Pret echo

Een pretecho is, zoals het woord al zegt, een echo op niet-medische indicatie.

Veelal krijg je in een gezonde zwangerschap een medische echo vroeg in de zwangerschap en de 20 weken echo .
Als er geen bijzonderheden zijn is er voor de verloskundige meestal geen reden om meer echo’s te (laten) verrichten. Toch vinden veel aanstaande ouders dat heel jammer en wordt er veelvuldig om een echo gevraagd later in de zwangerschap. De meeste verloskundigen zullen hier geen gehoor aan geven als er geen medische noodzaak toe is. Als je dan toch graag nog een keer naar je baby wilt kijken ben je aangewezen op een zogenaamde pretecho.

Overal in Nederland zijn commerciële bureaus die tegen een vergoeding een half uurtje naar je kindje kijken. De meeste van deze bureaus worden gerund door ervaren echografistes die hier goed voor zijn opgeleid, maar helaas zijn er geen wettelijke regels voor het beginnen van een pretechobureau. De bakker of slager zou bij wijze van spreke een echobureau kunnen beginnen. Ik denk dan ook dat het wel belangrijk is dat je bij je keuze voor een bureau navraagt of de persoon die de echo’s maakt, gediplomeerd echografist(e) is en hoeveel ervaring men heeft. Hoewel een pretecho dus echt geen medische echo is en je ook niet mag verwachten dat men daar afwijkingen opspoort, is het wel belangrijk dat er een deskundige achter de echo-apparatuur zit. Ook de apparatuur waar men mee werkt is erg belangrijk. De techniek gaat snel en als men werkt met een apparaat van vele jaren oud, dan zal je lang niet zo’n mooi beeld krijgen als met redelijk nieuwe apparatuur. Vraag dit dus ook na voordat je een afspraak maakt.

Vraag van te voren ook na hoeveel tijd men voor je vrijmaakt en wat je precies krijgt (aantal foto’s, DVD, e.d.). Nogmaals een pretecho is echt geen medische echo en de meeste bureaus laten je ook een verklaring tekenen waarin je aangeeft dat je ze niet aansprakelijk kunt stellen als men een afwijking mist. Een ervaren en gediplomeerd echografiste zal bij een eventuele afwijking wel actie ondernemen, maar je kan ze er dus nooit op aanspreken en je moet er dus van uitgaan dat men er niet naar kijkt. Ook groeicontrole van de baby hoort niet thuis in een pretecho.

Bij welke termijn kan je een pretecho laten maken ?

Bij hoeveel weken zwangerschap je het beste een pretecho kan laten maken is afhankelijk van wat je wilt zien en voor wat voor echo je kiest, 2D of 3D.
Gemiddeld is de termijn waarop je een 2D echo laat maken tussen de 19 en 26 weken. In die periode kan men ook het geslacht al goed zien.
De termijn waarop je een 3D of 4D echo laat maken ligt wat later, zo tussen de 23 en 32 weken. Dit heeft te maken met het feit dat je bij een 3 of 4D echo echt te zien krijgt hoe de baby eruit ziet en als je dit later in de zwangerschap doet, dan heb je een reëler beeld van je baby.

Houd er bij het maken van een afspraak wel rekening mee dat voor afspraken in de avonduren er vaak een wachttijd is van enkele weken.

Verschil tussen 2D en 3D echo

Bij een  2 dimensionale echo zie je een plat beeld van je baby,  je kunt de baby wel goed zien, maar je kunt niet echt zien hoe de baby er straks uit gaat zien. Bij een 2D echo heb je meestal wel real time beelden, dat wil zeggen dat je de baby ziet bewegen en rondspringen.

De meeste bureaus maken zowel 2D als 3D  (en zelfs 4D= bewegend 3D beeld) beelden.

Het leuke van 3D is dat je echt een beeld krijgt van het uiterlijk van je baby. Als je het gezicht ziet, zie je echt de bolle wangetjes, lipjes en een wipneusje. Bovendien kan je bij 3D de baby rondom bekijken. 3D beelden worden opgebouwd uit 2D beelden. Dit houdt in dat men eerst in 2D naar de baby kijkt, het beeld vastzet en dan uit verschillende beeldjes een 3D plaatje opbouwt.
Hierdoor zie je bij 3D beelden dus geen bewegende beelden. De allernieuwste technieken maken het mogelijk om ook in 3D bewegende beelden te zien. Dit noemen we een 4D echo.

 


Gerelateerde artikelen

Echo zwanger Echo

Welke echo’s kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

meer lezen ...
20 weken echo 20 weken en/of specialistische echo

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord. De twintig weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen