Groeicurven

Groeicurven baby

Bij ieder bezoek aan het consultatiebureau wordt je kindje gemeten en gewogen. Bij jonge kinderen is de groei namelijk een belangrijk gegeven waaraan je kan zien hoe het met een kind gaat. Dit alles wordt vastgelegd in groeicurven baby.

Met goed groeien wordt bedoeld: gelijkmatig groeien. Als kinderen niet gelijkmatig groeien is er vaak iets mis.

Het gaat er dus niet om hoe lang en hoe zwaar je kindje precies is, maar of je kindje zijn eigen groeilijn volgt.

Groeilijnen lengte en gewicht
Om de groei van een kind bij te houden maakt het consultatiebureau gebruik van een grafiek met daarin verschillende lijnen, ook wel curven genoemd. Deze grafiek is ontwikkeld door de World Health Organisation (WHO) en opgebouwd uit groeigegevens van kinderen uit de hele wereld.

Kinderen die borstvoeding krijgen groeien in het begin anders (vaak sneller) dan kinderen die flesvoeding krijgen. Uiteindelijk maakt dit geen verschil.

In de grafiek is in het midden een groene baan getekend. De meeste kinderen (ongeveer 95 %) groeien volgens een lijn die tussen deze banen loopt. Precies midden in deze groene baan loopt de groeicurve die overeenkomt met een gemiddelde groei.

De groeicurve aan de bovenkant van de groene baan komt overeen met de groeilijn van de grootste en zwaarste kinderen. Ongeveer 3% van de kinderen groeit volgens deze lijn. Nu is het niet zo dat je kindje een abnormale groei heeft als het deze lijn volgt. Als je bijvoorbeeld een vader van 2 meter lang hebt en een moeder van 1.90 meter lang, is het heel normaal dat hun baby ook bij de langsten van de samenleving hoort!

De onderste lijn van de groeicurve komt overeen met de groei van de kleinste kinderen. Als je kindje van begin af aan volgens deze lijn groeit is er waarschijnlijk niets aan de hand en is hij misschien “gewoon” klein van stuk.

Beoordelen van de groei
Het consultatiebureau zal bij het beoordelen van de groei niet alleen naar de kruisjes in de grafiek kijken. Belangrijker is het of de kruisjes samen een mooie glooiende lijn volgen. Als de groei van een kind niet precies volgens de middelste curve loopt is dat dus niet afwijkend, maar als een kind zijn groeilijn verlaat en ineens veel harder of juist veel minder gaat groeien kan er iets mis zijn.

Ook kijkt het consultatiebureau of de groeilijnen van de lengte en het gewicht bij elkaar passen. Grotere kinderen wegen vaak meer dan kleinere kinderen. Dus is het normaal als een groot kind ook in de grafiek van het gewicht wat hoger uit komt dan gemiddeld. Het is pas verontrustend als een kind met de lengte curve onder aan de grafiek zit en met de gewichtscurve juist aan de bovenkant, of andersom.

Kinderen groeien niet precies iedere dag of elke week evenveel. Hoe vaker je meet hoe meer verschillen je op zullen vallen. Dan komt je kindje de ene week maar 100 gram aan en de week daarop ineens 300 gram! Een vuistregel is dat hoe vaker je meet, hoe minder regelmatig de lijn wordt. Je moet ook weer niet te weinig meten, dan krijg je ook een onnauwkeurige grafiek en kan je het verloop niet goed in de gaten houden. Bij kinderen die het goed doen is het voldoende om het eerste half jaar elke maand te meten en te wegen.

Naast het meten en wegen zijn er nog andere factoren die aangeven hoe het met de groei van je kindje gaat. Een kindje dat voldoende plasluiers heeft, goed alert en actief is en zich goed ontwikkelt, zal over het algemeen ook goed groeien. Als de groeicurve in dat geval iets afwijkt van de standaard is dat geen probleem!

Groeicurve hoofdomtrek
Op het consultatiebureau wordt ook de hoofdomtrek van je kindje gemeten. Het is belangrijk dat de omtrek van het hoofdje van je kind gelijkmatig toeneemt. Ook hierbij geldt weer dat het belangrijker is dat de groei van de omtrek een curve volgt, dan dat de groei van het hoofd precies volgens de gemiddelde lijn verloopt. Een te snelle toename van de schedelgroei kan bijvoorbeeld duiden op een waterhoofd en een te geringe toename van de schedelgroei op een vroegtijdige sluiting van de schedelnaden.

Overgewicht
Het consultatiebureau kan pas vanaf dat je kindje 2 jaar is goed beoordelen of er sprake is van overgewicht. Vanaf die leeftij die het namelijk mogelijk om een Body Mass Index (BMI) te berekenen. Een (te) hoge BMI betekent dat het gewicht op dat moment een gevaar kan opleveren voor de gezondheid, in die zin dat suikerziekte kan ontstaan. Overgewicht is op de lange termijn ook slecht voor hart en bloedvaten.

Tot de 2e verjaardag kan je dus officieel nog niet spreken van overgewicht. Wel kan je het gewicht van baby’s vergelijken met de lengte en beoordelen of deze twee maten met elkaar in verhouding staan. Verder kan je natuurlijk al bewust omgaan met wat en hoeveel je je kindje te eten en te drinken geeft om te voorkomen dat hij te zwaar zal worden!

Lees bijvoorbeeld op de site welke tussendoortjes je je kindje kan geven.

Als de groei van een kind niet precies volgens de middelste curve verloopt is dat niet per definitie afwijkend, maar als een kind zijn groeilijn verlaat en ineens veel harder of juist veel minder hard gaat groeien kan er iets mis zijn.


Gerelateerde artikelen

De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Vaccinaties Vaccinaties

Waar wordt tegen ingeënt en waarom eigenlijk? Is vaccineren verplicht?

meer lezen ...
Het consultatiebureau Het consultatiebureau

Vanaf wanneer ga je naar het consultatiebureau? Wat doen ze er eigenlijk?

meer lezen ...
Spelen met je baby Spelen met je baby

Spelen met je baby is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Baby’s spelen graag. Een heel kleine baby kan nog niet zo veel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Het geluid van de ouders is daarbij erg belangrijk. Door het contact met de verzorger gaat een […]

meer lezen ...
RS virus RS virus

Het RS virus is bij veel ouders niet bekend, terwijl het zo vaak voorkomt

meer lezen ...
Kinderziekten Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en welke zijn gevaarlijk voor je baby?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen