Diabetes in de zwangerschap

Diabetes in de zwangerschap

Dit artikel gaat over de gevolgen van bestaande diabetes (dus al voordat je zwanger wordt). Over zwangerschapsdiabetes (diabetes onstaan in de zwangerschap) hebben we een ander artikel.

Gevolgen van diabetes in de zwangerschap:

  • Schommelingen in je bloedglucosewaarden:
    In de zwangerschap kunnen je bloedglucosewaarden erg schommelen als je diabetes hebt.
    Tijdens de zwangerschap onttrekt je baby glucose aan je bloed, zodat je bloedglucose lager is dan normaal. Hierdoor is je insuline behoefte ook lager. Terwijl later in de zwangerschap je lichaam ongevoeliger wordt voor insuline en de behoefte aan insuline dus weer hoger is.Diabetes hoeft geen belemmering te zijn voor een gezonde en fijne zwangerschap, maar vraagt wel extra aandacht!
  • Hypo’s:
    In het begin van de zwangerschap neemt het risico op hypo’s toe.
    Zware hypo’s zijn een risico voor jezelf. De meeste hypo’s kunnen geen kwaad voor de baby, herhaaldelijk ernstige hypo’s wel. Door lage bloedglucosewaarden kun je je draaierig en akelig voelen.Het is dus zaak om heel alert te zijn en vaak te meten en de hoeveelheid insuline of jouw voeding aan te passen, zodat je de bloedglucosewaarden zo scherp mogelijk kunt houden.
    In de eerste weken van je zwangerschap worden alle organen van je baby aangelegd, een heel belangrijke periode dus waarbij het zeer belangrijk is dat je bloedsuikers goed ingesteld zijn. Controleer dus vaak of gebruik een continu glucosemeter.
  • Hypers:
    Hoge bloedsuiker waardes zijn een risico voor je baby. Er kunnen afwijkingen aan het hart en skelet ontstaan.Daarnaast is er een verhoogd risico op een te zware baby als je kindje constant teveel suiker aangeboden krijgt. Dit geldt zowel voor bestaande diabetes als zwangerschapsdiabetes

Controle-controle-controle is dus het devies!

Diabetes in de zwangerschap geeft een verhoogd risico op:

  • Te groot kind(de groei wordt goed gecontroleerd door regelmatige echo’s)
  • Vroeggeboorte
  • Miskraam en aangeboren afwijkingen (vooral als je niet goed ingesteld bent aan het begin van je zwangerschap)
  • Hoge bloeddruk (vooral bij type 1 diabetes)
  • Hypo’s bij de baby na de geboorte.

Vruchtwaterpunctie:
Als je insuline afhankelijke diabetes hebt, kom je in aanmerking voor een NIPT vroeg in de zwangerschap of een vruchtwaterpunctie rond de 16 weken. Je hebt immers een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, een vruchtwaterpunctie geeft uitsluitsel.

Wordt niet ongepland zwanger, bereid je, samen met je internist, goed voor!

Zoek voor de begeleiding van je zwangerschap een gynaecoloog die ervaring heeft in het begeleiden van zwangeren met diabetes of laat je in de zwangerschap intensief begeleiden door de diabetes verpleegkundige ism de gynaecoloog.
Omdat vrouwen met diabetes type 1 vaak schildklierafwijkingen hebben, zal de functie van jouw schildklier ook onderzocht worden.

De bevalling

Je bevalt in het ziekenhuis onder controle van de gynaecoloog.

Vrouwen met diabetes worden vaker één tot twee weken voor de uitgerekende datum ingeleid omdat de baby anders te groot wordt.

Jouw bloedglucosewaarden wordt tijdens de bevalling zo vaak als nodig gecontroleerd. Na de bevalling wordt de bloedglucosewaarden van de baby ook gecontroleerd en krijgt hij zo nodig glucose.

Als de longen nog niet helemaal rijp zijn, kan de ademhaling moeilijk op gang komen. Als jij diabetes type 1 hebt of als daar aanleiding toe is, wordt jouw baby op de kinderafdeling opgenomen zodat hij extra gecontroleerd kan worden.

Na de bevalling moet je weer het juiste evenwicht vinden tussen jouw voeding en medicatie, zodat je weer een goede instelling bereikt.

Ook als je diabetes hebt, is borstvoeding een prima keuze. Het geven van borstvoeding heeft echter ook invloed op jouw bloedglucosewaarde, dus het blijft belangrijk om vaker dan normaal te controleren en jouw medicatie en voeding zo nodig aan te passen. Als je diabetes type 1 hebt, zal na de bevalling de functie van jouw schildklier onderzocht worden.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.