Hartslag van de baby is te laag

De hartslag van je baby is te laag, wat nu?

Tijdens de bevalling luistert de verloskundige/arts regelmatig naar het hartje van de baby.

Bij veel geboortes daalt de hartslag van de baby aan het begin van het persen even. Dit komt omdat de baby even moet wennen aan het persen en de druk die op hem wordt uitgeoefend.

Meestal herstelt de baby zich weer snel en hoor je weer een normaal ritme. Een enkele keer blijkt de baby de bevalling niet zo goed aan te kunnen. De verloskundige/arts merkt dat aan de snelheid van de hartslag. Als de hartslag van je baby te laag is, en hij herstelt niet binnen een paar weeën, dan is dat voor je verloskundige/arts een teken dat de baby het allemaal niet zo leuk vindt.

Soms herstelt de hartslag van de baby zich weer als je een paar weeën niet meeperst en op je zij gaat liggen.

Hierdoor wordt de druk op de grote bloedvaten, die de baby van zuurstof voorzien, minder en krijgt de baby tijd om te herstellen. Als de hartslag dan niet herstelt zal de verloskundige/arts ingrijpen.

Als de baby al bijna voor de uitgang zit, kan de verloskundige/arts besluiten om een knip te geven en de kraamverzorgster vragen om even mee te drukken op de buik.
Als jij dan uit alle macht perst en de kraamverzorgster drukt even flink mee dan wordt de baby snel geboren en gelukkig valt het dan meestal erg mee en gaat hij al snel huilen. Soms moet de verloskundige/arts hem even flink plagen en uitzuigen om hem te laten ademhalen en een enkele keer heeft de baby wat extra zuurstof nodig. Je verloskundige/arts heeft dit allemaal bij de hand en is opgeleid om ook in deze situatie adequaat te handelen.

Als de baby nog te hoog in het baringskanaal zit, heeft het geen zin om een knip te zetten en mee te drukken, het duurt dan nog te lang voordat de baby spontaan geboren zal worden. In dat geval zit er niets anders op dan naar het ziekenhuis te gaan, of, als je daar al bent, de gynaecoloog te bellen voor hulp.
Je zult, als je thuis bent,  met de ambulance vervoerd worden en gevraagd worden om zo min mogelijk mee te persen en op je zij te gaan liggen.

In het ziekenhuis maken ze eerst een hartfilmpje van de baby. Heel vaak blijkt de hartslag dan herstelt te zijn doordat je een tijdje niet hebt geperst. Vaak wordt er ook wat bloed, via een klein sneetje in het hoofdje van je baby, afgenomen. De bloedwaarden zeggen namelijk iets over de conditie van je baby.
Daarna zal de gynaecoloog  beslissen of hij vindt dat de baby er zo snel mogelijk uit moet, of dat de baby zover is herstelt dat je, onder bewaking van het hartfilmpje, nog verder mag persen en proberen de baby spontaan geboren te laten worden.

Als de gynaecoloog besluit dat de baby zo snel mogelijk geboren moet worden zal hij meestal besluiten tot een vacuüm. Een heel enkel keertje als de baby nog heel hoog zit, kan het zijn dat een vacuüm niet mogelijk is en dan zit er niets anders op dan een keizersnede.

Als de hartslag van je baby te laag is, en hij herstelt niet binnen een paar weeën, dan is dat voor je verloskundige een teken dat de baby het allemaal niet zo leuk vindt.


Gerelateerde artikelen

Het hartfilmpje Het hartfilmpje, bewaking van de conditie van de baby

Wat gebeurt er tijdens het CTG en waarom wordt een CTG gemaakt?

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Vlak na de geboorte Tips voor direct na de geboorte

Wat is belangrijk voor de binding van jullie als ouders met jullie kind? Hoe houdt je de baby lekker warm en meer tips.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen