Eerste controle, vervolgcontroles

Hoe verlopen de vervolgcontroles bij de verloskundige?

De eerste controle is de meest uitgebreide controle, gemiddeld wordt hier een half uur voor uitgetrokken. De vervolgcontroles duren gemiddeld 10 tot 15 minuten.

  • Tot 24 weken zwangerschap zul je iedere vier tot vijf weken op controle gaan bij je verloskundige.
  • Na de 24 weken zwangerschap ga je iedere drie tot vier weken.
  • Vanaf 30-32 weken kom je iedere twee weken op controle
  • Vanaf 36-37 weken ga je iedere week op controle

De frequenties van de controles kunnen per praktijk verschillen. De hier genoemde frequenties zijn slecht een richtlijn, de verloskundige kan hier dus van afwijken.

Naast een gesprek over hoe het met je gaat en uitleg over bepaalde onderwerpen rondom de zwangerschap vinden de volgende lichamelijke onderzoeken plaats:

Bij iedere controle wordt de bloeddruk gemeten. Een gezonde bloeddruk hoort onder de 140/90 mmHg te blijven.

Of je gewicht wordt gemeten verschilt per verloskundige. Hoewel niet alle verloskundigen je gewicht in de gaten houden is het wel belangrijk dat je niet teveel/te weinig groeit. Steeds meer onderzoeken geven aan dat er wel degelijk meer complicaties optreden als vrouwen teveel, of juist te weinig aankomen.

Verloskundigen kunnen met hun handen en de centimeter goed beoordelen of de baby normaal groeit. Door een groeicurve van je buik bij te houden ziet de verloskundige of de groei normaal is. Soms kan het zijn dat je verloskundige een groei echo wil (laten) maken als ze niet helemaal zeker is van de groei van je baby. In sommige regio’s worden deze groei echo’s min of meer standaard gemaakt rond de 30 weken zwangerschap

De meeste verloskundigen zullen je vragen om (zo nu en dan) urine mee te brengen. De urine wordt gecontroleerd op suiker en eiwit, dit in verband met eventuele zwangerschapssuiker en nierfalen ten gevolge van hoge bloeddruk. De urinestickjes zijn niet erg betrouwbaar, vandaar dat lang niet alle verloskundigen de urine nog controleren. Een betrouwbaardere methode om te controleren of je zwangerschapssuiker hebt is een bloedonderzoek. Sommige verloskundigen doen dit standaard, anderen alleen als er een reden voor is.
De verloskundige zal je vragen of je de baby goed voelt bewegen, en wanneer je voor het eerst leven gevoeld hebt.

Verder zal de verloskundige iedere zwangerschapscontrole je buik onderzoeken.
In de eerste 26-28 weken  van de zwangerschap wordt de groei van de baby vooral bepaald door de groei van de baarmoeder. Er zijn min of meer vastgestelde hoogtes van de baarmoeder die bij een periode van de zwangerschap horen (zie tekening).

De controles blijven in de hele zwangerschap ongeveer hetzelfde, met dit verschil dat je verloskundige vanaf ongeveer 28 weken kan voelen hoe je kindje in je buik ligt.

Tot ongeveer 33 weken kan je kindje nog alle kanten opdraaien. Het ene moment kan hij in stuit liggen (kontje beneden) en het volgende moment mooi in hoofdligging. Pas als het hoofdje is ingedaald wordt het bijna onmogelijk voor de kleine om om zijn lengteas te draaien. Als de verloskundige bij 30 weken zegt dat de kleine in stuit ligt, wil dat dan ook helemaal niet zeggen dat hij zo blijft liggen.

De meeste verloskundigen meten de hoogte van de baarmoeder in centimeter. Het aantal cm + 4 moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Dus als de verloskundige 12 cm meet, dan moet je ongeveer 12cm + 4 = 16 weken zwanger zijn.

Als laatste zal de verloskundige het hartje van de baby laten horen. In het begin van de zwangerschap moet de verloskundige vaak nog wel even zoeken naar het hartje. Schrik hier niet van. Omdat de verloskundige nog niet weet hoe de baby precies ligt, kan ze ook nog niet de exacte plaats bepalen waar het hartje te horen is.

Steeds meer verloskundigen gaan in plaats van individuele controles over naar groepscontroles (centering pregnancy). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat centering pregnancy zorgt voor meer tevredenheid bij de moeder en betere uitkomsten van de zwangerschap.

 


Gerelateerde artikelen

De eerste controle De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

meer lezen ...
Centering pregnancy Centering pregnancy

Zwangerschapscontroles in een groep? Is dat wat voor mij?

meer lezen ...
Verloskundige tijdens zwangerschap Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

meer lezen ...
Wie kom je tegen in de zwangerschap? Wie kom je tegen

Welke medici kun je allemaal treffen in je zwangerschap?

meer lezen ...
Gewichtstoename Gewichtstoename

Hoeveel jij mag aankomen bereken je met onze BMI calculator.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Onderzoek naar aangeboren afwijkingen. Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Welke onderzoeken zijn beschikbaar, wat vertellen ze je én welke krijg je vergoed?

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Bloedverlies zwangerschap Bloedverlies zwangerschap

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap: waar moet je op letten en wanneer moet je je verloskundige bellen?

meer lezen ...
Chemische stoffen in dagelijks leven Chemische stoffen in dagelijks leven

Nu je zwanger bent is het belangrijk toch wat beter op te letten met welke chemische stoffen je dagelijks in contact komt. In de zwangerschap ben je immers niet alleen meer verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind. Er lijken nogal wat zaken te zijn waar je rekening mee zou moeten houden nu […]

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Cytomegalie-infectie Cytomegalie-infectie

CMV, ruim 50% heeft het. Het kan schadelijk zijn in de zwangerschap

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen