Het spiraal

Het spiraal is in Nederland met een opmars bezig, in 10 jaar tijd is het gebruik toegenomen van 4 naar 12% (cijfers 2013).

Toch zijn er nogal wat vrouwen angstig voor het spiraal. Een belangrijke oorzaak van de angst zijn verouderde vooroordelen.
Verhalen dat het spiraal een verhoogd risico op eileiderontsteking geeft blijven circuleren.
Toch is dit een verouderd verhaal.

Met de tegenwoordige spiralen en een juiste manier van inbrengen is het risico op een opstijgende infectie zeer gering.

spiraal

spiraal

De moderne spiraaltjes zijn klein en flexibel. Het inbrengen is voor een geoefend arts/verloskundige een kleine ingreep.

Zes weken na de bevalling kan een spiraal worden ingebracht, vaak kun je bij je eigen verloskundige terecht voor het inbrengen.

Het inbrengen kan wat pijnlijk zijn, dit verschilt heel erg per vrouw.

Sommige vrouwen hebben de eerste weken wat meer last van buikkrampen. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam het spiraal als iets vreemds ziet en het probeert uit te stoten. Dergelijke klachten komen vaker voor bij een koperhoudend- dan bij een hormoonhoudend spiraal.
Zijn de buikkrampen heel erg, neem dan contact op met de verloskundige/arts die je spiraal heeft ingebracht. Door middel van een echo kan gecontroleerd worden of je spiraal nog wel goed zit.

Het grote voordeel van een spiraal is de lokale manier van anticonceptie. Het werkt alleen daar waar je het nodig hebt, namelijk in de baarmoeder. Hierdoor is, bij het hormoonhoudend spiraal, veel minder hormoon nodig dan bij de pil.
Het heeft geen invloed op de rest van je lichaam.
Bovendien hoef je gedurende minstens 5 jaar niet meer aan je anticonceptie te denken.

Een spiraal is iets betrouwbaarder tegen zwangerschap dan de pil, meer dan 99%

Koperhoudend spiraal:
De werking van een koperhoudende spiraal berust op de afgifte van koper in de baarmoeder.
Het koper zorgt ervoor dat de baarmoederwand ongeschikt wordt om een bevruchte eicel te laten innestelen. Daarnaast is het koper zo giftig voor de zaadcellen dat zij niet meer tot bevruchting in staat zijn.

Veel vrouwen willen geen spiraal gebruiken omdat zij ervan uitgaan dat er toch een bevruchting plaatsvindt en er dus iedere maand een abortus zou kunnen plaatsvinden omdat het bevruchte eitje niet kan innestelen in de baarmoederwand.
Met de huidige spiraaltjes is het risico op een bevruchting echter zeer gering omdat deze meer koper bevatten dan de oudere en er voor zorgen dat de zaadcellen niet meer tot bevruchting in staat zijn.

Het koperhoudende spiraal is zeer betrouwbaar (99,2%) en kan 5 tot 10 jaar blijven zitten, afhankelijk van welk merk je kiest.
De eerste maanden kunnen de menstruatie heviger en pijnlijker zijn dan de vrouw gewend was. Meestal gaat dit over. Bij vrouwen die deze klachten blijven houden kan geadviseerd worden om over te gaan naar het hormoonhoudende spiraal. Ook vrouwen die voor het plaatsen van het spiraal last hebben van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kunnen beter kiezen voor een hormoonhoudend spiraal.

Hormoonhoudend spiraal:
De werking van een hormoonhoudend spiraal berust op de afgifte van het hormoon progestageen in de baarmoeder.
Door dit hormoon wordt de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcellen hierdoor kunnen de zaadcellen niet bij de eicel komen en dus niet voor bevruchting zorgen.
Daarnaast wordt het slijmvlies van de baarmoeder zo dun dat innesteling van een toch bevruchte eicel onmogelijk wordt.

In de eerste periode na het inbrengen van een hormoonhoudend spiraal kan je menstruatie wat onregelmatig worden en kun je tussentijds ook licht bloedverlies hebben.
Na verloop van enkele maanden wordt je menstruatie steeds minder of verdwijnt zelfs.

Ook het hormoonhoudend spiraal is zeer betrouwbaar, hij kan 5 jaar blijven zitten.

Door wie laat je een spiraal inbrengen?

Je eigen verloskundige zal je (aan het eind van de kraamdagen) voorlichting geven over alle vormen van anticonceptie.
Als je kiest voor een spiraal kun je het zelf kopen bij de apotheek of online en vervolgens, op afspraak, bij je verloskundige (of arts) laten plaatsen.

Als je het weer wilt laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat jullie nog een kindje willen, maak je een afspraak bij je eigen verloskundige (of arts).

Na het verwijderen ben je direct weer vruchtbaar, dit omdat het spiraal niet inwerkt op je eisprong.

Dit in tegenstelling tot het gebruik van de pil. Hierbij kan het soms maanden duren voordat er weer een normale eisprong is en er een zwangerschap kan ontstaan.

Het hormoonhoudende spiraal kan vijf jaar blijven zitten.

Zowel het hormoonhoudend- als het koperhoudend spiraal bieden bescherming tegen een buiten baarmoederlijke zwangerschap.

Een spiraal heeft geen invloed op je cyclus. Na het verwijderen ben je direct weer vruchtbaar

Kosten

Ben je jonger dan 21? Dan wordt anticonceptie vergoed door je basisverzekering . Het valt wel onder je eigen risico, dus als je eigen risico nog niet is opgebruikt betaal je anticonceptie zelf.
Als je ouder bent dan 21 vergoedt je basisverzekering geen anticonceptie. Je betaalt dan alles zelf. Je kunt er voor kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten. Let goed op of een aanvullende verzekering zinvol is. Als het alleen om de kosten van de anticonceptie gaat kan het zo zijn dat je aanvullende verzekering duurder is dan het spiraal en de plaatsing zelf betalen.

Het spiraal zelf kost tussen de € 70,00 (T-safe = koperspiraal) en € 150,00 (Mirena = hormoonhoudend), maar  het plaatsen kan flink duurder zijn als je er voor kiest om door een gynaecoloog te laten plaatsen.
Het plaatsen bij een verloskundige of huisarts kost rond de € 60,00, in het ziekenhuis kan het wel het tienvoudige kosten. Het NRC deed hier in 2016 onderzoek naar. Gemiddeld kost het plaatsen in het ziekenhuis € 250,00 maar het duurste ziekenhuis brengt maar liefst € 580,00 in rekening voor de plaatsing (wrsch wel incl het spiraal zelf).

Voor andere vormen van anticonceptie, klik hier

 

 

 


Gerelateerde artikelen

Anticonceptie na de bevalling Anticonceptie na de bevalling

Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling? Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Gemiddeld heeft een vrouw die […]

meer lezen ...
De anticonceptiering

De anticoncepteiring is een maandelijkse methode die continu een lage hoeveelheid hormonen afgeeft. e ring is transparant en flexibel en wordt gedurende drie weken in je vagina gedragen. Je brengt de ring eenvoudig zelf in laat deze 3 weken zitten. Na deze drie weken verwijder je de ring en gebruik je één week geen ring, je […]

meer lezen ...
Het anticonceptiestaafje

Een relatief nieuwe manier van anticonceptie is het anticonceptiestaafje wat onder de huid op de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje is zo groot als een lucifer en wordt onder locale verdoving pijnloos ingebracht. Het staafje bevat alleen progestageen en is dus ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Het staafje kan tussen de 21e en 28e […]

meer lezen ...
De anticonceptie pil De anticonceptie pil

Kun je de pil gelijk gaan gebruiken na de bevalling? Wat als je borstvoeding geeft?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Wanneer ben je weer vruchtbaar? Wanneer ben je na bevalling weer vruchtbaar?

Er bestaan nogal wat misverstanden over het moment waarop je weer vruchtbaar bent na de bevalling.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen