Ontsluiting

10 centimeter ontsluiting is het doel

Maar hoe werkt dat eigenlijk, ontsluiten? Heb je zelf invloed op het verloop van je ontsluiting? Hoe ga je om met de pijn van de weeën en blijf je rustig zodat de ontsluiting zo vlot mogelijk verloopt? Wist jij dat je zelf invloed hebt op het verloop van je ontsluiting?

Ontsluiting

10 centimeter is het doel

Maar hoe werkt dat eigenlijk, ontsluiten? Heb je zelf invloed op het verloop van je ontsluiting? Hoe ga je om met de pijn van de weeën en blijf je rustig zodat de ontsluiting zo vlot mogelijk verloopt? Wist jij dat je zelf invloed hebt op het verloop van je ontsluiting?

Hoe ontsluit je het beste?

Op deze pagina vind je alle informatie om je weeën zo goed mogelijk op te vangen en zo de ontsluiting te bevorderen.

Thuis ontsluiten gaat het beste

Als je besloten hebt om in het ziekenhuis te gaan bevallen, is thuis ontsluiten voor de eerste paar centimeters een goed idee.

Als je zo’n 5-6 cm ontsluiting hebt is het bij een eerste kindje vroeg genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt dan gemiddeld nog een uur of 4 nodig voor je volkomen ontsluiting hebt en de weeën zijn tot zo'n 5-6 centimeter vaak nog net goed genoeg op te vangen om de autorit nog aan te kunnen.

Door de autorit wordt je adrenaline peil verhoogd, hierdoor nemen de weeën vaak af. Ook door de vreemde omgeving (het ziekenhuis) nemen de weeën vaak af. Vooral als je te vroeg naar het ziekenhuis gaat werken deze factoren vertragend op de ontsluiting.

Als je wat later gaat werkt de autorit vaak juist bevorderend voor de weeën. Je oxytocinegehalte is dan al zo hoog dat de adrenaline niet veel invloed meer heeft.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je thuis in een vertrouwde omgeving het makkelijkst ontsluit.

Thuis kun je doen en laten wat je wilt, in een ziekenhuis omgeving pas je je vaak meer aan, waardoor je minder vrij bent.

Ontsluiting gaat het beste als jij je op gemak bent en je vrij voelt om te reageren zoals je wilt.
Als je in het ziekenhuis moet bevallen, overleg dan met de gynaecoloog wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan.

Overzicht onderwerpen

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Mechanisme van de ontsluiting

    Hoe werkt dat eigenlijk ontsluiting krijgen?

    De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk zult stellen is Is dit het begin van de bevalling?' of zijn het voorweeën. Lees het laatste artikel op deze vraag vooral even goed door.

    Voordat de baarmoeder open kan gaan (ontsluiting) moet de baarmoedermond eerst verweken en verstrijken.
    Als je je de baarmoeder voorstelt als een grote ballon, dan is de baarmoedermond het opblaastuitje. Dit tuitje(de baarmoedermond) is ongeveer 3 cm lang en rondom 1 cm dik.

    Als je je de baarmoeder voorstelt als een grote ballon, dan is de baarmoedermond het opblaastuitje. Dit tuitje(de baarmoedermond) is ongeveer 3 cm lang en rondom 1 cm dik

    Voordat de baarmoedermond zich kan openen, moet het tuitje ‘verdwijnen’ d.w.z. glad worden met de rest van de baarmoederwand.
    Als je geen weeën hebt, is het weefsel van de baarmoedermond erg stug. De eerste periode van weeën zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt, dat het weefsel soepeler wordt.
    Pas als het weefsel week is, kan de baarmoedermond verstrijken d.w.z. dunner worden totdat de mond gelijk loopt met de rest van de baarmoederwand.
    Pas als dit hele proces van verweken en verstrijken is voltooid kan er ontsluiting ontstaan.

    Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond Vooral bij een eerste kind, kan dit verweken en verstrijken nogal wat moeite kosten. Je hebt dan al een hele tijd weeën, maar er is nog geen ontsluiting. Wel wordt de baarmoedermond soepeler en dunner.
    De weeën zijn in deze periode ook nog niet zo sterk. Je kunt er nog best tegen en ze komen meestal nog maar om de 5 tot 10 minuten.

    • Vind jij het belangrijk om goed te weten wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling
    • Wil je eerlijk geïnformeerd worden over de pijn
    • Volop tips en tricks ontvangen om jouw bevalling positief te beïnvloeden
    • Weten welke invloed jouw gedachten en handelingen hebben op het verloop van je bevalling
    • Jouw partner weten hoe hij/zij jou écht kan ondersteunen, hoe jullie een bevalteam worden

    Volg dan één van onze online bevalcursussen.

    Gemaakt door verloskundigen, want wie weet nu beter hoe een bevalling verloopt en wat jij kunt doen om te ontspannen, los te laten en positieve invloed uit te oefenen op het verloop.

    Een positieve bevalervaring, die verdient iedereen en dat is wat wij jou gunnen.

    Houdingen ontsluiting

    Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen bij het weeën opvangen?

    Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen.
    Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten niet geslapen hebt, probeer nog wat uit te rusten in een lekker warm nestje.
    Pas als de weeën verergeren is het noodzakelijk om een houding te zoeken waarin je ze het beste op kunt vangen.

    Bewezen is dat een verticale houding (lopen, staan, zitten) meehelpt om de ontsluiting beter te laten vorderen.

    Door de verticale houding drukt het hoofdje van de baby op de baarmoedermond. Door deze druk wordt de baarmoedermond mechanisch open gedrukt en deze druk zorgt ervoor dat de hersenen meer oxytocine gaan produceren waardoor je betere weeën krijgt.

    Een goede houding en een rustige plek, dat is wat je zoekt. Voor iedere barende zal dit verschillend zijn. De een kan uren op de wc zitten, terwijl de ander het liefst een beetje hangt tijdens een wee.

    Verschillende bevalhoudingen kunnen zijn:

    leunend op balga met je knieën op een kussen, voor de bank, bal (of het bed) zitten en hang, tijdens een wee, met je bovenlichaam op de bank. Door met je billen te wiebelen (kwispelen als een hond) is de wee beter op te vangen. Na de wee ga je op je voeten zitten en rust je uit;

    Zitten op een stoel met een hoge rugleuning, waarbij je ‘andersom’ op de stoel zit en op de rugleuning een kussen legt, waar je je hoofd op kunt leggen. Je partner kan zo ook achter je gaan zitten en zonodig je rug masseren;

    zittend op balzitten op een skippy- of gym bal helpt vaak goed. Door de bal kun je makkelijk draaiende bewegingen maken met je heupen of heen en weer wiebelen.

     

    Hangen aan een deur of om de nek van je partner;

    zijligging

    zijligging in bed, vooral het laatste stukje van de ontsluiting is dit vaak prettig. Leg een kussen tussen je benen, dit ligt comfortabeler;

    op toiletde wc is een heel comfortabele plek om je terug te trekken, bovendien is dit de plek waar je vaak het makkelijkst alles los kunt laten. Je bent immers gewend om op de wc ongegeneerd jezelf te zijn. Natuurlijk doe je de deur niet op slot 😉

    Iedere barende is anders en het is vaak even zoeken naar de juiste houding voor jezelf.

    In onze online bevalcursussen geven we je nog veel meer tips om weeën op te vangen, om te gaan met de pijn. De invloed die jouw gedachten hebben op  het verloop van je bevalling. En hebben we ook veel aandacht voor de rol van je partner.

    Steun partner belangrijk

    Steeds meer onderzoeken tonen aan dat goede begeleiding tijdens de bevalling van essentieel belang is.

    Deze onderzoeken geven aan dat de ontsluiting korter is, de pijn beter te verdragen en de gehele bevalling vlotter verloopt als er iemand bij is die je volledig vertrouwd en waar je op bouwt.

    Wie die iemand moet zijn kan per vrouw verschillen.
    Je partner hoeft niet perse de beste keuze te zijn. Dat ligt er erg aan hoe rustig jouw partner is bij de bevalling en of hij/zij je echt kan ondersteunen of zelf zo druk en nerveus wordt van de bevalling dat hij/zij je alleen nog maar beklaagt.

    Je kunt je voorstellen dat je meer hebt aan iemand die je positief ondersteunt, dan aan iemand die alleen maar vertelt hoe zielig je bent en hoe erg het is dat je zoveel pijn hebt.

    Veel partners voelen zich overbodig tijdens de bevalling.

    De barende moet al het werk doen en ze hebben het idee dat ze er een beetje voor spek en bonen bij staan. Voelen zich hierdoor verloren.

    Maar je partner kan echt veel voor je doen als hij/zij goed voorbereid is op de bevalling. Kennis van wat er in het lichaam tijdens de bevalling gebeurt en wat hij/zij op welk moment van de bevalling kan doen om jou te ondersteunen is hierbij van essentieel belang. Attendeer je partner erop dat het echt belangrijk is dat ook hij/zij zich voorbereid.

    Heeft jouw partner geen zin om mee te gaan naar een klasje? Kijk dan eens naar onze online bevalcursussen. Zo kunnen jullie beiden, thuis op ieder moment dat je wilt, je perfect voorbereiden op wat komen gaat. In al onze bevalcursussen komt de rol van je partner ruim aan bod.
    Wordt samen een super bevalteam door een goede voorbereiding. Want, bevallen doe je echt samen.

    Daarnaast is het belangrijk dat de persoon die je ondersteunt ook wat kennis heeft van bevallen.

    Het hoeft niet perse de verloskundige te zijn, maar wel iemand die nuchter naar de bevalling kan kijken en weet wat hij/zij kan doen om jou te ondersteunen, je tips geeft om je pijn beter te verdragen en ook weet hoe te masseren bijvoorbeeld.

    Bedenk ruim voor je bevalling hoe je graag begeleid zou worden.

    Schrijf dit voor jezelf ook op bijvoorbeeld in je geboorteplan.

    Denk je dat je het het prettigst vindt als je partner je steun en toeverlaat is? Zorg er dan ook voor dat hij voldoende weet over het proces van bevallen en de ondersteuning daarin.

    Wanneer is het tijd om de rug te masseren en hoe doe je dat?
    Zou een heet bad nu helpen?
    Moet ik nu echt een verloskundige bellen of kunnen we het samen nog af?

    Dit zijn dingen die de persoon die jouw gaat begeleiden wel moet weten. Laat de persoon die je gaat begeleiden dan ook veel lezen over het onderwerp en volg samen een goede cursus over begeleiding tijdens de bevalling.
    Een geboorteplan kan je helpen om een beeld te krijgen van hoe jij het zou willen. Schrijf op maximaal 2 A4tjes op wat je wilt rondom de bevalling.

    Dit beschrijf je in je geboorteplan:

    • De sfeer tijdens de bevalling (licht, muziek ed)
    • Wie wil je erbij hebben en wie perse niet
    • Wil je continue begeleiding van iemand tijdens de weeen of wil je zolang mogelijk alleen met je partner zijn?
    • Wat verwacht je qua pijn.
    • Hoe denk je over het zetten van een knip (episiotomie) of andere medische ingrepen?
    • Wil je de baby bloot op je borst hebben liggen na de bevalling en zo ja hoe lang?
    • Wil je partner de navelstreng doorknippen?
    • Enz.

    Door hier goed over na te denken kun je de regie in eigen hand houden. Natuurlijk kan niemand je beloven dat de bevalling verloopt zoals jij dat wilt, maar met een geboorteplan kun je wel aangeven wat jij wilt en perse niet wilt.

    Schrijf in korte zinnen op wat je wilt, bespreek dit ook met je partner. Lees natuurlijk veel over de bevalling zodat je wel reele dingen opschrijft. Als je denkt dat je geboorteplan klaar is, bespreek het dan met je verloskundige of arts. Maak duidelijk dat jij wilt dat je geboorteplan zo goed mogelijk wordt aangehouden.

    Heb je zelf geen persoon in je nabije omgeving waarvan je denkt dat die de ideale steun is tijdens de bevalling?
    Vraag dan aan je verloskundige of zij mogelijk in staat is om continu bij je aanwezig te zijn tijdens de weeën (mocht dat je wens zijn). Het is sterk afhankelijk van hoe druk de praktijk is of dat lukt.

    Maar als dat niet lukt, is het meestal wel mogelijk om af te spreken dat er vroeg een kraamverzorgster gebeld wordt, zodat zij je steun en toeverlaat kan zijn.

    Mocht ook dit niet mogelijk zijn, denk dan eens na over een doula. Dit zijn vrouwen met veel kennis over het verloop van de bevalling en begeleiding daarin. Het zijn geen medici, zoals je verloskundige, maar ze kunnen je wel goed en professioneel ondersteunen.

     Goede steun is belangrijk voor een goed verloop van je bevalling!

    Omgaan met pijn bevalling

    De meeste vrouwen zijn (erg) angstig voor de bevalling niet zo gek ook, het enige wat je altijd hoort zijn de horror verhalen. Toch zijn er echt genoeg vrouwen die tevreden en trots terugkijken op hun bevalling. Belangrijk in hoe jij je bevalling gaat beleven is dat je leert omgaan met de pijn.

    Het is simpel gezegd, maar het belangrijkste is dat je je niet tegen de pijn van de bevalling verzet.

    Probeer een knop om te zetten en te bedenken dat de pijn tijdelijk is en een doel heeft (de geboorte van jullie kindje). Als je je verzet tegen de pijn dan komt er meer adrenaline in je lichaam en adrenaline zorgt ervoor dat je moeilijker ontsluit en dat er minder endorfine vrijkomt.
    En endorfine wil je juist graag zoveel mogelijk hebben omdat dit een natuurlijke morfine is en er dus voor zorgt dat je de pijn beter kunt verdragen.
    Het is dus heel belangrijk voor een voorspoedig verlopende ontsluiting, dat je je op je gemak voelt en als het ware meegaat in de golven van de pijn.

    Het is simpel gezegd, maar het belangrijkste is dat je je niet tegen de pijn verzet.

    Omgaan met de pijn van de bevalling, is zoeken naar een manier om mee te gaan op de golven.

    In het begin van de bevalling (zie "de eerste 4 cm") valt de pijn meestal nog wel mee. Natuurlijk voel je de weeën goed, maar je kan ze nog best hebben. Fixeer je in deze periode niet op de weeën. Doe nog zoveel mogelijk andere dingen en probeer jezelf af te leiden.
    Maar er komt een periode dat je niets anders meer kunt dan bezig zijn met de weeën. Ze komen steeds vaker, maar ze gaan vooral steeds meer pijn doen.

    Hier volgen een aantal tips om om te gaan met de pijn van je bevalling:

    • Probeer met je pijn mee te gaan.
    • Verzet je er niet tegen.
    • Praat jezelf moed in. Als je tegen jezelf gaat zeggen: "dit red ik nooit" dan wordt het alleen maar moeilijker. Vergelijk het met een berg beklimmen, als je halverwege de berg tegen jezelf zegt dat je nooit boven komt, dan is de kans groot dat je het niet haalt.
    • Bedenk dat de pijn over 1 minuut weer over is.
    • Bedenk dat iedere wee je dichter bij het einde brengt.
    • Probeer geen controle te hebben over je lichaam, maar laat alles los.
    • Schreeuw het uit als je niet anders kunt, als je dit gênant vindt, stop je gezicht dan in een kussen, zo demp je het geluid.
    • Verkramp niet met je onderlichaam, de baarmoeder is een spier en een spier waar spanning op staat gaat moeilijker open dan een spier die ontspannen is. Als je het gevoel hebt dat je ergens spanning op moet zetten, knijp dan met je handen in een kussen of iets dergelijks.
    • Bedenk dat de pijn je helpt dichter bij het einde te komen, hoe meer pijn, hoe beter de weeën, hoe sneller je volledige ontsluiting bereikt.
    • Als je je verzet tegen de pijn belemmer je, onbewust, de bevalling, waardoor het vaak trager gaat, de weeën niet goed doorzetten en de bevalling een gebed zonder eind wordt.
    • Zoek een houding die voor jouw het beste is om de weeën en dus de pijn op te vangen.
    • Zorg ervoor dat er geen storende elementen in je omgeving zijn. Als er mensen (b.v. kinderen) in huis zijn die je uit je concentratie halen of ervoor zorgen dat je je niet vrij voelt om te doen wat je wilt, vraag ze dan vriendelijk om weg te gaan of zorg ervoor dat de kinderen naar een oppas gaan. Rust, gedempt licht en veilig voelen zijn belangrijke voorwaarden voor een goede ontsluiting.
    • Last, but not least: zorg voor positieve steun van je partner, moeder, vriendin of je verloskundige.

    Met bovenstaande tips ben je een stap dichter bij een vlot verloop van je bevalling.
    Bedenk: Je kunt niet meer doen dan je best. Een positieve instelling helpt zeker om je bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.


    Super goed voorbereid zijn op je bevalling, maar geen zin om naar een klasje te gaan?

    Op Babyopkomst.TV vind je verschillende bevalcursussen, ontwikkeld door verloskundigen.

    Voordelen van onze online cursussen:

    • Te volgen waar en wanneer jij wilt
    • Super bevalteam: je partner kijkt makkelijk alle lessen over de bevalling mee, en leert hierdoor hoe hij jou het beste kan ondersteunen. Want heus een partner kan veel meer dan een nat washandje. Hij/zij zou jouw rots in de branding moeten zijn.
    • Kracht van herhaling: alle online lessen mag je net zo vaak terugkijken als je wilt. Door vaker te herhalen blijven de tips en tricks beter hangen waardoor je ze ook tijdens de zwaardere momenten van je bevalling nog kunt herinneren.
    • Gegeven door professionals: al onze cursussen worden gegeven door medisch professionals. Bijvoorbeeld verloskundigen, want wie weet er nu beter dan een verloskundige wat jij op welk moment van je bevalling nodig heb.
    • Goedkoper dan een 'normale' cursus.

    Al onze cursussen vervangen een 'gewone'cursus en worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
    Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op Babyopkomst.TV


    Rust voor vlotte ontsluiting

    Tijdens de bevalling is een rustige omgeving een absoluut vereiste.

    Veel mensen onderschatten het effect van verstorende omgevingsfactoren op de bevalling, rust en je veilig voelen is van absoluut belang.

    Als er bijvoorbeeld kinderen rondlopen of er zijn mensen bij die druk praten en voor onrust zorgen, kun je je niet concentreren en zetten de weeën niet goed door.

    Onrust zorgt ervoor dat de oxytocine ,die je zo hard nodig hebt om goed te ontsluiten, niet goed vrij kan komen.

    Zo zorg je voor een rustige bevalomgeving:

    • Zorg voor een omgeving waar jij je veilig en behaaglijk voelt en die ook qua temperatuur behaaglijk is.
    • Zorg voor zo min mogelijk afleiding, concentreer je op je lichaam.
    • Zoek een plek waar het comfortabel is (zie: "houdingen ontsluiting").
    • Stuur mensen die je storen weg.
    • Demp de verlichting of sluit de gordijnen (zie hoofdstuk: "oxytocine").
    • Trek de stekker uit de telefoon (behalve als de verloskundige of kraamzuster kan bellen) en zet beiden je mobiel op stil.
    • Zorg voor zo min mogelijk afleiding, concentreer je op je lichaam.
    • Zeg het tegen omstanders als je vindt dat ze teveel praten.
    • Lopen er teveel mensen in en uit de verloskamer? Vraag of dit minder kan en dat je zelf wel op de bel drukt als je iemand nodig hebt.
    • Trek jezelf terug op een lekker plekje, b.v. de wc is een prima plek om te zitten. Demp wel de verlichting door b.v. waxinelichtjes neer te zetten.

    Bedenk: miljoenen vrouwen zijn je voor gegaan en sterker nog, miljoenen vrouwen kiezen bewust voor een tweede keer. Hieruit mag je toch opmaken dat de pijn van een normale bevalling te verdragen is  😉

    Angst vertraagt ontsluiting

    Het is heel normaal dat je af en toe bang bent voor de bevalling

    Er gebeurt zoveel met je en niemand kan je van tevoren garanderen dat je bevalling goed zal gaan.
    Veel vrouwen hebben in de zwangerschap angstdromen, over de bevalling en over of alles goed zal zijn met het kind.
    Ook tijdens de bevalling kun je overvallen worden door angst.
    Angst dat het je niet zal lukken, angst dat alles niet goed is met de baby, angst over wat de omstanders van je denken nu je zo anders bent.

    Het heeft geen enkele zin om deze angst weg te stoppen.

    Het kan soms helpen om je angst te uiten, zeker als je ergens specifiek bang voor bent.
    Bijvoorbeeld als je in de naaste omgeving iets vervelends hebt meegemaakt en je bent bang dat het jou ook overkomt.

    Praat daarover met je verloskundige, niet dat zij je kan garanderen dat het niet gebeurt, maar zij kan je vaak wel helpen de dingen te relativeren.
    Het is heel belangrijk dat je de angst geen bezit van je laat nemen.
    Even angstig zijn is heel normaal, maar als je niet meer los komt van je angst werk je onbewust de bevalling tegen, doordat er teveel adrenaline in je bloed komt en dit de weeën remt.

    Blijf je erg angstig voor de bevalling en dan vooral voor de pijn, kijk dan eens of je van te voren kunt regelen dat je een ruggenprik krijgt.

    Als je merkt dat de angst tijdens de bevalling bezit van je begint te nemen, vraag hulp! Vraag je partner om op je in te praten of laat je verloskundige komen.

    Probeer op tijd in te grijpen, als je eenmaal volledig in paniek bent is het lastig om weer in de rust terug te komen.
    Bespreek voor je bevalling met je partner en je verloskundige waar je je zorgen over maakt. Zowel je partner als verloskundige kunnen dan op het moment suprême inspelen op je angst en weten wat er in jouw hoofd speelt.

    Oxytocine, voor vlotte ontsluiting

    Oxytocine, het hormoon wat je nodig hebt bij de bevalling!

    Gedurende de zwangerschap heb je vrij veel progesteron in je lichaam. Dit hormoon remt de productie van prostaglandine en zorgt ervoor dat je niet te vroeg gaat bevallen.
    Aan het eind van de zwangerschap, gaat je lichaam minder progesteron en meer  prostaglandine produceren.
    Prostaglandine zorgt ervoor dat je voorweeën krijgt en dat de baarmoedermond verweekt en verstrijkt
    Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken.
    Dit samentrekken zorgt ervoor dat je lichaam het bevalhormoon oxytocine gaat aanmaken, dit is het hormoon wat zorgt voor regelmatig en gecoördineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën.

    Het proces versterkt zichzelf, hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je gaat aanmaken, met als gevolg meer en krachtigere weeën enz.
    Door adrenaline, wat vrijkomt bij angst, stress, onrust en dergelijke,  wordt de productie van oxytocine verminderd met als gevolg minder weeën en het trager verlopen van de ontsluiting.

    Voor een goed verloop van de bevalling heb je veel oxytocine nodig.

    Je hebt zelf invloed op de hoeveelheid oxytocine die je lichaam aanmaakt.

    Als je ontspannen bent, je veilig voelt en je over kunt geven aan hetgeen er gebeurt maakt je lijf meer oxytocine aan.
    Hierdoor krijg je betere weeën en ontsluit je sneller. Doordat je meer oxytocine aanmaakt gaat je lichaam ook meer endorfine (lichaamseigen morfine) produceren. Hierdoor kun je beter omgaan met de pijn van de weeën.

    Angst en stress daarentegen zorgen voor een afnamen van oxytocine en endorfine, waardoor je bevalling vertraagt.
    Het is dan ook super belangrijk dat jij zo relaxt mogelijk aan je bevalling begint en dat zowel jij als je partner weten wat er op welk moment van je bevalling gebeurt en hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat je zoveel mogelijk met je lijf meewerkt en vooral niet gaat tegenwerken.

    Een goede voorbereiding is écht nodig. In een goede zwangerschapscursus leren jullie beiden wat je op welk moment van je bevalling kunt inzetten om met de pijn om te gaan en wat er allemaal in je lijf gebeurt tijdens de bevalling.

    Wil jij je super voorbereiden op je bevalling en precies weten hoe jij/jullie ervoor kunnen zorgen dat de juiste hormonen vrijkomen tijdens je bevalling? Volg dan één van onze online bevalcursussen

    Endorfine: lichaamseigen pijnstilling

    Tijdens de bevalling komt, als je niet te gestrest bent, endorfine vrij.

    Men zegt wel eens: " je moet wennen aan de pijn".
    Hoewel de weeën steeds meer pijn gaan doen, merk je bij veel barenden dat ze de pijn beter kunnen verdragen.
    Dit komt omdat je lichaam je een beetje meehelpt. Als je langdurig aan pijn wordt blootgesteld, gaat je lichaam endorfine produceren.

    Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller (het wordt ook het gelukshormoon genoemd) die je helpt de weeën beter te verdragen.

    De pijn gaat zeker niet weg, maar je merkt dat je tussen de weeën door beter kunt ontspannen.
    Je verkeert in een soort roes en bent minder aanspreekbaar voor je omgeving. Endorfine is vooral actief in de laatste moeilijke centimeters van de ontsluiting.

    Vaak is het dan ook het prettigst om je een beetje af te zonderen, zodat je helemaal met jezelf bezig bent en goed kunt ontspannen tussen de weeën door. De wc is een prima plek, mits schaars verlicht. Maar op je zij in bed liggen kan ook heel prettig zijn, je kunt dan tussendoor zelfs een beetje dommelen. Het belangrijkste is dat je omgeving niet te druk is. Er heerst een serene rust.

    De productie van endorfine wordt verstoord door adrenaline. Adrenaline komt vrij bij stress en angst. Alweer een reden om te zorgen voor zo veel mogelijk rust en geborgenheid.

    Endorfine werkt alleen als je meewerkt met de pijn. Barenden die zich verzetten tegen de pijn hebben geen profijt van endorfine.

    Wil jij leren hoe je ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk endorfine vrijkomt. Wat jij kunt doen om in de juiste flow te komen? Volg dan één van onze online bevalcursussen.

    Adrenaline vertraagt ontsluiting

    Adrenaline remt oxytocine en zorgt voor slechte weeën en meer pijn.

    Oxytocine is van groot belang voor een  vlot verloop van je bevalling, Adrenaline werkt oxytocine tegen en vertraagt hierdoor de ontsluiting.

    Normaal gesproken stijgt je adrenalinespiegel ‘s morgens. Je hebt dit nodig om goed de dag door te komen en alert te reageren op allerlei omstandigheden.

    Bij een bevalling kun je adrenaline absoluut niet gebruiken.

    Zodra je adrenalinegehalte stijgt, neemt je oxytocinegehalte af, met als gevolg het afnemen van de weeën en het langer duren van de ontsluiting.

    Het is bijvoorbeeld bekend dat bij wilde dieren die aan het bevallen zijn, de weeën stoppen als er gevaar dreigt. Bij gevaar stijgt het gehalte aan adrenaline, oxytocine wordt hierdoor geremd en de bevalling stopt. Zo kan het barende dier zich in veiligheid stellen en pas als het veilig is komen de weeën weer op gang. Dit gebeurt allemaal doordat bij stress de adrenaline stijgt. Zodra de veiligheid er weer is neemt de adrenaline af en kan de oxytocine weer zijn werk doen.

    De adrenalinespiegel stijgt bij:

    • kou (trek een paar sokken aan en zorg voor een warme omgeving);
    • teveel afleiding;
    • onvoldoende privacy;
    • onrustige mensen;
    • teveel praten;
    • schrikken;
    • veel licht (overdag is je adrenaline spiegel immers hoger dan ‘s nachts);
    • je geremd voelen (gooi alles los en probeer je niet groot te houden);
    • zelfmedelijden;
    • teveel nadenken;
    • verplaatsen (bij te vroeg verplaatsen van thuis naar het ziekenhuis, kan de autorit verstorend werken waardoor de weeën afnemen);
    • schaamte;
    • teveel nadenken (de bevalling is een instinctief gebeuren, laat alles los en ga mee met de stroom. Je kunt er niets aan veranderen of verbeteren. Je kunt het hooguit belemmeren door teveel te tobben of teveel te proberen het goed te doen);
    • onveilig voelen.

    Jij kunt, liefst samen met je partner, veel doen om ervoor te zorgen dat de adrenaline levels laag blijven tijdens je bevalling.

    Door samen een goede bevalcursus te volgen leer je tips en tricks om zoveel mogelijk oxytocine en endorfine vrij te laten stromen en adrenaline geen kans te geven.

    Op babyopkomst.tv bieden wij je 3 verschillende ONLINE bevalcursussen aan. Kijk er eens naar.

    Meer lezen

    Waarom een geboorteplan?
    Weeën
    Geboortefotograaf
    Onderwerpen A-Z bevallen
    10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen
    Begin bevalling herkennen

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Bevallen In Het Ziekenhuis, Wat Zit Er In Je Ziekenhuiskoffertje
    Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

    Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

    Inwendig Onderzoek
    Inwendig onderzoek

    Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

    man steunt vrouw tijdens bevalling
    Persweeën

    Hoe herken je persweeën en wat als je nog niet mag persen?

    Wanneer Begint De Bevalling, De Baby Is De Baas
    De baby is de baas

    Het lijkt er op dat de baby bepaalt wanneer de bevalling begint.

    Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
    Begin bevalling: voor iedereen anders

    Hoe je bevalling begint is per persoon verschillend, toch zetten we eea voor je op een rijtje

    Wanneer Bel Je Je Verloskundige Tijdens De Bevalling
    Wanneer bel je de verloskundige

    Natuurlijk mag je altijd bellen, maar wanneer moet je echt bellen?