Herstellen na een vaginale bevalling

Herstellen na de bevalling vraagt tijd.

Veel vrouwen verwachten teveel van zichzelf.

Soms krijg je het idee dat het gek is als je de kraamdagen zoveel mogelijk in bed blijft.

Niets is echter minder waar. De kraamdagen zijn er niet voor niks, als je deze dagen niet nodig zou hebben, zou de overheid de kraamdagen allang afgeschaft hebben. Probeer dus zoveel mogelijk te rusten in de kraamdagen.

Vrouwen die al heel snel weer volledig uit bed zijn, krijgen de terugslag heel vaak als de kraamverzorgster weg is.

Maar ook na de kraamdagen ben je nog lang niet de oude.

Herstellen na de bevalling vraagt meer tijd dan de meeste vrouwen denken. Je bent snel moe en uiterst labiel. Je kunt huilen om dingen die je normaal niets uitmaken. Dat je labiel bent komt door de verandering van hormonen die je in je lichaam hebt en door de veranderingen in de hele gezinssituatie.
Als je dan ook nog van jezelf vindt dat je alles al moet kunnen en je geen rust gunt, dan is de kans op een depressie aanwezig.

Hoe uitgeruster je bent, hoe beter je alles aankunt.

Ga voorlopig ’s middags rusten. Ook al kan je niet slapen neem dan een boek mee naar bed of ga een film kijken. Zorg er in ieder geval voor dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt. Als je meerdere kinderen hebt, kan je die misschien een paar uur bij een vriendin, buurvrouw of moeder brengen. Als dat niet lukt, ga dan een poosje op de bank liggen terwijl de kinderen spelen. Je kunt kinderen best uitleggen dat mama een poosje moet rusten.

Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kan. Zie ook de 8e dag van de kraamdagen + en dan sta je er alleen voor.

Tip 1: Blijf je extreem moe, laat dan je Hb eens controleren bij de huisarts, het kan heel goed dat je bloedarmoede hebt. Heb je geen bloedarmoede, gebruik dan een multivitamine preparaat. Als je ijzer voorgeschreven krijgt i.v.m. bloedarmoede helpt het vaak om daarnaast ook multivitamine te gebruiken, juist de combinatie van ijzer en vitamines zorgt er vaak voor dat je sneller opknapt.

Tip 2: De meeste vrouwen die klagen over moeheid, doen gewoon teveel. Je moet jezelf op de rem zetten. Ramen lappen en het hele huis aan kant maken, lukt voorlopig nog niet. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Tip 3: Borstvoeding vraagt veel energie van moeder. Eet daarom goed, in principe heb je 6 bruine boterhammen, 2 stuks fruit, minimaal 2 ons groenten en voldoende melk en melkproducten nodig. Daarnaast adviseer ik vrouwen die borstvoeding geven altijd om een multivitamine preparaat te gebruiken.


Gerelateerde artikelen

herstel keizersnede Herstellen na een keizersnede

Er wordt vaak licht gedacht over een keizersnede, maar het is een grote operatie waar je echt van moet herstellen.

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
afvallen na de bevalling De extra kilootjes moeten er weer af

Afvallen na de bevalling moet echt verantwoord gebeuren, tekorten liggen op de loer.

meer lezen ...
Ontzwangeren - Hechtingen Hechtingen

Moeten hechtingen verwijderd worden en zo ja wanneer?

meer lezen ...
Seks na de bevalling Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng…. Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen