Inwendig onderzoek

Het inwendig onderzoek is iets waar veel zwangeren tegenop zien.

Het is nogal wat om met je benen wijd voor een relatief vreemde te moeten liggen. Zeer veel vrouwen schamen zich hier toch voor. Wij, als verloskundigen, kunnen honderden keren zeggen dat het voor ons de normaalste zaak van de wereld is, maar het blijft voor veel zwangeren een crime.

Als je erg tegen een inwendig onderzoek opziet, zeg dat dan tegen je verloskundige.

Zij kan hier dan, nog meer als normaal, rekening mee houden. Heb je een verleden met seksueel misbruik? Vertel dit dan echt aan je verloskundige. Als zij hier weet van heeft kan ze rekening houden met je mogelijke angsten.

Als je zwangerschap normaal verloopt is er geen enkele noodzaak om een inwendig onderzoek te doen.

Alleen als je overtijd gaat lopen kan het zijn dat je verloskundige in de zwangerschap een inwendig onderzoek wil doen.

Anders zal pas bij de bevalling een inwendig onderzoek plaatsvinden. Maar ook dan dat kan het tot een minimum beperkt worden.

Als je, om wat voor reden dan ook, erg bang bent voor een inwendig onderzoek, dan kan dit tijdens de bevalling achterwege blijven tot jij of de verloskundige perse wil weten hoeveel ontsluiting er is.

Meestal kun je aan een aantal dingen al zien hoever een barende ongeveer is en kan het inwendig onderzoek best achterwege blijven. Veel inwendig onderzoek wordt gedaan omdat de barende graag wil weten hoever zij is.

Zie je erg op tegen een inwendig onderzoek? Vertel het je verloskundige

Techniek van het inwendig onderzoek:

Bij het inwendig onderzoek gaat de verloskundige met haar wijs- en middelvinger de vagina in. Zij gaat dan op zoek naar de baarmoedermond om te voelen of die al dan niet verstreken is en of er al ontsluiting is.
Je gaat in je blote billen op de onderzoeksbank (of op bed) liggen. De verloskundige doet handschoenen aan en doet hier wat glijmiddel op. Zij zal je ook uitleggen wat ze gaat doen.

Probeer je zo slap mogelijk te houden van onderen, als je het gevoel hebt dat je ergens mee moet knijpen, doe dat dan met je handen en niet met je benen.
Als eerste worden je schaamlippen geopend, dan komt de verloskundige heel voorzichtig met 1 vinger een stukje naar binnen, als je dat kan hebben zal ze pas de tweede vinger in de vagina brengen. Dan gaat ze met beide vingers steeds iets dieper tot ze de baarmoedermond voelt. In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat.

Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt. Als de baarmoedermond nog erg hoog zit, of als de verloskundige wil strippen dan is het vaak wel wat pijnlijk.

Het belangrijkste van het inwendig onderzoek is goede uitleg, rust en ontspanning. Zeg het als je wilt dat de verloskundige even stopt met het onderzoek. Maak duidelijk waarom je het vervelend vindt.


Gerelateerde artikelen

Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Jouw verloskundige tijdens de bevalling Jouw verloskundige tijdens de bevalling

Wat doet een verloskundige tijdens de bevalling?

meer lezen ...
De eerste tekenen dat de bevalling begint De eerste tekenen dat de bevalling begint

Leer het onderscheid tussen harde buiken of Braxton Hicks contracties en echte weeën. Wanneer moet je de verloskundige bellen? Tips om het begin van de bevalling ontspannen door te komen. In onderstaande artikelen lees je er alles over. Verloskundige Wietske van Luipen vertelt in les 8 van de online cursus Goed voorbereid bevallen hoe jij […]

meer lezen ...
Thuis bevallen veilig of onverantwoord? Thuis bevallen veilig of onverantwoord?

Is thuis bevallen veilig of onverantwoord? Deze vraag roept nogal eens veel onduidelijkheid op.

meer lezen ...
Overtijd Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Een normale zwangerschap duurt 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt […]

meer lezen ...
De bevalling wordt ingeleid De bevalling wordt ingeleid

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

meer lezen ...
Steun bij je bevalling Is het leuk om moeder of vriendin bij de bevalling te hebben?

Wil je, naast je partner, nog anderen bij de bevalling hebben?

meer lezen ...
Eten en drinken tijdens de bevalling Eten en drinken tijdens de bevalling

Het is belangrijk om regelmatig iets te eten als je aan het bevallen bent.

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen