Hoe gaat dat: ontsluiten?

Ontsluiten tijdens de bevalling, hoe gaat dat eigenlijk?

Bij een eerste kind verloopt de ontsluiting meestal trager dan bij een volgende:

Het begin van de bevalling bij eerste kind:

Voordat er ontsluiting kan ontstaan moet je baarmoedermond verweken en verstrijken.

Verloskundige Wietske legt je in deze video (met animatie) uit wat er in je lijf gebeurt aan het begin van je bevalling (klik op PLAY om geluid te krijgen)

De eerste 4 cm. is het verloop van de ontsluiting meestal relatief rustig.
De weeën komen ongeveer om de 4-5 minuten, zijn meestal nog niet erg sterk en goed op te vangen.
Bij een eerste kind kan deze periode lang duren.

De middenfase van de ontsluiting

Na die eerste 4 cm vindt er meestal een versnelling plaats.
De weeën beginnen echt behoorlijk pijn te doen, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten.
Als je weeën hebt die om de 3 minuten komen, 1 tot 1½ minuut aanhouden en flink pijn doen, dan vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm. per uur. Maar staar je hier niet op blind. Dit is slechts een gemiddelde.  Vrouwen die goed kunnen ontspannen ontsluiten bijvoorbeeld vaak sneller dat als je heel gespannen bent. Maar buiten dat is ieder lichaam ook anders. Gun jouw lijf de tijd die het nodig heeft. Bij een trage ontsluiting is het soms fijn om even samen met je partner te kijken hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat er meer Oxytocine vrijkomt. Het hormoon wat nodig is om krachtige weeën te geven. In een goede zwangerschapscursus leer je hoe jullie de beste omstandigheden creëren om de kans op een vlot verlopende bevalling te vergroten.

Geen zin om naar een klasje te gaan? Wij hebben speciaal voor iedereen die zich liever thuis, samen met haar partner, wil voorbereiden heel fijne online cursussen ontwikkeld!

De laatste centimeters

Na een aantal uur beginnen de weeën nog korter op elkaar te komen, de ene wee is nog niet weg of de volgende dient zich al weer aan.
Je kunt de pijn bijna niet meer verdragen en tot overmaat van ramp, worden veel barenden in deze periode misselijk en geven over.
Deze periode is het echt crisis, je weet niet meer hoe je het moet opvangen en je geeft de moed bijna op. Houd in gedachten dat het eind echt nabij is. Pas de ademhaling toe die je in je cursus geleerd hebt en vraag je partner je mee te helpen puffen en of te masseren op de plek die het meest pijn doet. Je bent er echt bijna!

Als je verloskundige er nog niet is, wordt het hoogtijd dat je haar laat bellen.

Je hebt nu waarschijnlijk zo’n 7-8 cm. ontsluiting.

De laatste 2 cm gaan vaak wat sneller en kenmerken zich door weeën om de minuut met, op het hoogtepunt van de wee, meestal het gevoel dat je moet meedrukken, je denkt dat je moet poepen.

Tijdens de laatste 2 cm ben je vaak erg in jezelf gekeerd en doezel je een beetje tussen de weeën door (zie: “Endorfine het hormoon wat de pijn helpt te verdragen”).
Langzaam maar zeker krijg je een onhoudbare drang om te poepen. Meestal heb je dan volledige ontsluiting bereikt en mag je eindelijk iets gaan doen met al die pijn die je overspoelt, namelijk persen.

Ontsluiting bij het tweede (of volgende) kind:

Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer.

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
Als de bevalling dan echt begint heb je  al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Pas op, het gaat soms sneller dan je denkt

Bij een tweede kindje rommel je vaak al een tijdje zonder dat het echt om weeën gaat, maar al dat gerommel zorgt er wel voor dat je baarmoedermond verweekt en verstreken is, en je soms dus al wat ontsluiting hebt.
Hierdoor gaat de ontsluiting vaak een stuk sneller als je weeën eenmaal echt goed op gang komen.

Daar waar het bij een eerste heel normaal is dat je 12 tot 24 uur weeën hebt, is het bij een tweede meestal binnen de 6 tot 12 uur klaar. Ook het persen gaat bij een tweede over het algemeen een stuk sneller. De weg is immers al een keer gebaand en je bekkenbodem en vagina geven makkelijker mee, gaan makkelijker open om je baby door te laten.

Bij een tweede kind kun je makkelijk overvallen raken door het feit dat het zo snel gaat. Vooral vrouwen die bij de eerste een moeizame bevalling hebben gehad denken bij een tweede: “het moet nog veel erger worden”. Hierdoor kunnen ze zich vergissen in de snelheid van de tweede bevalling.
Natuurlijk heb je ook voor een tweede kind goede weeën nodig om te ontsluiten.

Zwangeren vergissen zich nog wel eens in de voorweeën.

Ze hebben dan ‘s nachts weeën die regelmatig komen, soms zelfs al om de 3 minuten, en denken dat de bevalling begonnen is. Als de verloskundige dan komt moet die vaststellen dat er nog geen ontsluiting is (of 2 cm wat bij een tweede kind niets wil zeggen) en dat het voorweeën zijn.
Probeer bij jezelf na te gaan of er een verergering en versnelling is in de weeën.
Voorweeën kunnen wel uren aanhouden en regelmatig komen, maar worden niet erger.

Als je merkt dat de weeën nu toch echt meer pijn gaan doen en ze houden 1 tot 1 ½ minuut aan, bel dan zeker je verloskundige.


Gerelateerde artikelen

Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Angst tijdens de bevalling Angst slechte raadgever

Angst zorgt voor een moeizame bevalling. Zoek op tijd hulp.

meer lezen ...
De vliezen breken Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je vliezen gepaard met een plons water?

meer lezen ...
Knip of scheurtje Wat is beter, een knip of een scheurtje

Een knip wordt veel te snel gezet. Blijf altijd kritisch.

meer lezen ...
De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Steun bij bevalling. Steun is belangrijk

Goede steun en voorbereiding zijn belangrijk voor een goed verloop van je bevalling.

meer lezen ...
Wanneer 'moet' je de verloskundige bellen Wanneer bel je de verloskundige

Natuurlijk mag je altijd bellen, maar wanneer moet je echt bellen?

meer lezen ...
Steun bij je bevalling Is het leuk om moeder of vriendin bij de bevalling te hebben?

Wil je, naast je partner, nog anderen bij de bevalling hebben?

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen