Groeivertraging

Groeivertraging in de zwangerschap, hoe wordt het ontdekt en wat is er aan te doen?

Soms komt het voor dat de verloskundige, bij het uitwendig onderzoek aan de buik, denkt dat de baby te klein is voor de periode van de zwangerschap.

De verloskundige kan met haar handen redelijk goed inschatten hoe de groei van de baby is. Bij twijfel zal de verloskundige, afhankelijk van de ernst, adviseren om meer te rusten, of om een echo te maken.

Door meer te rusten wordt de bloedvoorziening van de placenta verbeterd, waardoor de baby meer voedingsstoffen krijgt.

Door het maken van een echo wordt de verdenking van de verloskundige op groeivertraging al dan niet bevestigd. Heel vaak blijkt het bij de echo nogal mee te vallen.

Oorzaken groeivertraging:

 • erfelijk (vader of moeder klein)
 • placenta werkt niet optimaal
 • afwijkingen aan het kind
 • infectie bij het kind
 • roken, drugs, medicijnen en slechte voeding
 • hoge bloeddruk moeder (placenta kan slechter gaan werken)
 • suikerziekte moeder
 • schildklierziekte moeder
 • afwijkingen aan baarmoeder
 • onbekende oorzaak

Beleid bij groeivertraging:

Als de echo bevestigt dat het kind te klein is dan is het afhankelijk van hoe klein de baby is en wat de oorzaak is, wat voor beleid de verloskundige of gynaecoloog zal afspreken.

Heel vaak ligt de oorzaak in het niet optimaal werken van de placenta.

 • Als de baby iets aan de kleine kant is, mag je meestal bij de verloskundige onder controle blijven en wordt er rust voorgeschreven. De echo wordt dan meestal met 2-3 weken herhaald om te controleren of de baby blijft groeien. Daarnaast wordt er vaak een hartfilmpje (CTG) gemaakt om te kijken hoe de conditie van de baby is.
 • Als blijkt dat de baby veel te klein is dan volgt vaak een opname in het ziekenhuis, strikte bedrust wordt dan voorgeschreven en iedere dag wordt er een CTG gemaakt.
  De echo zal iedere 2 weken worden herhaald. Als er afwijkingen zijn aan het CTG of als blijkt dat de baby helemaal niet meer groeit, dan zal in het ernstigste geval de bevalling worden opgewekt (of een keizersnede) omdat het kind dan buiten de baarmoeder betere zorg kan krijgen dan in de baarmoeder.
 • Als de oorzaak niet ligt in het minder werken van de placenta, dan is het beleid afhankelijk van wat de oorzaak dan wel is. Bv. infectie bestrijden of behandelen voor suikerziekte.

Advies: Heeft men geconstateerd dat je baby klein is, let dan goed op of je de kleine normaal voelt bewegen. Als je twijfelt hou dan bij hoeveel keer de kleine beweegt in 2 uur.  Ga rustig liggen (vaak voel je de baby het best als je op je linkerzij ligt) en tel hoe vaak je de baby voelt bewegen. Als je minder dan 10 keer leven voelt in 2 uur, bel dan  je verloskundige.


Gerelateerde artikelen

Medische problemen derde trimester Medische problemen derde trimester

Zo ben jij goed geïnformeerd en weet je wat je te wachten staat.

meer lezen ...
Hoge bloeddruk Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd, is een veelvoorkomend probleem in de zwangerschap. Hoe ontstaat het, wat zijn de risico’s, kun je er zelf iets tegen doen?

meer lezen ...
Zwangerschapssuiker Zwangerschapssuiker

Diabetes Gravidarum, oftewel zwangerschapssuiker geeft verhoogde risico’s voor moeder en kind.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Placenta problemen Placenta problemen

Voor- of laagliggende placenta, dit zijn de risico’s en waarschuwingen. Placenta loslating, een zeer ernstige complicatie die gelukkig zelden voorkomt  

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

babyuitzet; wat koop je wanneer Wat koop je wanneer – BabyUitzet

Zo veel te kopen, maar wat koop je wanneer?

meer lezen ...
Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van een kinderwagen vraagt goede voorbereiding. Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

meer lezen ...
Autostoeltjes; kooptips

Autostoeltjes, ze zijn er in zoveel soorten en maten, waar moet je op letten bij de aankoop van een autostoeltje? Autostoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidseisen; ECER44, dit is een oranje label.  Op het label staat volgens welk reglement is goedgekeurd: ECE R44/03 of ECER44/04. De technische en veiligheidseisen zijn voor beide reglementen gelijk. […]

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen