Groenten baby

Hoe begin je met het geven van groenten aan je baby?

Groeten baby zelfgemaakt:
Lekkere groentesoorten om mee te starten zijn (op alfabetische volgorde): aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, doperwtjes, komkommer, peultjes, pompoen, snijbonen, sperzieboontjes, witlof of worteltjes.
Kies een groente die jezelf lekker vindt en/of zelf op het menu hebt staan. Je kunt ook groente uit de diepvries nemen waar geen saus/room aan is toegevoegd.

Groenten uit pot of blik bevat te veel zout.

Als je borstvoeding geeft of hebt gegeven, heeft jouw baby via de moedermelk al kennisgemaakt met jullie gezinspot en kies je voor jouw kindje waarschijnlijk ook de groentesoorten die je zelf eet, waardoor jouw zelfgemaakte eten al een beetje vertrouwder smaakt.

Kook de groente in weinig water zonder zout gaar, stomen is ook prima. Als de rest van het gezin ook gekookte groente op het menu heeft staan, kun je deze groente meestal ook gebruiken als je er niets aan toegevoegd hebt.
Pureer de groente of maak de groente fijn met een vork.
Klaargemaakte voeding kun je afgedekt in de koelkast maximaal twee dagen bewaren.
Je kunt ook extra hoeveelheden klaarmaken en die in eenpersoons porties invriezen.

Potjes babyvoeding:

In de winkel zijn verschillende merken kant-en-klare groenten baby verkrijgbaar, er zijn ook winkels die producten van hun eigen huismerk verkopen.
Al deze voedingen moeten aan strenge eisen voldoen wat betreft samenstelling en hygiëne. Qua smaak is er heel wat keuze, zodat ook variatie geen probleem hoeft te zijn.
De smaak van potjes babyvoeding is vaak wat minder uitgesproken. Sommige kinderen accepteren daarom potjes gemakkelijker dan zelf gekookte groente, maar het kan als nadeel hebben dat kinderen daarna moeilijker sterkere smaken willen eten en een goede smaak ontwikkelen.

Let erop dat je, als dat mogelijk is, tijdig overstapt naar een grovere variant.

Start met een potje met één soort groente, let op de leeftijdaanduiding op de verpakking. Schep er een beetje uit en zet de rest afgedekt in de koelkast. Zo kun je de groente uit een potje een paar dagen achtereen gebruiken.

Aandachtspunten groenten baby:

 • Geef eerst één groentesoort tegelijk, zodat je kind kan wennen aan een nieuwe smaak. Geef een paar dagen achter elkaar dezelfde groente. (opletten met nitraatrijke groente)
 • Na een tijdje kun je lekker afwisselen en desgewenst combinaties maken. Iedere groentesoort heeft zijn eigen specifieke samenstelling en smaak, dus variatie is prima.
 • Baby’s zijn gevoeliger voor infecties dan volwassenen, let daarom extra op de hygiëne. Gebruik schone en verse producten en materialen. Bewaar klaargemaakte voeding of een geopend potje maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast.
 • Voeg geen zout toe (en geen andere smaakmakers met zout, zoals ketjap of bouillon). Een zoute smaak is (vaak als kind) aangeleerd, jong geleerd is oud gedaan.
 • Geef geen groente uit blik of pot, omdat daar zout aan toegevoegd is. Groente uit de diepvries, zonder saus of crème, kun je wel gebruiken. Een baby in huis is een mooi moment om aan de eigen voeding minder of geen zout toe te gaan voegen.
 • Check of de temperatuur van het hapje goed is.
 • Sommige groentesoorten bevatten veel nitraat. Tijdens het bewaren en opwarmen van deze groentesoorten kan het nitraat in nitriet worden omgezet. Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is. In potjes babyvoeding worden deze groentes soms wel gebruikt, maar dan is gecontroleerd of het nitraatgehalte niet te hoog is. Geef, als je kindje ouder is dan 6 maanden, maximaal twee keer per week een nitraatrijke groente.
 • Koolsoorten, ui en prei vormen gas en zijn nog te zwaar voor de darmen van baby’s.
 • Sommige kinderen reageren overgevoelig op gluten (eiwitten uit granen). Daarom wordt meestal geadviseerd om pas na zes maanden producten te geven waarin gluten voorkomen (beschuit, brood, macaroni, bloem). De granen tarwe, haver, rogge en gerst bevatten gluten. Als je het groentehapje wilt binden, kun je, als jouw kindje nog geen zes maanden oud is, wel rijstebloem of glutenvrije kinderbiscuit gebruiken.

Als je kindje groente en fruit krijgt, zal zijn ontlasting veranderen. Hij zal minder vaak poepen en het zal sterker ruiken. Daarnaast zal de ontlasting donkerder van kleur worden. Het is heel normaal dat je stukjes onverteerd voedsel in de ontlasting van


Gerelateerde artikelen

Het eerste hapje Het eerste hapje

Tips om het eerste hapje vaste voeding bij je baby te introduceren.

meer lezen ...
Fruit voor je baby Fruit voor je baby

Fruit voor je baby, zelf maken of is een potje net zo gezond?

meer lezen ...
Borstvoeding na 6 maanden Borstvoeding na 6 maanden

Heeft je baby voldoende aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

meer lezen ...
Brood voor je baby Brood baby

Vanaf wanneer en hoe geef je baby voor het eerst brood?

meer lezen ...
Tussendoortjes voor je baby Tussendoortjes baby

Wat geef je je kind als tussendoortje? Wen je kind liever niet aan zoetigheid, er zijn voldoende alternatieven

meer lezen ...
Drinken voor je baby

Het is belangrijk dat je kind voldoende drinkt, ongeveer 1 liter per dag, dit is inclusief melk/borstvoedng. Met plassen, transpireren en ademen gaat veel vocht verloren. Dit verlies moet worden aangevuld. De hoeveelheid drinken die hij per dag nodig heeft, hangt samen met het gewicht van je kindje. Een groot deel van het vocht krijgt […]

meer lezen ...
Vier tot zes maanden oud, wanneer start je met het eerste hapje Voeding baby; Vier tot zes maanden oud

Wanneer geef je je baby het eerste hapje en wat geef je dan?

meer lezen ...
Gezondheid 5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Alles over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Ontwikkeling 5-8 mnd Ontwikkeling 5-8 mnd

Wat kan je baby al en hoe stimuleer je de ontwikkeling?

meer lezen ...
Tanden krijgen Tanden krijgen

Wanneer je kind het eerste tandje krijgt varieert, meestal tussen de 6 en 8 maanden.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen