Het grote moment is daar, de weeën beginnen

Ik ga hier niet in op de bevalling op zich, dit kun je allemaal elders op de site lezen. Hier vind je informatie hoe je je vrouw kunt helpen, wanneer je de verloskundige echt moet bellen en hoe je vrouw kan reageren.

Het eerste stuk van de bevalling verloopt over het algemeen vrij rustig. De weeën komen wel regelmatig, soms ook al om de 4-5 minuten, maar ze zijn nog goed op te vangen. Probeer in deze periode beide nog gewoon je eigen gang te gaan. Het kan wel goed zijn om iets lekkers klaar te maken, de meeste vrouwen lusten nu nog wel iets te eten, maar let op dat het niet te zwaar verteerbaar is.

Mannen die hun vrouw moed in weten te praten en positief kunnen ondersteunen dragen voor een groot deel bij aan het welslagen van de bevalling.

Zorg voor een ontspannen sfeer in huis, is er nog visite, of lopen er andere kinderen rond, breng die dan weg. Trek de stekker uit de telefoon (behalve als de verloskundige kan terugbellen) en demp zoveel mogelijk het licht. Als het overdag is, sluit dan de gordijnen en ontsteek wat kaarsjes of waxinelichtjes, dit alles heeft te maken met het makkelijker vrijkomen van de hormonen die de bevalling stimuleren als het donker is.

Meestal heeft je vrouw in de eerste uren van de weeën nog niet echt jouw hulp nodig. Probeer goed te luisteren naar hetgeen zij aangeeft. Als ze het liefst in haar eentje wat rond loopt, laat haar dan. Kijk zo nu en dan om de hoek of alles goed gaat, maar ga vooral niet constant lopen vragen of je iets moet doen.

Als de weeën om de 3 minuten komen en echt zeer gaan doen, dan is het tijd om de verloskundige te bellen. Eerder mag natuurlijk ook als je vrouw aangeeft dat ze dat nodig vindt, maar meestal is er dan nog niet echt veel ontsluiting.

Warmte helpt om de pijn beter te kunnen verdragen, je kunt een rubberen warmwaterzak vullen en die aan je vrouw geven. De warmwaterzak wordt gelegd op de plek waar de pijn het hevigst is, voor de 1 is dat de onderbuik, voor de ander de onderrug of de benen.

Tip: door de warmwaterzak tussen de onderbroek te stoppen hoeft je vrouw hem niet constant vast te houden.

De weeën worden steeds erger, en op den gegeven moment kunnen ze om de minuut komen (als de verloskundige er nog niet is moet je haar nu zeker bellen). Je vrouw moet alle zeilen bijzetten om de weeën op te kunnen vangen.

Het is heel belangrijk dat je probeert rust en kalmte te creëren. Niemand heeft er iets aan als jullie onrustig zijn en in paniek raken.

Als je vrouw het even niet meer ziet zitten, probeer haar dan te motiveren. Heb vooral geen medelijden met haar, of laat dat in ieder geval niet blijken.

Natuurlijk is het vervelend om je vrouw zo te zien pijnlijden, terwijl je zelf het gevoel hebt dat je er niets aan kan doen, maar onderschat je eigen aandeel niet in de bevalling.

Mannen die hun vrouw moed in weten te praten en positief kunnen ondersteunen dragen voor een groot deel bij aan het welslagen van de bevalling.

Tips voor de a.s. vader tijdens de weeën:
-Beklaag je vrouw niet, stel je eens voor dat je een marathon aan het lopen bent en de omstanders vertellen je constant dat het toch wel heel erg is wat je doormaakt en ze beklagen je constant. Denk je dat je de streep dan zult halen?

-Benader haar positief, je mag best laten blijken dat je bewondering hebt voor hetgeen ze doet, maar doe dat op een positieve manier. Geef haar complimenten.

-Dring jezelf niet op, heel veel vrouwen zijn erg in zichzelf gekeerd als de weeën op zijn hevigst zijn. Ze hebben er behoefte aan om alleen op een beschermde plek te zitten, laat haar dan ook. Maar kijk zo nu en dan wel om een hoekje om te zien of ze je dan wel nodig heeft.

-Houd een emmer bij de hand, veel vrouwen geven over als de weeën op zijn hevigst zijn. Dit overgeven komt vaak zo plotseling dat er geen tijd is om nog een emmer te halen.

-Leg een celstofmatje (zitten in de kraamdoos) op de plaats waar je vrouw zit. Dit ter bescherming van de bank of stoel als de vliezen ineens breken of ze wat bloed verliest. Als jullie met de auto naar het ziekenhuis gaan, leg dan ook een celstofmatje over de stoel.

-Als de weeën om de 3 minuten komen en flink pijnlijk zijn, dan kun je, als jullie thuis bevallen,  het babybedje en de kleertjes van de baby gaan verwarmen. Het is handig als jullie voor de bevalling al een pakje hebben uitgekozen wat jullie de baby aan willen trekken na de geboorte. Leg 1 of 2 kruiken, die je vult met gekookt water in het bedje van de baby. Omwikkel de kruiken met een luier, een rompertje, het pakje voor de baby en als het erg koud is ook een mutsje. Als je de verwarming aanhebt, leg dan een paar luiers, minimaal 2 flanellen erbij, op de verwarming. Heb je geen verwarming aan wikkel de 2 flanellen luiers dan als laatste om de kruiken voordat je ze in het bedje legt.

-Let goed op de ademhaling van je vrouw. Veel vrouwen hebben de neiging om te gaan hyperventileren als de weeën heel hevig zijn. Let op dat ze niet te diep inademt en vervolgens in 3 zachte pufjes uitblaast, zonder tussen door steeds lucht in te ademen. Van hyperventileren wordt je misselijk en duizelig en krijg je tintelende vingers. Als je vrouw dit soort symptomen heeft, laat haar dan even de handen voor de mond houden met ademen en puf met haar mee. Als een ander meepuft kan ze meestal het goede ritme weer te pakken krijgen.

-Een warm bad, of een warme douche (stoeltje neerzetten zodat ze kan gaan zitten) verlichten de pijn iets en ontspannen de spieren. De kunst van bevallen is zo goed mogelijk te ontspannen, maar dat valt natuurlijk niet mee als je het wel kan uitschreeuwen van de pijn. Het bad kan helpen om iets beter te ontspannen. Laat het bad vollopen met lekker warm water en motiveer je vrouw om er in ieder geval 10 minuten in te blijven zitten. Als ze het dan nog niet lekker vindt, dan kan ze er weer uit. Maar de meeste vrouwen vinden het na een paar weeën toch wel prettig om in bad te zitten.

-Waarschijnlijk wil ze niets meer eten als de weeën goed op gang zijn, maar ze heeft wel energie nodig. Geef haar regelmatig een Dextro energie snoepje of een glas appelsap.

-Als ze erg last heeft van rug weeën, dan kan het lekker zijn om flink op de onderrug te drukken. Wrijven en masseren is meestal minder prettig. De plek waar de meeste vrouwen willen dat je drukt is net boven de bilspleet op dat bobbeltje wat je daar in de ruggenwervel voelt. Flink drukken. Als je toch masseert omdat je vrouw dat lekker vindt, gebruik dan wat olie, ik heb al heel wat vrouwen gezien die na de bevalling een schaafplek op de rug hadden van het enthousiaste masseren.

-Tijdens de laatste 2-3 cm van de ontsluiting zijn heel veel vrouwen erg in zichzelf gekeerd, als ze op bed liggen lijkt het zelfs of ze slapen tussen de weeën door. Probeer in die periode niet teveel te praten, ook niet met de verloskundige of kraamverzorgster die aanwezig is. De meeste vrouwen worden erg gestoord in hun concentratie als de omstanders staan te praten.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen