De kraamheer

Een spannende tijd en veel te doen de eerste dagen.

Jullie hebben net een zeer inspannende gebeurtenis achter de rug (de geboorte) en zijn allebei aan wat extra rust toe. Voor de kraamvrouw is dat meestal geen probleem, die mag heerlijk in bed liggen en zich laten verwennen als een prinses, ze heeft het ook verdiend en hard nodig.

Probeer de kraamtijd zo te regelen dat het meeste bezoek komt als de kraamverzorgster er is, zodat jullie de avonden met z’n drieen zijn.

Maar de kraamheer komt er heel wat slechter vanaf. Van de ‘jonge’ vader wordt verwacht dat hij de kaartjes regelt, boodschappen doet en de baby aangeeft. Kortom je rent je rot, terwijl je eigenlijk ook heel moe bent van alle emoties en vaak heb je ook een nacht slaap gemist.

Bovendien slapen baby’s geen hele nacht en je kunt er dus op rekenen dat je de komende nachten ook niet al te veel slaap zult krijgen. Dan moet je na twee dagen nog weer gaan werken ook…..

Probeer na de bevalling 1 of 2 extra vrije dagen te nemen en als dat niet kan probeer dan of je een uurtje later kunt beginnen.

De eerste dagen na een geboorte zijn voor jou ook zeer vermoeiend, het is dan ook heel verstandig om samen met je vrouw een middagdutje te doen. Dit is niet alleen goed omdat je moe bent, maar het is ook heerlijk om een paar uurtjes samen te zijn. Vaak wordt je in de kraamdagen overlopen door bezoek, heel leuk en lief allemaal, maar je hebt dan amper tijd voor elkaar en voor elkaars emoties. Het gezamenlijke middagdutje kan je dan goed benutten door even bij elkaar in de armen te liggen en je even te uiten.

De meeste mannen gaan na 2 of 3 dagen weer werken, probeer dan ook in de eerste dagen de baby te verschonen en in badje te doen. De kraamverzorgster zal je helpen en je alles leren.

Om een innig contact met je baby op te bouwen is het goed om dagelijks een poosje met de baby op bed te gaan liggen. Leg de baby bloot op jouw blote borst en bedek jullie samen met het dekbed. Zo blijft de baby lekker warm. De baby kan scherp zien op een afstand van ongeveer 20 cm. Door hem zo dicht bij je te leggen, zal hij dus snel aan jouw gezicht wennen. Brabbel of praat veel met je baby. Als je in de baarmoeder al veel met hem gesproken hebt, zal hij je stem snel herkennen.

Tip: wees alert op teveel bezoek ’s avonds. Er zijn mensen die denken dat ze gezellig tot 23.00 uur kunnen blijven zitten. Sta dit niet toe. Jullie hebben beiden je slaap hard nodig en voordat jullie kunnen gaan slapen ben je zo een uur verder. Het bezoek moet uiterlijk om 21.30 uur vertrekken zodat jullie rond 22.30 kunnen gaan slapen. Je weet maar niet wat de nacht weer gaat brengen, dus op tijd naar bed is geen overbodige luxe.

 

Tip: als er veel onverwacht bezoek komt ’s avonds en jullie zijn het zat, trek dan de stekker uit de telefoon, doe de deurbel eraf en sluit de gordijnen. Je kunt een briefje op de deur hangen met de tekst: Wij zijn even moe en slapen al. Niemand zal je hier lelijk op aankijken.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen