Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

In de zwangerschap kun je ineens last krijgen van allerlei huidproblemen waar je eerder nooit last van had.

Onderstaand lees je meer over de meest voorkomende huidproblemen in de zwangerschap.

Jeuk in de zwangerschap:

huidproblemenVeel zwangere klagen over vreselijke jeuk op allerlei plaatsen. Men zegt wel eens jeuk is erger dan pijn, het is dan ook een behoorlijk vervelend probleem. Vooral jeuk op de buik komt in de zwangerschap vaak voor. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt doordat de huid van je buik zo uitgerekt wordt.
Een te droge huid gaat ook jeuken. Als je zwanger bent heeft de huid meer behoefte aan vocht. Goed en regelmatig smeren met een vochtinbrengende crème is belangrijk!

Minstens 2 x per dag je huid insmeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen. Cacaoboter, Kokosolie en amandelolie zijn goede keuzes, net als pure Lanoline. Als je huid gaat jeuken is het vaak een teken dat je meer moet smeren met vochtinbrengende producten.

Jeuk is bijna altijd onschuldig en gaat over na de bevalling.

Bij minder dan 1% van de zwangere vrouwen is jeuk een teken van een achterliggend leverprobleem. In dat geval is de jeuk echt extreem en onhoudbaar. Er zijn geen huidafwijkingen, rode vlekken of bulten te zien (bij de ongevaarlijke jeuk vormen is dit vaak, maar niet altijd, wel zo).

Jeuk ontstaat meestal in het derde trimester van de zwangerschap, maar eerder kan ook.
Warmte verergert de jeuk, probeer dan ook niet te warm te slapen. Als je een paar sokken aanhoudt in bed kun je vaak met minder dekens slapen zonder het koud te hebben.

Mentholcreme kan even verlichting geven, maar niets helpt echt.
Douche niet te warm en gebruik ph-neutrale zeep, liefst zonder parfum. Spoel de zeep ook extra goed af. Schrob niet met je handdoek. Gebruik geen geparfumeerde huidcremes, maar houd je huid wel vet en soepel met een goede vochtinbrengende crème.

Pigmentvlekken in de zwangerschap:

zwangerschapsmaskerDoor het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in je huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambot naar de navel.

Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.

Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van je huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als je geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.


Striae in de zwangerschap:

striaeDe gevreesde scheuringen van de huid. Door het extreem oprekken van de huid van de buik en vaak ook de dijen, kan de huid scheuren. Dit kenmerkt zich door rood-paarse scheuren in de huid. Na de zwangerschap worden dit witte littekens, ze verdwijnen nooit meer. Hoewel de cosmetische industrie ons graag wil doen geloven dat er allerlei middeltjes zijn die striae kunnen voorkomen, is dit nog nooit bewezen.

Of je wel of geen striae krijgt ligt waarschijnlijk veel meer aan erfelijke aanleg dan aan de verzorging van de huid.

Ongeveer 90% van alle zwangeren krijgt in meer, of mindere, mate last van striae.

Striae wordt veroorzaakt doordat het onderhuids bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in een te korte tijd, te veel oprekt.

Werk van binnenuit:
Gezonde voeding, voldoende beweging, niet meer aankomen dan geadviseerd en veel water drinken (8 glazen per dag) helpen je huid van binnenuit gezond te houden. Onderschat het belang van binnenuit niet, je kunt smeren wat je wilt, maar als je niet gezond eet, niet voldoende drinkt en onvoldoende beweegt, zal niets helpen.

Preventief smeren:
Cremes en lotions hebben geen bewezen effect op de preventie van striae. Striae ontstaat in de diepe huidlaag en cremes kunnen niet zo diep doordringen.
Toch is het zinvol om minstens 2 x per dag je huid in te smeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen. Cacaoboter, Kokosolie en amandelolie zijn goede keuzes, net als pure Lanoline. Als je huid gaat jeuken is het vaak een teken dat je meer moet smeren met vochtinbrengende producten.

Toch striae:
Begint de striae te ontstaan, ga dan zo snel mogelijk smeren met een creme of lotion wat Glycolzuur (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA’s genoemd) bevat.
Om collageen en elastinevorming te stimuleren moet er 15% Glycolzuur in de creme zitten, dit vind terug bij de ingrediëntenlijst.
Ook cremes met vitamine C stimuleren de vorming van collageen in je huid.
Voor het beste resultaat zou je een creme moeten gebruiken die zowel glycolzuur (in voldoende hoge dosering) bevat als vitamine C.

Begin met smeren zodra je merkt dat je striae krijgt. De beste resultaten worden gezien als de striae nog vers is (en er paars of rood uitziet). Als de striae eenmaal wit is, helpt het smeren vaak niet meer.

Rode speldenknoppen:

Sommige zwangere vrouwen hebben last van rode puntjes in de huid (vooral op hand en arm). Dit wordt veroorzaakt door uitgezette kleine bloedvaatjes en is volkomen onschuldig. Ze verdwijnen vaak weer na de zwangerschap.

Puistjes

Sommige vrouwen krijgen ineens weer puistjes in de zwangerschap. Je ziet dit het vaakst bij vrouwen die ook in de pubertijd veel last hadden van puistjes. Waarschijnlijk worden ze veroorzaakt door de veranderende hormonen in je lichaam.

Houd je huid goed schoon, let op je voeding en ga niet uitknijpen, daar wordt het vaak alleen maar erger van en bovendien houd je vaak littekens door het uitknijpen.


Gerelateerde artikelen

Spataders en aambeien in de zwangerschap Spataders

Spataders en aambeien zijn een veelvoorkomend probleem. Kun je ze voorkomen?

meer lezen ...
Zonnen of zonnebank

Voor zowel de gewone zon als voor de zonnebank geldt, wees voorzichtig. Door de zwangerschap krijgen veel vrouwen een andere pigmentatie van de huid, hierdoor kan je vlekkerig bruin worden. Sommige vrouwen krijgen het zogenaamde zwangerschapsmasker. Een maskervormige verkleuring in het gezicht. Het vervelende is dat het niet altijd volledig verdwijnt na de zwangerschap. Probeer […]

meer lezen ...
Feit of fabel; je mag niet naar de sauna Feit of fabel: je mag niet naar de sauna

De sauna, niet zo verstandig als je zwanger bent. Of ligt het iets genuanceerder?

meer lezen ...
Klachten zwangerschap Klachten tweede trimester

Van bandenpijn tot lage rugpijn, alle klachten in de tweede drie maanden van je zwangerschap.

meer lezen ...
Klachten derde trimester Klachten derde trimester

Een overzicht van klachten in deze periode en tips om ze te verminderen.

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie in zwangerschap

Wist jij dat zo’n 60% van de zwangeren/jonge moeders last heeft van ongewild urineverlies?

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Slaapproblemen in de zwangerschap Slaapproblemen in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er vele dingen die je nachtrust kunnen verstoren en voor slaapproblemen kunnen zorgen. Vaak moeten plassen, misselijkheid, zuurbranden, dromen, angsten, spanning, kuitkrampen en ga zo maar door. Veel van deze klachten zijn niet te vermijden. Toch zijn er voldoende dingen die je kunt proberen om slaapproblemen in de zwangerschap te verminderen. […]

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Babyuitzet: Praktische tips voor aanschaf babykamer Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: In deze video geven we je praktische tips waar je op moet letten als je een babykamer gaat kopen. Onafhankelijk zoals je van ons gewend bent.

meer lezen ...
Babyuitzet: kopen van autostoel Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van autostoel voor je baby vraagt nogal wat voorbereiding. De ene autostoel is de andere niet. Babyuitzet: video waar let je op bij het kopen van autostoel voor je baby

meer lezen ...
Kinderwagen kopen – BabyUitzet

Waar let je op als je een kinderwagen gaat kopen? Mooi is zeker niet de enige eis.

meer lezen ...
Inbakeren: zinvol of onzin? Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Inbakeren is al een eeuwenoud gebruik en is de laatste jaren ook in Nederland opnieuw populair geworden, vooral voor zuigelingen die onrustig slapen of veel huilen. Je baby inbakeren betekent hem van de schouders tot en met de voetjes in een luchtige katoenen doek wikkelen. Wanneer je baby ergonomisch correct is ingebakerd, kan hij zijn […]

meer lezen ...
Ondersteunend ondergoed helpt bij klachten Ondersteunend ondergoed – BabyUitzet

Er is ondersteunend ondergoed te koop wat echt heel goed helpt tegen allerlei klachten in de zwangerschap. Het is jammer dat zoveel zwangeren hier niet van op de hoogte zijn want onze ervaring is dat ze heel goed helpen bij bijvoorbeeld lage rugpijn, harde buiken, bandenpijn en beginnende bekkenpijn. Steunbroekje: Dit lijkt op een pantybroekje, […]

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen