De verloskundige is te laat: Jij zult de klus moeten klaren

Als jullie je eerste kindje krijgen, dan is de kans erg klein dat de verloskundige te laat komt.

Zelfs als je de verloskundige pas belt als je vrouw al flinke persweeën heeft, dan zal de verloskundige nog op tijd zijn. Het persen voor een eerste kind duurt immers vrij lang en zeker als je vrouw niet echt actief meeperst zal de verloskundige op tijd zijn.

Bij een tweede of volgende kind gaat de bevalling meestal een stuk sneller, je kunt wel eens overvallen worden door plotselinge persdrang terwijl het even ervoor allemaal nogal mee leek te vallen.

In is de praktijk gebleken dat bevallingen die snel gaan bijna altijd probleemloos verlopen.

Als je vrouw zegt dat ze persdrang heeft (gevoel dat ze moet poepen) bel dan direct de verloskundige, die zal met spoed komen en haalt ze het meestal nog net.

Maar stel je voor dat de verloskundige te laat is, dan ben jij degene die voor de eerste opvang van de baby moet zorgen. Gelukkig is in de praktijk gebleken dat bevallingen die zo snel gaan bijna altijd probleemloos verlopen, maar toch een paar tips wat je zou moeten doen:

 • Zorg ervoor dat de verloskundige binnen kan komen
 • Pak een stapeltje luiers of handdoeken
 • Probeer je vrouw te laten puffen, maar als ze echte persdrang heeft valt het niet tegen te houden.
 • Laat je vrouw gaan liggen (op bed) en doe haar onderbroek uit
 • Als je de vagina open ziet gaan, dan komt de baby er echt aan en is het niet meer te stoppen
 • Als het hoofdje geboren is volgt de rest meestal vanzelf, maar als dat niet zo is, dan zal je moeten helpen.
  Omvat het hoofdje weerszijde met je handen en druk het hoofdje naar beneden (in het matras), doe dit tijdens een wee en laat je vrouw persen. Zo wordt meestal de voorste schouder geboren. Als je de schouder onder het schaambot door ziet komen, dan beweeg je de baby in zijn geheel richting de buik van moeder, moeder perst mee, je zult zien dat het lijfje er dan makkelijk uit komt.
 • Meestal begint een baby te huilen, als dat niet zo is, let dan op of hij mooi roze van kleur is, dan is alles goed. Door de baby flink ruw af te drogen, prikkel je hem ook om te gaan huilen.
 • Droog de baby erg goed af en leg hem op mama’s blote buik. Zorg ervoor dat de baby en mama’s buik beide goed droog zijn.
 • Is de baby slap, wittig en huilt hij niet dan moet je hem flink prikkelen. Wrijf eerst eventueel slijm uit zijn mondje en wrijf vervolgens met een doek flink over zijn rug, tussen de schouderbladen. Door ruw met de baby om te springen prikkel je hem goed. Negen van de tien keer is dit voldoende om de baby flink aan het huilen te krijgen. Lukt het nog niet, tik dan gemeen tegen zijn voetzooltjes aan of kras erover met je nagels. De ouderwetse pets op de billen helpt ook.
 • Bedek de baby met een paar luiers of handdoeken en bedek moeder en kind erna met het dekbed.
 • De navelstreng kun je laten zitten tot de verloskundige er is.

Het belangrijkste is dat je de baby goed warm houdt.

Nogmaals, supersnelle bevallingen verlopen bijna altijd probleemloos, blijf dus kalm en houd deze tips in je achterhoofd.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen