To Do 1e trimester

Er is veel te regelen als je zwanger bent.

Wat regel je wanneer en waar moet je op letten? Onze to do zwangerschap vertelt je per week wat de belangrijke zaken zijn, in deze editie wordt het eerste trimester (eerste drie maanden) besproken. Voor to do zwangerschap tweede of derde trimester klik je op de linken onderaan de pagina.

TO DO’s eerste trimester (eerste drie maanden) zwangerschap:

Week 4:
Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Lukt gezond eten niet omdat je misselijk bent, neem dan een multivitamine voor zwangere vrouwen.
Als je nog geen foliumzuur slikt, begin er gelijk mee. Foliumzuur moet je slikken van 4 weken vóór de zwangerschap tot en met week 10. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten zoals een open rug en gespleten lip. Daarnaast is het advies om dagelijks 10 mg vitamine D te slikken.
Stoppen met roken, roken kan veel meer schade toebrengen dan de meeste ouders weten. Je baby wordt niet alleen kleiner, maar ook bepaalde afwijkingen komen vaker voor bij baby’s van moeders die roken. Je verloskundige of huisarts kan je helpen met het stoppen met roken.

Week 5:
Afspraak verloskundige maken: Meestal ga je tussen de 6 en 8 weken voor het eerst op controle. Bel nu om een afspraak te maken

Week 6:
Dagboek bijhouden: een zwangerschap is een bijzondere periode. Niet alleen voor jullie nu, maar ook voor je kind later is het heel leuk om terug te kunnen lezen wat er allemaal gebeurde tijdens de zwangerschap. Hoe hebben jullie deze periode beleefd, wat waren de bijzonderheden? Wat was belangrijk nieuws?

Vertellen? De meningen verschillen wanneer je vertelt dat je zwanger bent. Vroeg vertellen is niet alleen leuk, je wil het immers graag met iedereen delen, maar mocht je zwangerschap misgaan, dan is het ook fijn dat mensen je kunnen steunen. Het nadeel is wel dat je zwangerschap vanaf dat moment ‘van iedereen’ is en geen geheimpje meer van jullie samen. Ook voor de andere kinderen kan vroeg vertellen een nadeel zijn, negen maanden duren lang voor kinderen.

Zwangerschap is ontegenzeggelijk een bijzondere periode die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt.

Er komt in je zwangerschap veel op je af, je wordt ingewijd in een wereld die tot nu toe onbekend voor je was. Er worden vragen aan je gesteld waarvan je niet wist dat het mogelijkheden waren en je moet keuzes maken over dingen waarvan je niet wist dat het bestond :).

Daar kun je waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken.

Om jou hierbij te helpen hebben wij diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld. Cursussen die jou inwijden in de zwangere wereld, die je helpen keuzes te maken die bij jou/jullie passen en die ervoor zorgen dat jij vol vertrouwen en als de sterke vrouw die je bent je ‘mannetje’ kunt staan tijdens je zwangerschap, bevalling en de eerste periode met je baby.


Week 7;
Eerste controle:
bereid je goed voor op je eerste controle.
Schrijf op: wanneer gestopt met anticonceptie, wat was de eerste dag van de laatste menstruatie, wanneer was je test positief. Vraag bij ouders na of er bijzonderheden voorkomen in de medische voorgeschiedenis, wellicht ooit een doodgeboren kindje of een kindje met afwijkingen in de naaste familie? Wat was de oorzaak? Komen er ziekten voor in de familie? Verzamel zoveel mogelijk gegevens. Maak een lijstje met vragen die jullie willen stellen. Eventueel kun je hier een formulier invullen met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft.

Week 8;
Lees beide de informatie over prenatale screeningen bespreek samen of je wel of geen onderzoeken wilt naar aangeboren afwijkingen.

Week 9;
Als je borsten pijnlijk zijn is het tijd om een goede zwangerschapsbeha te kopen. Een zwangerschapsbeha biedt betere ondersteuning, is van ander materiaal gemaakt en heeft meestal geen naden over je borst.
Je broeken gaan waarschijnlijk strak zitten. Je kunt dit oplossen met een tussenstuk voor de band, maar dat helpt niet voor het strak zitten om heupen en benen. Tijd om een comfortabele zwangerschapsbroek te kopen!

Week 10;
Ga je oriënteren op kraamzorg. Kraamzorg regel je in principe voor 16 weken…

Week 11;
Vertel je werkgever dat je zwanger bent. Je werkgever is vanaf dat moment verplicht je te informeren over mogelijke risico’s en indien nodig je werk aan te passen. Zo mag je niet zwaar tillen en zijn nachtdiensten niet verplicht als je zwanger bent. De plichten van een werkgever lees je hier

Week 12;
Een kind kost veel geld, overweeg of jullie een spaarplan willen starten en informeer naar alle voor- en nadelen van spaarplannen

Week 13:
Maak een afspraak met de tandarts als je al even niet geweest bent. Tandvleesontstekingen komen vaker voor in de zwangerschap, vaak merk je er niets van. Maar ze kunnen wel schadelijk zijn en geven een verhoogd risico op vroeggeboorte. Laat je gebit daarom extra controleren.


Gerelateerde artikelen

Stof om over na te denken Stof om over na te denken

Dat roken en alcohol slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby weten de meeste zwangere vrouwen wel. Maar wist je dat shampoo of bodylotion en zelfs (baby)voeding ook schadelijk kunnen zijn? Veel chemische stoffen in verpakkingen, verzorgingsproducten en in ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jezelf en je ongeboren kind. Nu […]

meer lezen ...
Online cursus Voeding en zwangerschap Online cursus Voeding en zwangerschap

Over voeding in de zwangerschap zijn altijd veel vragen. Wat mag wel en wat liever niet? Wat is een feit en wat een hype? Leer er alles over in deze online cursus

meer lezen ...
Cytomegalie-infectie Cytomegalie-infectie

CMV, ruim 50% heeft het. Het kan schadelijk zijn in de zwangerschap

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Autogordel tijdens zwangerschap goed dragen Autogordel goed dragen

Ook als zwangere moet je de autogordel dragen. Belangrijk is wel dat je de gordel op de juiste manier draagt nu je buik dikker wordt.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Thuis bevallen veilig of onverantwoord? Thuis bevallen veilig of onverantwoord?

Is thuis bevallen veilig of onverantwoord? Deze vraag roept nogal eens veel onduidelijkheid op.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

Door met je baby te spelen kun je de ontwikkeling stimuleren Door het spelen oefent een baby zijn motoriek, zijn denken en zijn geheugen. Een baby leert begrijpen wat er gebeurt wanneer hij bepaalde dingen doet (als je tegen een bal duwt rolt die weg). Een baby leert zo ook problemen op te lossen (een […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
babyuitzet; wat koop je wanneer Wat koop je wanneer – BabyUitzet

Zo veel te kopen, maar wat koop je wanneer?

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...
Positiekleding kopen – BabyUitzet

De tijd dat je als zwangere in een soort hobbezak rondliep ligt gelukkig al lang achter ons. Positiekleding gaat tegenwoordig net zo met de mode mee als je gewone kleding. Je kunt dus helemaal los gaan met de aanschaf van je nieuwe garderobe, maar het kan ook heel bescheiden. Met een paar basisstukken kom je […]

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Week 11 zwangerschap Week 11. Het mondje kan open

Ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd, maar blijven gesloten

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen