Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een  baby is niet alleen maar geweldig. Hoewel je in de media alleen maar de roze wolk verhalen leest, is er zeker ook een keerzijde.

Het krijgen van een baby is één van de grootste veranderingen die je in je leven zult meemaken.

Zeker een eerste kind vergt een enorme aanpassing van jou, jouw manier van leven en in de relatie met je partner.
Er is ineens een wezentje dat volledig afhankelijk van je is en al je aandacht opeist.
Dag en nacht, zonder rekening te houden met jouw slaapbehoefte, hoofdpijn etc.
Je kan soms het gevoel hebben dat je niet eens kunt douchen of naar de wc gaan zonder gestoord te worden.

Uitgaan, naar de kapper, een boek lezen, naar de film, alles wordt een heel georganiseer, dus vaak laat je het maar zitten, je bent toch moe en gaat liever vroeg naar bed.
Alles gaat langzamer: voordat je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen – vroeger liep je even de deur uit – moet je nu van alles plannen:
– regent het of is het te warm?
– eerst een schone luier
– wat moet er allemaal mee?
– red ik het vóór de volgende voeding?

Daarnaast kun je erg onzeker zijn of je het wel goed doet.
Je was natuurlijk van plan om de beste moeder van de wereld te worden, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig, je baby huilt, spuugt of wil niet slapen.
Van alle goedbedoelde, maar vaak tegenstrijdige adviezen die iedereen – gevraagd of ongevraagd – over je heen stort raak je alleen maar meer in de war.

Ook voor je partner kan het moeilijk zijn.
Vóór de komst van jullie baby was hij degene die de meeste aandacht van je kreeg, nu is er een baby, en kan hij het gevoel krijgen niet meer mee te tellen, nutteloos te zijn.
Sommige vrouwen vinden het moeilijk om de zorg voor hun kind uit handen te geven en leveren overal commentaar op als de vader het kind verzorgt.
Na je werk thuiskomen in een rommelig huis, bij een vrouw die het huilen nader staat dan het lachen, niets eetbaars in de koelkast en ’s nachts steeds wakker worden van een huilende baby is voor veel mannen – op z’n zachtst gezegd – ook even wennen.

Tips die je leven wat makkelijker kunnen maken:

  • Go with the flow. Een baby laat zich niet sturen en volgt volledig zijn eigen behoeften. Hier kan je je heel druk over maken, maar dat zal alleen maar nog meer frustreren. Daarom is het beste advies om in het ritme van je baby mee te gaan. Slaap korte slaapjes als je baby slaapt, dus ook overdag. Het huishouden zal er dan bij inschieten, maar hier kun je hulptroepen voor inschakelen als je moeite hebt om dingen te laten liggen of als het echt uit de hand dreigt te lopen.
  • Probeer dingen uit handen te geven, je hoeft niet alles zelf te kunnen en dan ook nog in één keer perfect alles voor elkaar te hebben. Natuurlijk zie en hoor je overal hoe perfect anderen het voor elkaar hebben…Maar realiseer je dat maar weinig mensen echt eerlijk zijn over die eerste periode. Een groot deel van de ‘jonge’moeders zat in hetzelfde schuitje als jij en wist ook echt niet hoe ze alles voor elkaar moest krijgen in het begin.
  • Realiseer je dat het van voorbij gaande aard is. Langzaam maar zeker zullen jij en je baby een dagritme ontwikkelen. Voor de één is dit binnen enkele weken, bij de ander duurt het wat langer. So be it. Laat het los! Doe wat je kunt, maar leg jezelf geen eisen op die niet haalbaar zijn.

 


Gerelateerde artikelen

Het sprookje en de werkelijkheid - Isoleer je niet Het sprookje en de werkelijkheid – Isoleer je niet

Net een baby gekregen, als het allemaal een beetje tegenvalt, zoek dan steun! Bij vriendinnen, familie, de vrouwen van de zwangerschapscursus, collega’s. Doe zo nu en dan iets voor jezelf, regel een oppas, en ga naar de stad, of stuur je man weg met de baby en ga lekker in bed wat lezen, bijslapen of […]

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid - Waar ben ik aan begonnen? Het sprookje en de werkelijkheid – Waar ben ik aan begonnen?

Bijna iedere moeder twijfelt wel eens of dit nu wel is wat ze wilde.

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
Weer aan het werk na bevalling. Weer aan het werk

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

meer lezen ...
Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
Seks na de bevalling Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng…. Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. […]

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen