Het consultatiebureau

Wat doen ze daar eigenlijk allemaal?

Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau, wie werken er en wat zijn de taken van het bureau? Je leest het in deze blog.

Het consultatiebureau

Wat doen ze eigenlijk allemaal?

Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau, wie werken er en wat zijn de taken van het bureau? Je leest het in deze blog.

Consultatiebureau, wat is het?

Zodra je kindje is geboren en ingeschreven staat in de gemeenten waar je woont, zal een medewerker van het consultatiebureau contact met je opnemen.

Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar.

In de komende 4 jaar zul je het consultatiebureau nog vaak bezoeken.

Niet alleen op uitnodiging van het CB, je kunt ook altijd langsgaan (soms op vaste tijden, soms alleen op afspraak) om je baby tussendoor te laten wegen als je twijfels hebt of je baby wel goed groeit bijvoorbeeld.

Hier kun je lezen wat het consultatiebureau nu precies is, wie er werken, en wat voor hulp en ondersteuning je van het consultatiebureau kan verwachten.

Geschiedenis en organisatie van het consultatieburo

Aan het einde van de 19e eeuw groeide de behoefte van de samenleving om de gezondheid van de bevolking te verbeteren en ziekten te voorkomen. In 1901 werd daarom in Den Haag het eerste consultatiebureau geopend. Kruisverenigingen speelden in op de behoeften van zuigelingen en hun moeders en richtten op eigen initiatief de eerste consultatiebureaus op. Het consultatiebureau is een typisch Nederlandse instelling.
De aangeboden zorg is echter in principe op alle consultatiebureaus hetzelfde omdat er wordt gewerkt met landelijk vastgestelde protocollen en werkafspraken.
Het consultatiebureau is gratis en voor alle kinderen van 0-4 jaar toegankelijk, ook als zij of hun ouders niet verzekerd zijn of illegaal in Nederland verblijven. Ouders zijn niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, een bezoek aan het consultatiebureau is vrijwillig.

Overzicht onderwerpen

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Wat doet het consultatiebureau?

    De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgelegd.

    Zo is het consultatiebureau verplicht om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-4 te volgen en eventuele problemen op die vlakken te signaleren.

    Je kunt bij het CB terecht met al je vragen over de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld als je baby veel huilt, niet wil slapen of trager ontwikkelt als je zou verwachten.

    Verder verzorgt het consultatiebureau de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma en geven de medewerkers van het consultatiebureau voorlichting en advies over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar.

    Als er problemen zijn kan het consultatiebureau je helpen om die problemen op te lossen of je verwijzen naar een andere hulpverlener die je verder kan helpen.

    Wie werken er op het consultatiebureau?

    Op het consultatiebureau werken een consultatiebureau-arts, een jeugdverpleegkundige en een assistente samen.

    Een CB-arts kan een basisarts zijn, maar is steeds vaker een arts die een speciale opleiding heeft gevolgd: een jeugdarts.

    De verpleegkundige heeft een HBO opleiding verpleegkunde gevolgd en daarnaast vaak ook nog een vervolgstudie gericht op de jeugdgezondheidszorg.

    De assistent zal je kindje meten en wegen bij binnenkomst en de gegevens noteren in het dossier en in het groeiboekje. Verder is zij vaak verantwoordelijk voor het maken van de afspraken.

    De CB-arts houdt samen met de verpleegkundige de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in de gaten. Daarbij is de arts meer gericht op de medische kant en de verpleegkundige neemt meer het opvoedkundige voor haar rekening.

    Beide disciplines zullen elk consult een aantal dingen bekijken, zoals hoe je kind groeit, hoe de ontwikkeling van de motoriek en de spraak verloopt, hoe het eetpatroon is en hoe het gedrag.

    De arts verricht elke keer een lichamelijk onderzoek.

    Het vaccineren wordt door zowel de arts als de verpleegkundige gedaan.

    Natuurlijk gaan de arts en de verpleegkundige ook in op de vragen die bij jou leven.

    Zo heb je misschien vragen over (borst-)voeding, slapen, veiligheid en opvoeden.

    Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem dan is er ook de mogelijkheid om dit bij jou thuis te bespreken. Tijdens dit zogenaamde “huisbezoek” komt de verpleegkundige thuis langs om samen met jou een probleem in kaart te brengen en die hulp op te starten die op dat moment nodig is.

    De mensen van het consultatiebureau kunnen je zonodig verwijzen naar de huisarts of een specialist

    Wanneer naar consultatieburo?

    In het algemeen geeft de gemeente waar je kind is geboren een bericht aan het consultatiebureau zodra je kind staat ingeschreven.

    In de eerste week na geboorte komt een medewerker van het consultatiebureau bij je thuis om de hielprik en gehoortest te doen bij je baby.

    Ongeveer twee weken na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis voor de intake. Zij legt uit wat je van het CB mag verwachten, wanneer en hoe ze bereikbaar zijn en vraagt hoe het met jullie gaat. Uiteraard kunnen jullie al jullie vragen stellen.

    Tip: schrijf de vragen die je in de eerste 2 weken hebt op zodat je niets vergeet te vragen als de verpleegkundige er is.

    Verder bekijkt ze jullie baby en soms weegt ze de baby ook.

    Als je baby ongeveer 1 maand oud is ga je voor het eerst met je baby naar het CB.

    Tijdens deze eerste afspraak ontmoet je de jeugdarts voor het eerst, deze zal onder andere vragen of jullie deel willen nemen aan het vaccinatieprogramma. Uiteraard wordt je baby onderzocht.

    Tijdens ieder bezoek is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

    In de eerste 12 levens maanden van je kind word je 8 keer op het consultatiebureau uitgenodigd.

    Na het eerste jaar krijg je nog eens 5 uitnodigingen.

    Omdat het geven van vaccinaties een belangrijke taak is van het consultatiebureau, bepalen de tijdstippen waarop de vaccinaties gegevens moeten worden het eerste jaar de tijdstippen waarop je wordt uitgenodigd om naar het consultatiebureau te komen.

    Meestal zit er daardoor het eerste half jaar steeds een maand tussen twee afspraken en daarna 2 tot 3 maanden, waarbij je de ene keer bij de arts komt en de andere keer bij de verpleegkundige.

    Als de arts of de verpleegkundige dingen constateren waarover zij zich zorgen maken zullen zij in overleg met jou een extra afspraken plannen.

    Bijvoorbeeld als je kindje niet zo goed groeit kan de arts je vragen om een keer extra te komen wegen en meten, zodat zij de groei van jou kindje beter in de gaten kan houden en eventuele problemen beter kan opsporen of voorkomen.

    Ouders mogen ook altijd zelf contact opnemen voor een afspraak.

    Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als je je zorgen maakt om de ontwikkeling van je kind of als je tussen twee afspraken door ineens vragen hebt over de opvoeding van je kind.

    Is het consultatiebureau verplicht?

    Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan.

    Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks.

    Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.

    Het staat je ook vrij om de adviezen die op het bureau gegeven worden al dan niet op te volgen.

    Privacy

    De medewerkers van het consultatiebureau hebben, zoals alle medewerkers in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht.

    Gegevens van de kinderen kunnen dus niet zonder toestemming van de ouders worden doorgegeven aan anderen hulpverleners of andere instanties.

    Meer lezen

    Voorkom verbranding baby
    Zesde ziekte baby
    Vijfde ziekte baby
    Waterpokken baby
    RS virus
    Vitamine K voor je baby

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?