echt tot in de knieholtes? Zijn de banden makkelijk verstelbaar, zodat we beiden kunnen dragen?

Tussengroep
Zie je het niet zitten om jezelf in 4.6 meter stof te wikkelen voor je kleintje en heb je het geld niet voor een superdeluxe voorgevormde drager? Dan zijn er nog twee soorten dragers die wel een spotlight kunnen gebruiken: de mei tai en de ringsling.

 

De mei tai is een vierkante doek met aan elke hoek vier banden. Twee banden knoop je om je middel, neem de baby tegen je aan en sla de vierkante doek tegen de rug van je baby aan. Daardoor komen de twee andere banden op je schouder te liggen, je kunt ze kruisen op je rug en voor onder de baby zijn billen afknopen.

 

 

De andere is de ringsling, een grote favoriet van ouders van een dreumessen. Een dreumes wordt vaak op de heupen gedragen, zodat hij mee kan kijken. De ringsling is een korte doek, waarmee je je baby in deze houding draagt. Je baby zit om je ene heup, met twee ringen nabij je schouder kun je de doek heel makkelijk passend trekken.

Gebruikstips draagdoek en draagzak

Veel dragen staat de motorische ontwikkeling van een baby niet in de weg een baby leert meekijken en voelt wanneer jij een beweging inzet of hoe je je lijf draait. Er zijn wel momenten dat je beter niet kan dragen of dat je goed moet opletten

  • Draag je baby niet in een draagdoek of draagzak tijdens het koken, in de auto, op de fiets of tijdens het sporten.
  • Wees erop alert dat je omvang en evenwicht veranderen als je je kind draagt in een draagdoek of draagzak. Je zal niet de eerste ouder zijn die een deurpost raakt.
  • Zorg er altijd voor dat je kind genoeg frisse lucht krijgt. Draag om die reden je baby nooit onder een dichte jas, zijn hoofdje moet boven de jas uitkomen.
  • Wees alert op warmtestuwing. Draag je kindje niet bij koorts of kans op koorts. Wil je wel heel graag dragen, doe het dan met minder kleding dan normaal.
  • Controleer regelmatig de sluitingen van de voorgevormde drager op slijtage. Gebruik altijd een platte knoop om een doek af te knopen. Platte knopen worden door aantrekken altijd sterker.


Gerelateerde artikelen

De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Kraamvisite of babyborrel Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

meer lezen ...
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen