De hartslag van de baby tijdens het persen

Het persen is voor zowel moeder als kind een zware klus.

Normaal gesproken kunnen beiden dit goed aan. Maar het is belangrijk om de conditie van de baby goed in de gaten te houden tijdens het persen.

De verloskundige doet dit door regelmatig naar de hartslag baby te luisteren met de doptone (een apparaatje wat het geluid uit de buik versterkt).

Een normale hartslag van een baby ligt tussen de 110 en 160 slagen per minuut. Vaak zie je tijdens het persen dat de hartslag van de baby tijdelijk wat langzamer wordt, dit is een reactie van de baby die al dat drukken niet prettig vindt.
Schrik hier niet teveel van, het is heel normaal dat de baby moet wennen aan het persen en na een aantal persweeën herstelt de hartslag meestal weer.

Als de hartslag niet goed herstelt kan het zijn dat je verloskundige vraagt om even een paar weeën weg te zuchten en op je zij te gaan liggen. Door zijligging wordt de baarmoeder beter doorbloed. Hierdoor zie je vaak dat de hartslag weer herstelt.

Je verloskundige houdt het scherp in de gaten en vertelt het je wel als het echt niet goed is. Als je verloskundige het niet vertrouwt zal ze de hulp van de gynaecoloog inschakelen.
In dat geval wordt je overgedragen en als je thuis aan het bevallen bent moet je alsnog naar het ziekenhuis. Het vervoer zal in dit geval per ambulance plaatsvinden zodat ze de hartslag van je baby goed in de gaten kunnen houden. Maar maak je niet teveel zorgen. Door de rit in de ambulance, waarbij je in zijligging wordt gelegd en niet mee mag persen, herstelt de hartslag vaak weer prima.

 


Gerelateerde artikelen

Ontsluiten bevalling Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Persen bevalling Persen

Tips om je voor te bereiden op het persen.

meer lezen ...
De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Hartslag van de baby is te laag

Tijdens de bevalling luistert de verloskundige regelmatig naar het hartje van de baby. Bij veel geboortes daalt de hartslag van de baby aan het begin van het persen even. Dit komt omdat de baby even moet wennen aan het persen en de druk die op hem wordt uitgeoefend. Meestal herstelt de baby zich weer snel […]

meer lezen ...
Geboorte placenta De geboorte van de placenta

Als de baby is geboren moet de placenta er nog geboren worden. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Doordat de baby er uit is, kan de baarmoeder flink kleiner worden. Door dit verkleinen en de naweeën laat de placenta los. Gemiddeld wordt de placenta binnen 15 minuten geboren. Meestal krijg je een flinke nawee […]

meer lezen ...
Vlak na de geboorte Tips voor direct na de geboorte

Wat is belangrijk voor de binding van jullie als ouders met jullie kind? Hoe houdt je de baby lekker warm en meer tips.

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Wanneer geef je de eerste keer borstvoeding na de bevalling? Het eerste uur na de geboorte is de baby erg wakker en alert. De zoek- en zuigreflex zijn dan erg sterk. Dit is dan ook het beste moment om met de borstvoeding te beginnen. Na de bevalling krijg je, als er geen complicaties zijn, je […]

meer lezen ...