Hoe werkt je lichaam

Kinderwens? Hoe werkt je lichaam eigenlijk?

Al tijdens de zwangerschap worden bij de vrouwelijke foetus alle eicellen gemaakt voor haar hele leven.baarmoeder uitleg
Als de foetus zo ongeveer 6 maanden oud is bevatten de eierstokken ( je hebt 2 eierstokken, 1 rechts en 1 links van je baarmoeder) zo’n 6 tot 7 miljoen eicellen.
Veel van deze eicellen sterven voor de geboorte al af, bij de geboorte heeft de vrouwelijke baby nog zo’n 2 miljoen eicellen. Tegen de tijd dat je voor het eerst ongesteld wordt heb je er “nog maar” zo’n 300.000.

Toch zijn dit er meer dan voldoende. Gemiddeld  heeft een vrouw zo’n 500 cycli in haar leven, dat betekent dat er dus maar 500 eicellen echt tot rijping komen.

Iedere maand beginnen er zo’n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong).

Slechts 1 eicel  zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie). In welke van de twee eierstokken de uiteindelijke eicel zal springen is niet vast geregeld, het is niet zo dat de ene maand links een eicel spingt en de volgende maand rechts.

Eicellen zitten in een zakje, de follikel genaamd. Tijdens de eerste dagen van je cyclus gaan een aantal follikels groeien onder invloed van het follikel stimulerend hormoon (FSH). De follikels vullen zich met vocht en verplaatsen zich naar de buitenzijde van de eierstok. Slechts één follikel zal volgroeien, deze follikel noemen we de follikel van De Graaf.
Dit follikel geeft een seintje naar de hersenen om de productie van het tweede hormoon wat bij de cyclus is betrokken te gaan produceren: het luteïniserende hormoon (LH).
Onder invloed van LH wordt de follikel van De Graaf nog groter en barst open, de eicel springt uit de follikel en komt in de eileider terecht, dit noemen we de eisprong of ovulatie.
Na de eisprong komt de eicel in de eileider terecht.

Ovulatietesten meten het LH en weten zo dus dat je eisprong eraan zit te komen. Dit is hét moment om te vrijen als jullie een kinderwens hebben.

Ondertussen wordt in de baarmoeder het slijm dikker en beter doorbloed, dit is nodig om de bevruchte eicel straks te laten innestelen.
De binnenbekleding van de baarmoeder zit vol met bloedvaten en klieren. Na de eisprong gaan deze bloedvaten groeien, hierdoor krijgt de binnenbekleding meer voeding en wordt dikker.

Na de eisprong sluit de follikel van De Graaf zich weer en wordt geel. We noemen het nu het gele lichaam oftewel het corpus luteum.
Het copus luteum produceert progesteron (een hormoon). Samen met oestrogene hormonen zorgt progesteron ervoor dat de baarmoeder rijp wordt om een bevruchte eicel te ontvangen.
Bovendien zorgt het progesteron ervoor dat je lichaamstemperatuur iets stijgt, zo’n halve graad. Als je iedere ochtend rond dezelfde tijd je temperatuur meet kun je aan deze stijging zien dat je eisprong hebt gehad.
De klieren in de baarmoederbekleding gaan voedingsstoffen uitscheiden die nodig zijn om de bevruchte eicel in de eerste periode van voeding te voorzien. De eerste weken is de placenta nog niet aangelegd en moet de vrucht van voeding worden voorzien door de baarmoederwand en de dooierzak.

Als de eicel bevrucht wordt gebeurt dat in de eileider.

Het bevruchte eitje verplaatst zich langzaam van de eileiders naar de baarmoeder waar de innesteling plaatsvindt. De reis van de eileider naar de baarmoeder duurt zo’n 3-4 dagen.
De plaats van innesteling is willekeurig en kan in principe dus overal in de baarmoeder zijn.

Als er geen bevruchting plaatsvindt sterft het corpus luteum langzaam af en vermindert de productie van het progesteron. Als het progesteron niet meer wordt uitgescheiden start je menstruatie en begint het hele verhaal weer opnieuw.


Gerelateerde artikelen

Hoe lang duurt het om zwanger worden Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Hoe snel je zwanger wordt is afhankelijk van veel factoren.

meer lezen ...
De cyclus Je cyclus

Een groot deel van de vrouwen heeft een cyclus langer/korter dan 28 dagen. Wat is normaal?

meer lezen ...
Stoppen met de pil Stoppen met de pil, wat gebeurt er

Wat verandert er in je lijf als je stopt met de pil?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen