Meld je nu aan voor jouw persoonlijke 9 maanden plan

Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om mijn haar te verven of permanenten of chemisch stijl maken nu ik zwanger ben?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het verven van je haar, bij geen enkel onderzoek werden nadelige effecten gevonden. Er komt ook maar een minimale hoeveelheid van de verfstoffen via je hoofdhuid in je bloedbaan.
Naar het permanenten van haar is veel minder onderzoek gedaan, simpelweg omdat minder vrouwen permanenten dan verven. Uit hetgeen bekend is lijkt het geen kwaad te kunnen. De gassen die vrijkomen kunnen wel irritant zijn maar lijken geen kwaad te kunnen voor de baby.
Toch is er wel iets om over na te denken als je je haar wilt verven of permanenten: Sinds begin 2014 wordt in een aantal ons omringende landen gewaarschuwd voor de blootstelling aan allerlei chemische stoffen waar we dagelijks mee te maken hebben. Het verven of permanenten van haar valt hier ook onder.

Mag ik alle verzorgingsproducten als zeep/shampoo ed gebruiken in de zwangerschap?

Officieel is er in Nederland geen advies om bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten in de zwangerschap te gebruiken. Toch is dit iets om goed over na te denken. In bijna alle verzorgingsproducten zitten allerlei chemische stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap. In ons omringende landen wordt aan zwangere vrouwen geadviseerd om alleen verzorgingsproducten te gebruiken die vrij zijn van allerlei toevoegingen.

Mag ik naar de sauna?
De eerste 3 maanden wordt het afgeraden om naar de sauna te gaan. Daarna kun je rustig weer gaan. Let wel op oververhitting en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden.

Is het veilig om te zonnen of naar de zonnebank te gaan in de zwangerschap?

Met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je rustig van de zon genieten nu je zwanger bent. Ook onder de zonnebank kan, maar wel met mate en de nodige voorzorgsmaatregelen.

Is het veilig om intiemspray of vaginale zeep te gebruiken?

Nee, het gebruik van middeltjes om je vagina te reinigen wordt afgeraden, of je nu zwanger bent of niet. Je vagina heeft een bepaald zuur milieu wat ervoor zorgt dat het lastig overleven is voor bepaalde bacteriën. Door het gebruik van vaginale spray, – douches en zepen verstoor je dit milieu en kunnen bacteriën sneller een infectie veroorzaken.

Mag ik hoge hakken dragen?

Ja, op zich kunnen hogen hakken geen kwaad in de zwangerschap, maar als je buik dikker wordt belast je je lichaam wel extra door op hoge hakken te lopen. Het zwaartepunt van je lichaam verandert continu in de zwangerschap waardoor het lopen op hoge hakken lastig wordt. Ook al kun je prima op hakken blijven lopen, overweeg toch om vanaf ongeveer 25 weken over te stappen op lage hakken. Je rug zal je er dankbaar voor zijn.

Mag ik insecticide of muggenspray gebruiken nu ik zwanger ben?

Nee, liever niet. Insecticiden bevatten veel chemische stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Gebruik ze zeker niet als er een baby in huis is

Naar overzichtspagina Is het veilig? Mag ik?


Gerelateerde artikelen

Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Recepten Recepten

Gezond eten kan zo makkelijk zijn. We geven je recepten die in 20 min. op tafel staan

meer lezen ...
Thuis bevallen veilig of onverantwoord? Thuis bevallen veilig of onverantwoord?

Is thuis bevallen veilig of onverantwoord? Deze vraag roept nogal eens veel onduidelijkheid op.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Voeding in de zwangerschap Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

meer lezen ...
Sport in zwangerschap Sport

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Wat kost een kind Wat kost een kind

Wat kost een kind ? Kinderen zijn een dure ‘hobby’…. Veel stellen denken niet voldoende na over wat het krijgen van een kind financieel voor ze betekent. Terwijl het toch echt een flinke kostenpost is waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Naast eenmalige kosten voor de babykamer, baby uitzet enz. zijn er de […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Couveuse baby’s in aanraking met hormoonverstorende stoffen.

Baby’s die in een couveuse liggen, worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen lekken uit het plastic van de medische hulpmiddelen. Wetenschappers pleiten voor vervangende hulpmiddelen zonder deze schadelijke stoffen. Onlangs is er een rapport verschenen waaruit blijkt dat andere landen hier al volop mee bezig blijft. Nederland blijft hierin achter, net als wij achterblijven […]

meer lezen ...
Slechts 25% zwangeren krijgt voldoende omega 3 vetzuren binnen.

Onderzoek onder 600 zwangeren toont aan dat slechts 27% van de zwangeren en 25% van de jonge moeders voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnenkrijgt. Het onderzoek is uitgevoerd door het Alberta Pregnancy Outcomes an Nutrition (APrON) onderzoek. APrON volgt ruim 2000 zwangeren en hun kinderen uit Calgary en Edmonton. Het belangrijkste doel van […]

meer lezen ...
Meer dan 2 keer per week vis lijkt toch geen probleem in zwangerschap.

In Nederland, en de meeste ontwikkelde landen, geldt het advies om twee keer per week (en niet meer) vis te eten als je zwanger bent. Waarom twee keer per week en niet vaker? Vis bevat, naast heel veel gezonde stoffen, verontreinigingen die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus zo wordt tot nu […]

meer lezen ...