Kraamweek: Goed aanleggen

Goed aanleggen van de baby is van groot belang voor het lukken van de borstvoeding.

Onderzoek heeft uitgewezen dat verkeerd aanleggen, met als gevolg pijn tijdens het voeden, één van de belangrijkste oorzaken is voor het mislukken van de borstvoeding.

Goed aanleggen bij borstvoeding begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind. Of je ligt of zit is niet zo belangrijk, zolang de houding maar gedurende de voeding volgehouden kan worden zonder dat dit extreme inspanning vereist. Zorg er in ieder geval voor dat je benen en voeten, je rug en de arm waarmee je de baby vasthoudt voldoende steun hebben.

Goed aanleggen begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind…

De baby ligt helemaal op zijn zij met zijn buik tegen jouw buik.. Het gezicht, de buik, de borst en de knieën van de baby zijn op jou gericht en het mondje is vlakbij de tepel. De onderste arm van de baby ligt naar beneden. Het hoofdje van de baby rust bijvoorbeeld op je onderarm en je hand ondersteunt dan de billetjes of beentjes. Je ondersteunt je borst en vormt deze door de borst iets samen te drukken zodat je baby er gemakkelijker overheen kan happen. Let op hoe je de borst aanbiedt, als je baby op je arm ligt, liggen je vingers aan de kant van je borstbeen en de duim aan de kant van je arm (vingertoppen wijzen naar het plafond, let erop dat je vingers en duim minimaal 3-4 cm van de tepel afliggen, zodat de baby de borst goed in de mond kan nemen en niet gehinderd wordt door je vingers). Zo past de gevormde borst prima tussen de lippen van je baby. Deze handgreep noemen we de :”C-greep”.

Door zachtjes met de tepel over de bovenlip van de baby te aaien, zal het mondje iets opengaan. Zodra de baby de mond wijd open doet, haal je de baby met een snelle beweging naar je toe. Als je baby de borst in de mond heeft genomen, houd je je borst nog even gevormd zodat je baby de borst goed in de mond kan zuigen, dan ontspan je je vingers en duim. Soms is het voor je baby prettig om je borst, zeker als je een wat grotere cupmaat hebt, tijdens de voeding te blijven ondersteunen.

De baby moet de tepelhof voor een flink deel in zijn mondje hebben. De neus van de baby ligt tegen de borst aan of er zelfs een beetje in. De baby regelt zelf dat hij voldoende lucht kan krijgen tijdens het drinken, en anders laat hij de borst los. Ga in ieder geval niet met je vinger in je borst drukken om zo ruimte te maken voor het neusje, dit veroorzaakt pijnlijke tepels of zelfs kloven en mogelijk verstopte melkkanaaltjes.

    

Als de baby goed aanligt heeft hij dus een groot deel van de tepelhof in zijn mondje, krullen de lippen naar buiten en ligt de tong over de onderkaak onder de borst. Je baby omvat met zijn onderkaak/-lip meer borstweefsel dan met de bovenkaak/-lip. Als dat niet zo is, ligt hij niet optimaal aan de borst en kan dan niet goed drinken en loop jij kans op pijnlijke tepels.

Haal de baby dan van de borst door je pink tussen je tepel en zijn mondje te stoppen, het vacuüm wordt hierdoor opgeheven en zo kun je de baby op een goede manier van de borst halen. Leg vervolgens opnieuw aan.

In het begin is het echt oefenen voor zowel moeder als baby, het is helemaal niet erg dat het 4 of 5 pogingen kost om de baby goed aan te leggen, bij twijfel liever van de borst halen en opnieuw aan laten happen. Het aanleren van een goede grote hap is heel belangrijk in de eerste week, neem daar de tijd voor en probeer geduld op te brengen!

Als aanleggen pijnlijk blijft of niet goed lukt, schakel dan op tijd een lactatiekundige in. Het is echt van groot belang om je baby op tijd te leren om goed te leren drinken.

Je kunt via de website van de NVl een lactatiekundige zoeken bij jou in de buurt:

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige hulp geheel of gedeeltelijk.

zie ook borstvoeding de eerste dagen

Saskia en Mirjam; lactatiekundigen Borstvoeding en meer


Gerelateerde artikelen

Tips ter stimulering van de borstvoeding Kraamweek: Tips ter stimulering van de borstvoeding

Hoe stimuleer je het op gang komen van de borstvoeding? Moeder en kind moeten leren

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Borstvoeding: vraag en antwoord Borstvoeding: vraag en antwoord

Borstvoeding kan veel vragen oproepen. Wij geven antwoord op al je vragen

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Voorkeurshouding

Soms heeft een baby de voorkeur om met zijn hoofdje meer op één bepaalde kant te liggen. We spreken dan van een voorkeurshouding. Als baby’s te lang in hun voorkeurshouding liggen, ontstaan scheve of afgeplatte hoofdjes, omdat het schedeltje van een baby nog week is. Afgeplatte hoofdjes komen steeds vaker voor sinds ouders geadviseerd worden […]

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen