Herstellen na een keizersnede

Herstel keizersnede, er wordt te licht over gedacht!

Over het algemeen wordt er erg licht gesproken over een keizersnede.
Men verwacht dat je na de kraamdagen weer hersteld bent. Dit is zeer beslist niet zo. Een keizersnede is een grote buikoperatie en ook al heb je er iets prachtigs voor teruggekregen, je moet herstellen net als na iedere grote operatie.

Buiten de normale herstelperiode die iedere ‘jonge’ moeder heeft, moet jij herstellen van de operatie en narcose.
Dit betekent dus dat je de eerste 6-8 weken niet zwaar mag tillen en geen buikspierbelasting mag hebben. Je lichaam waarschuwt als je teveel doet, je krijgt dan veel meer last van buikpijn of wondpijn.

Verwacht niet teveel van jezelf en doe het voorlopig rustig aan. Luisteren naar je eigen lichaam en geest is eigenlijk het belangrijkste advies wat ik je kan geven.

Wat mag je wel en niet na een keizersnede?

  • Voorkom de eerste weken handelingen waarbij je iets moet ophangen boven je macht, denk hierbij aan het ophangen van de was, het zemen van de ramen.
  • Fietsen is in de eerste weken ook geen goed idee, hiermee belast je namelijk je buik.
  • Vermijd de eerste week autorijden, want de strak zittende gordel kan een grote druk op de wond uitoefenen waardoor je nog meer last kunt krijgen van de wond.
  • Vermijd stofzuigen, dit is erg arbeidsintensief, je moet hiervoor vaak grote belasting op je buik uitoefenen.
  • Seksuele gemeenschap, zwemmen en in bad gaan kun je de eerste 2 weken ook beter niet doen. Douchen kan wel, overleg dit even met je kraamzorg of gynaecoloog als je hierover twijfelt.
  • Is het litteken gezwollen, pijnlijk en rood? Dan heb je toch teveel fysieke arbeid verricht. Probeer het rustig aan te doen.
  • Roep hulptroepen in. Je kunt niet alles zelf! Vraag anderen je te helpen met huishoudelijke werkzaamheden en boodschappen doen. Jij hebt je handen vol aan de verzorging van jezelf en je baby.
  • Doe je niet stoerder voor dan je bent. Het is echt heel normaal dat je het af en toe even niet ziet zitten; Je hebt net een grote operatie achter de rug en de verzorging van een baby vraagt veel van je. Rust op tijd, ga in ieder geval ‘s middags een poosje liggen, ook al heb je geen slaap, pak een mooi boek of film en hup, languit op de bank of naar bed!

Niche
Een veelvoorkomende complicatie van een keizersnede is een zogenaamde niche. Een niche is een afwijking in de wand van de baarmoeder op de plaats van het litteken. De afwijking is vaak een soort holte in de spierlaag van de baarmoeder.

Een niche komt heel vaak voor, zo’n 56% van de vrouwen heeft na een keizersnede een niche, en kan  veel klachten geven, ruim 1/3 van de vrouwen met een niche heeft hier klachten van.  Bekende klachten zijn spotting, bloedverlies tussen de menstruatie in, en hevige buikpijn ter hoogte van het litteken.

Een niche wordt niet gezien met een gewone echo. Alleen als de baarmoeder gevuld wordt met water of gel wordt de niche gezien op de echo.

Middels een kijk operatie kan een niche verholpen worden, momenteel wordt er onderzoek gedaan of het verhelpen van de niche er voor zorgt dat de klachten afnemen.

Heb je zes maanden na je keizersnede klachten als tussentijds bloedverlies of hevige buikpijn, neem dan contact op met je arts en vraag of er een echo gemaakt kan worden met gel of water in de baarmoeder.

Mogelijk, maar dit is nog niet bewezen, kan een niche er ook voor zorgen dat je moeite hebt om opnieuw zwanger te worden.


Gerelateerde artikelen

Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie

Kun jij je plas niet ophouden, je bent zeker de enige niet…

meer lezen ...
Seks na de bevalling Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng…. Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. […]

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Algemene informatie over flesvoeding Algemene informatie over flesvoeding

Welke soorten zijn er en wat geef ik mijn kind?

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Keizersnede, veel meer risico dan gedacht Keizersnede, veel meer risico dan gedacht

Een keizersnede klinkt zo makkelijk, toch blijken er grote risico’s

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen