Het eerste hapje

Tips voor het eerste hapje vaste voeding van je baby:

Er is geen vaste volgorde met welke voeding je begint als je baby toe is aan vaste voeding, maar meestal beginnen we met groente of fruit.
Het is normaal dat de ontlasting een andere kleur krijgt en sterker ruikt zodra een kindje bijvoeding krijgt.

Geef het eerste hapje na een fles of borst, dus niet als hij erg hongerig is. Een paar lepeltjes per keer is voldoende. De eerste hapjes zijn meer kennismaken dan eten. Het is voor een baby natuurlijk ook gek om voor het eerst een harde lepel in zijn mond te krijgen, en dan nog met een nieuw smaakje erop ook!

Het fruit- of groentehapje vervangt nog geen volledige melkvoeding.

Baby’s wantrouwen van nature iets nieuws en moeten aan iets nieuws wennen. Zij waarderen een nieuwe smaak vaak pas na een keer of tien. Het kan dus lang duren voordat ze iets lekker gaan vinden, denk dus niet te snel: ‘lust hij niet’, maar neem er de tijd voor en biedt het een andere keer opnieuw aan.

Als je borstvoeding geeft of hebt gegeven, heeft jouw baby via de moedermelk al kennisgemaakt met jullie gezinspot, en zijn de smaakjes al iets vertrouwder.

Je kunt jouw kindje het eerste hapje (fruit of groenten) geven terwijl hij bij jou op schoot zit, die houding is hij gewend als ‘eethouding’. Het kan ook handig zijn om hem eten te geven terwijl hij bij iemand anders op schoot of in een babystoeltje zit, omdat je hem zo kunt aankijken en goed kunt zien hoe hij kauwt en slikt. Houd er rekening mee dat er meer hapjes op de slab dan in het maagje terechtkomen.

Het fruit- of groentehapje vervangt nog geen volledige melkvoeding. Als jouw kindje nog geen zes maanden oud is, is het nog kennismaking, hij heeft de voeding nog niet echt nodig. Heeft hij geen interesse, stel het hapje dan nog een tijdje uit of probeer het bijvoorbeeld eens tijdens etenstijd als de baby de rest van het gezin kan zien eten. Zien eten doet soms eten, hoe klein je ook bent! Het kan ook zijn dat je baby nog niet toe is aan vaste voeding, wacht altijd met het geven van vaste voeding tot je baby aangeeft hieraan toe te zijn.

Langzaam maar zeker kun je de baby grotere hoeveelheden geven. Laat je baby zelf bepalen hoeveel hij wil eten, dwing niet om te eten. Net als volwassenen hebben baby’s voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen. Blijf tijdens het eten bij jouw baby in de buurt. Hoewel de meeste baby’s een uitstekende kokhalsreflex hebben, kan verslikken altijd voorkomen.


Gerelateerde artikelen

Vier tot zes maanden oud, wanneer start je met het eerste hapje Voeding baby; Vier tot zes maanden oud

Wanneer geef je je baby het eerste hapje en wat geef je dan?

meer lezen ...
Vaste voeding introduceren Vaste voeding introduceren

Wanneer is je kind toe aan vaste voeding? En wat geef je dan?

meer lezen ...
Borstvoeding na 6 maanden Borstvoeding na 6 maanden

Heeft je baby voldoende aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen