Meld je nu aan voor jouw persoonlijke 9 maanden plan

Is het veilig: voeding en gezondheid

Er zijn veel onduidelijkheden over wat je wel of niet mag qua voeding en beweging in de zwangerschap. Is het veilig?

Mag ik de magnetron gebruiken?

Ja, er is geen enkele aanwijzing dat de magnetron schadelijk zou zijn in de zwangerschap.

Gebruik de magnetron NIET om borstvoeding mee op te warmen, sommige gezonde stoffen in de borstvoeding gaan dan verloren.
Als je de magnetron gebruikt om flesvoeding mee te verwarmen, schud dan tussendoor steeds even zodat je geen hotspots krijgt.

Af en toe een drankje, mag dat?
Nee, alcohol moet echt vermeden worden tijdens de zwangerschap.

Mag ik sporten tijdens de zwangerschap?
Ja, sporten in de zwangerschap is gezond. Natuurlijk zijn er een aantal adviezen waar je je aan zou moeten houden en een aantal sporten die je beter niet kunt uitoefenen.

Mag ik Franse kaas eten?
De Franse kazen die je in Nederland in de supermarkt koopt zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, die mag je gewoon eten. Alleen Franse kazen gemaakt van rauwe melk mag je niet eten, op de verpakking staat dan ‘Au lait cru’ Voor een lijst van alles wat je wel/niet mag eten klik je hier

Mag ik kaas direct van de boer eten?
Nee, alle kazen gemaakt van rauwe melk moet je even laten staan nu je zwanger bent.

Mag ik alle vis eten?
Nee, eet liever geen rauwe vis, met uitzondering van haring. Hoewel haring rauw is, is hij gepekeld en bevroren geweest. Daarnaast is haring kort houdbaar waardoor bacteriën niet kunnen uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden.
Eet ook geen roofvissen, (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, marlijn en verse tonijn). Roofvis bevat teveel kwik wat schadelijk is.
Er zijn nog meer adviezen ten aanzien van het eten van vis, bijvoorbeeld over gerookte vis lees ze hier

Is het veilig om multivitaminen te gebruiken?
Als je eet volgens de richtlijnen is het niet nodig om multivitamine te gebruiken.
Heb je het idee dat je niet alles binnen krijgt wat nodig is, dan kun je een multivitamine gebruiken, maar kies altijd een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.
Wil je zeker weten of je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt? Doe onze eettest
Als je een multivitamine voor zwangeren gebruikt is het niet nodig om extra foliumzuur of vitamine D te nemen, dit zit al voldoende in de multivitamine.

Mag ik medicijnen gebruiken als ik zwanger ben?
Dat is sterk afhankelijk van het medicijn in kwestie. Overleg altijd eerst met je verloskundige of arts voor je medicijnen gebruikt! Ook als het gaat om medicijnen die je gewoon in de winkel kunt kopen. Paracetamol (500 mg) mag je zonder overleg met je verloskundige, kortdurend en met mate gebruiken. Het gebruik van NSAID’s wordt afgeraden in de zwangerschap (NHG, 2011). Hieronder vallen onder andere ibuprofen, diclofenac, naproxen en salicylaten zoals aspirine. Helpt paracetamol bij een bepaalde aandoening niet voldoende dan kan een arts kortdurend toch een NSAID voorschrijven, maar gebruik ze niet op eigen initiatief.

Is het veilig om zoetstoffen en light drank te gebruiken?
Ja. Zoetstoffen, zoals in zoetjes en light frisdrank, zijn ook tijdens de zwangerschap veilig te gebruiken. Er is veel onderzoek gedaan naar zoetstoffen en uit al deze onderzoeken blijkt dat zoetstoffen veilig zijn, ondanks alle indianen verhalen die je hoort en leest.
Er is wel een maximale hoeveelheid vastgesteld die voor iedereen geldt, dus ook voor zwangere vrouwen.
Dit maximum heet de aanvaardbare dagelijkse inname ( ADI). Zoetstoffen vormen geen gevaar voor de gezondheid van jou en je baby als je onder de ADI blijft. Bij een normaal consumptiepatroon blijft de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots onder de ADI.

Mag ik alle kruiden gebruiken en kruidenthee drinken?
Het is een groot misverstand dat kruiden altijd gezond zijn, sommige kruiden kunnen heel schadelijk zijn. Gebruik geen venkel- of anijsthee en wees heel matig met zoethoutthee (max 1-2 glazen per dag)
Keukenkruiden kun je normaal gebruiken, voor de volgende kruiden geldt: bij normaal gebruik kan het geen kwaad, maar neem geen grote hoeveelheden: venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel.
Verder wordt afgeraden om deze kruiden te gebruiken: Kruidenpreparaten (pillen) met efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.
De volgende kruiden mag je zo nu en dan (niet dagelijks) gebruiken: fenegriek, nigelle, moederkruid, senna en meidoorn.

Is het veilig om cannabis te roken?
Nee, roken is sowieso al slecht voor de ontwikkelingen van je baby, maar als je cannabis rookt zijn de schadelijke effecten nog groter. Cannabis kan de groei van je baby en de ontwikkeling van het zenuwstelsel beïnvloeden. Kinderen van moeders die cannabis gerookt hebben tijdens de zwangerschap kunnen vaak moeilijker concentreren en hebben problemen met hun korte termijn geheugen.

Naar overzichtspagina Is het veilig? Mag ik?


Gerelateerde artikelen

Overerving Overerving

Hoe erft jouw kind de kleur van je ogen, haar, of ziekten?

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten in de zwangerschap hoeft niet moeilijk te zijn! Veel zwangeren hebben, na de eerste drie maanden, de hele dag zin om te eten. Honger!!! Letten op de kilo’s staat ook wat meer op de achtergrond voor de meeste zwangere vrouwen. Toch is het niet verstandig om maar raak te snaaien in de zwangerschap. […]

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Zwangerschapsdementie Zwangerschapsdementie

Help, ik vergeet alles. Word ik dement? Ja…zwangerschapsdementie

meer lezen ...
Welke vitaminen en mineralen in de zwangerschap

Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en een gezond verloop van de zwangerschap. Maar welke vitaminen en mineralen heb je waar voor nodig als je zwanger bent? Zo’n 20-30% van de zwangeren heeft één of andere vorm van vitamine tekort. En als zwangeren geen vitamine supplementen uit voorzorg zouden nemen […]

meer lezen ...
Voeding in de zwangerschap Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

meer lezen ...
Dossier gezondheid Dossier gezondheid

Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent. In de zwangerschap vliegen de adviezen om gezond te leven je om de oren, maar wat is waar en wat mag je met een korreltje zout nemen? In ons Dossier Gezondheid vertellen we je precies waar je wel of geen […]

meer lezen ...