Hoe wordt gecontroleerd of mijn baby niet te geel is?

Geel zien bij baby’s is een normaal en verklaarbaar verschijnsel.

Wanneer het bilirirubine gehalte in het bloed te hoog stijgt kan dat echter wel ernstige gevolgen hebben voor de baby.

Vanwege de risico’s bij een te hoog gehalte bilirubine zullen de verloskundige en de kraamverzorgster het geel zien van je kindje goed in de gaten houden.
Zij letten onder ander op de volgende dingen:

 • is de baby alleen in zijn gelaat geel of over het hele lichaam?
 • zijn het oogwit en de slijmvliezen in de mond ook geel?
 • is de baby goed alert en drinkt hij goed?
 • heeft de baby voldoende poepluiers?
 • hoe geel is de baby?

Al deze punten zijn van belang om te beoordelen of het geel zien nog steeds valt onder de norm fysiologisch, dus normaal.

Controle van het bilirubine in het bloed, de stof die het geel zien veroorzaakt, is belangrijk omdat voorkómen moet worden dat er bij de baby lichamelijke verschijnselen van een te hoog bilirubine gehalte ontstaan.
Deze verschijnselen zijn: slecht drinken ten gevolge van sufheid, apathie, een lage of later hoge spierspanning, prikkelbaarheid en overstrekken van hoofd en romp.
Als er te lang een zéér hoog gehalte in het bloed voorkomt kan dit tot onomkeerbare hersenbeschadiging leiden. Gelukkig komt dit in de westerse wereld, waar de medische zorg goed is, bijna niet voor.

Als je verloskundige twijfelt zal ze het bloed van de baby laten onderzoeken op de concentratie van bilirubine.

Het bilirubinegehalte wordt soms gemeten met een bilirubinemeter. Dit instrument lijkt op een oorthermometer. De meting gebeurt door de tip een aantal keren zacht op het voorhoofd of borstbeen van de baby te drukken. De waarde van het bilirubinegehalte in de huid verschijnt dan op het leesvenster van het apparaat. Deze meting is echter minder betrouwbaar dan een onderzoek van het bloed. Als de uitslag van de huidmeting te hoog is, zal altijd bloedonderzoek moeten plaatsvinden; er moet dan bloed geprikt worden. Ook als de verloskundige vindt dat de uitslag niet overeenkomt met de bevindingen van het lichamelijk onderzoek, zal er alsnog bloedonderzoek worden gedaan.

Bij een bloedonderzoek zal er meestal iemand met de baby naar het ziekenhuis gaan, (sommige verloskundigen prikken thuis en brengen het bloed dan naar het laboratorium) daar wordt dan wat bloed afgenomen van de baby en dit wordt onderzocht op de concentratie bilirubine in het bloed.

Er kunnen dan een aantal dingen gebeuren:

 • De concentratie bilirubine in het bloed is normaal, de baby mag gewoon meer mee naar huis en hoeft niet terug te komen
 • De concentratie bilirubine is wel hoog, maar niet te hoog. De baby mag mee naar huis, maar moet de volgende dag weer geprikt worden om te controleren of de concentratie bilirubine binnen de normen blijft. Als de volgende dag de concentratie gestegen is, maar nog wel binnen de normen blijft, mag de baby mee naar huis maar moet de dag erna weer geprikt worden. Als de concentratie de volgende dag niet gestegen, of zelfs gedaald, is, dan hoeft de baby niet opnieuw geprikt te worden.
 • Het kan ook voorkomen dat de concentratie bilirubine zo hoog is dat de baby behandeld moet worden. In de meeste gevallen zal de baby dan enkele dagen worden opgenomen in het ziekenhuis en onder de blauwe lamp  of op een lichtmatras worden gelegd, dit wordt fototherapie genoemd. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat de bilirubine makkelijker wordt omgezet in de stof die via de ontlasting kan worden uitgescheiden. De baby krijgt een brilletje op om de ogen tegen het felle licht te beschermen.
  De baby wordt na enkele dagen minder geel en het bilirubinegehalte van het bloed daalt. Dit moet gecontroleerd worden door het bloed te onderzoeken. Meestal gebeurt dit in het ziekenhuis, maar soms kan het ook thuis.
  In zeldzame gevallen (bij minder dan 1 op de 100) lukt het niet om met fototherapie het bilirubinegehalte in het bloed voldoende te laten dalen. Meestal omdat het kind dan veel te veel bilirubine aanmaakt, bijvoorbeeld omdat de bloedgroepen van de baby en de moeder niet goed bij elkaar passen. Dan zal een wisseltransfusie noodzakelijk zijn om eventuele hersenschade te voorkomen. Het bloed van de baby wordt dan vervangen door donorbloed. Een wisseltransfusie duurt meestal twee tot drie uur. Daarna moet de baby weer onder de lamp om te voorkomen dat het bilirubinegehalte opnieuw te hoog wordt.

Naar overzicht gele baby


Gerelateerde artikelen

Geel zien Geel zien

Wat is normaal qua gele kleur van je baby? Wanneer moet je aan de bel trekken?

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid over krijgen eerste kind Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen