Echo

Tijdens de zwangerschap krijg je, indien je hier gebruik van wilt maken, standaard twee echo’s aangeboden

Termijnecho (tussen 10-12 weken)
20-weken echo

Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo’s:

Vroege echo (rond de 6-7 weken)
groei echo (rond de 30 weken)
liggingsecho (rond de 36 weken zwangerschap)

Termijnecho

Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

20 weken echo

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Vroege echo

In sommige gevallen wordt al vroeg in de zwangerschap (6 – 7 weken) een extra echo gemaakt. Bijvoorbeeld als er sprake is van:
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap
Twijfel over de zwangerschapsduur
Verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Groeiecho

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.
Ligging van de baby

Tijdens de zwangerschap draait het kind rond je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het voor je baby wordt om te draaien, omdat de ruimte steeds kleiner wordt. Wanneer je baby “vergeet” om te draaien of omdat het niet meer lukt kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar billen wordt een echo afgesproken. De ligging van je baby is belangrijke informatie ter voorbereiding op de bevalling.
Bron: KNOV


Gerelateerde artikelen

Pret echo

Een pretecho is, zoals het woord al zegt, een echo op niet-medische indicatie. Veelal krijg je in een gezonde zwangerschap een medische echo vroeg in de zwangerschap en de 20 weken echo . Als er geen bijzonderheden zijn is er voor de verloskundige meestal geen reden om meer echo’s te (laten) verrichten. Toch vinden veel […]

meer lezen ...
20 weken echo 20 weken en/of specialistische echo

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord. De twintig weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. […]

meer lezen ...
nieuws; 12 weken echo spoort defect plasbuis op

Echo bij twaalf weken redt baby’s met verstopte plasbuis 03-10-2008  Als alle moeders een standaardecho bij twaalf weken zouden krijgen, zouden er in Nederland jaarlijks 20 tot 30 baby’s met een verstopte plasbuis gered kunnen worden. Dit stelt perinatoloog Jos Offermans van het Universitair medische Centrum Maastricht. Deze afwijking wordt nu op zijn vroegst bij […]

meer lezen ...