Jouw verloskundige tijdens de bevalling

Je verloskundige begeleidt en ondersteunt je tijdens de bevalling.

Ze houdt continu in de gaten hoe het met jou en je baby gaat.

Wanneer je verloskundige komt ligt eraan wat jullie samen afgesproken hebben.

De éne barende vindt het fijn om continue begeleiding te hebben vanaf de eerste weeën, terwijl de ander het prettig vindt om de eerste periode samen met haar partner door te brengen.

Zodra jij vindt dat je hulp en ondersteuning van je verloskundige nodig hebt bel je haar. Telefonisch zal ze één en ander navragen en in de meeste gevallen zal ze vervolgens bij jullie thuis komen controleren hoe het gaat en eventueel inwendig onderzoek doen om te controleren of/hoeveel ontsluiting er is.

Ze vertelt je ook wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis of het geboortecentrum te gaan als je niet thuis wilt bevallen.

Of je verloskundige direct samen met jullie naar het ziekenhuis/geboortecentrum gaat verschilt per situatie.

Hoe druk is het? Heeft ze nog iemand die aan het bevallen is? Wat willen jullie zelf? Het kan ook zijn dat ze adviseert om vast naar het ziekenhuis te gaan omdat de weeën goed op gang zijn gekomen, maar dat ze zelf een tijdje later komt. In het ziekenhuis zal een kraamverzorgster of verpleegkundige jullie dan steunen tot je verloskundige er weer is.

Je verloskundige ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling, ze helpt je de weeën op te vangen door bijvoorbeeld tips te geven om de pijn te verzachten.
Ze luistert naar wat jij wilt, als het goed is hebben jullie jouw wensen ten aanzien van de bevalling tijdens de zwangerschap al doorgesproken aan de hand van je geboorteplan. Maar als je eenmaal aan het bevallen bent kan het heel goed dat je anders over dingen denkt dan tijdens je zwangerschap.

Je verloskundige zal altijd naar jouw wensen luisteren en je helpen om de nieuwe situatie naar tevredenheid op te lossen.

Mocht je bevalling niet verlopen zoals gewenst, dan zal ze je uitleggen wat er niet goed gaat en de opties met jullie bespreken voor de verdere bevalling.

Mocht een verwijzing naar de gynaecoloog nodig zijn dan overlegt ze met de gynaecoloog en geeft hem alle informatie die nodig is voor de overdracht.

Wordt je bevalling medisch?

Soms gaat je verloskundige mee naar het ziekenhuis of blijft bij je ook als je bevalling medisch wordt, maar dat is niet altijd zo. Het kan ook zijn dat de verloskundige je overdraagt aan de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt) en zelf vertrekt. Dit ligt aan de regionale afspraken die hierover gemaakt zijn.

 

 


Gerelateerde artikelen

Continue begeleiding bevalling Contiue begeleiding

Wat houdt continue begeleiding bevalling in? Vertrouwen in jezelf is tijdens de bevalling erg belangrijk om de baring zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit vertrouwen kan de verloskundige of een speciaal daarvoor opgeleide Vroegtijdige Inzet Partusassistent (VIP) je geven door middel van continue begeleiding. Bij continue begeleiding kan je verloskundige al zodra de weeën […]

meer lezen ...
Wie kom je tegen in de zwangerschap? Wie kom je tegen

Welke medici kun je allemaal treffen in je zwangerschap?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Pijnbestrijding thuis Pijnbestrijding thuis

Ook thuis is er best veel mogelijk om de pijn tijdens de bevalling te bestrijden.

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Plaats bevalling kiezen Plaats bevalling kiezen

Hoe kies je voor de plaats waar je wilt bevallen? Wat is voor JOU belangrijk in je keuze?

meer lezen ...
Wanneer 'moet' je de verloskundige bellen Wanneer bel je de verloskundige

Natuurlijk mag je altijd bellen, maar wanneer moet je echt bellen?

meer lezen ...
Bevallen in bad Bevallen in water, een goed idee?

Wil jij in bad bevallen? Lees wat voor- en nadelen zijn

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen