Ervaring van een zwangere met centering pregnancy

Centering pregnancy, wat houdt dat in?

Samen zwanger & gedeelde afkeer van de weegschaal
Centering Pregnancy… Een vernieuwende vorm van verloskundigenzorg waarbij zwangeren een actieve rol krijgen toebedeeld in het zorgproces. Argwanend neem ik begin mei het foldertje aan van mijn verloskundige in Amsterdam. Groepszorg voor zwangeren? Aandacht voor emoties? Ik denk er het mijne van. Na een eerdere miskraam vind ik deze prille zwangerschap al spannend genoeg. Of ik daarnaast ook nog het gezeur van een horde zwangere vrouwen aankan?

Toch besluit ik aan te haken bij de groep die controles krijgt middels centering pregnancy. In mijn naaste omgeving ken ik namelijk niemand die ook zwanger is en het lijkt me best leuk wat meer over zwangerschap te weten te komen. Op vrijdag 6 juni is het zover: de eerste bijeenkomst. Wat aarzelend stap ik de verloskundigenpraktijk binnen, gevolgd door zeven andere meiden. De grote, zonnige wachtruimte met steigerhouten banken is voor de gelegenheid omgetoverd tot fleurige Centering-plek. Thee, nootjes en een fruitschaal staan uitnodigend op tafel. We spelden onze naambordjes op en houden een kennismakingsgesprek. Links in de ruimte staat de grijze behandeltafel waarop we vervolgens één voor één plaatsnemen voor onze medische controles. Best apart, al die bolle buiken. Dat bindt.

Weegschaal
Tijdens de volgende bijeenkomsten leren we elkaar steeds beter kennen. We blijken een gemengde groep. Qua werk, leeftijd, achtergrond; eigenlijk alles. De enige overeenkomsten die we vertonen, zijn – in grote lijnen – de duur van onze zwangerschap en een gedeelde afkeer van de weegschaal die iedere keer weer dreigend in de hoek staat. Het mag de pret niet drukken; al snel meten we feilloos onze eigen bloeddruk en prikken suikercontroles in elkaars vingertop (wat één van de meiden overigens verdacht enthousiast doet). Zelfs tegen elkaar zeuren over maagzuur en pijnlijke ribben, blijkt af en toe best fijn.

Slappe lach
Iedere bijeenkomst bespreken we vooraf vastgelegde thema’s. Soms vrij algemeen, soms heel intiem. Zo komt afgelopen keer onze thuissituatie aan bod. Hoe leven onze partners mee? Staan meiden er alleen voor? Is bij iemand sprake van huiselijk geweld? Ik ben blij te horen dat iedereen veel steun krijgt. Eén van de meiden geeft aan dat bij haar thuis ook af en toe irritatie is. ‘Mijn vriend vindt me kattig nu ik zwanger ben. Echt, wat een onzin. Vorige week bijvoorbeeld. Ben ik druk bezig in huis, zegt hij opeens dat ik moet rusten en dat hij zometeen de was zal doen. Nou, dat pik ik natuurlijk niet. Wat nou, zometeen? Ik wil het NU. Dat is toch niet kattig?’ Na een seconde stilte krijgen we massaal de slappe lach. Hoe herkenbaar.

Zwangerschapshormonen
Toegegeven, ik had mijn twijfels. Toch ben ik blij dat ik me voor Centering heb aangemeld. De band met de verloskundigen wordt steeds hechter en deze groep meiden houdt mij een glasheldere spiegel voor. Is het dan toch waar? Heb ik – net als zij – last van zwangerschapshormonen? Ik vrees van wel. Maar die informatie houden we uiteraard binnen de veilige, hormoonbestendige muren van onze verloskundigenpraktijk.

 

Tekst: Marlene Rooseman, tekstschrijver en zwanger van haar eerste kindje


Gerelateerde artikelen

De eerste controle De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen