De ontsluiting vordert niet

Als, om wat voor reden dan ook, de ontsluiting niet vordert dan zal de verloskundige op een gegeven moment, samen met jullie, besluiten dat het tijd wordt om de hulp van de gynaecoloog in te roepen.
Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:

  • onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg;
  • het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd)
  • wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken. M.a.w. het hoofdje kan niet goed indalen en drukt niet op de baarmoedermond. Hierdoor is er geen druk die de baarmoedermond open drukt.

Als er geen goede weeën zijn, kan het zijn dat wat pijnstilling voldoende is om meer rust te creëren waardoor het adrenalinegehalte afneemt en de oxytocine haar werk kan doen (zie: “adrenaline en oxytocine“).
Soms is het nodig om een infuus met oxytocine te krijgen om betere weeën te krijgen. De gynaecoloog zal deze afweging maken en beslissen wat het beste is.
Als er sprake is van een wanverhouding, dan is een keizersnede vaak de enige oplossing.

Als, om wat voor reden dan ook, de ontsluiting niet vordert dan zal de verloskundige op een gegeven moment, samen met jullie, besluiten dat het tijd wordt om de hulp van de gynaecoloog in te roepen