Kind erkennen

Als je niet getrouwd bent moet je partner het kind erkennen om wettelijk de ouder te worden.

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van het kind, ben je als biologische vader niet automatisch de wettelijke vader van het kind.
Om wettelijk de vader te worden zul je het kind moeten erkennen. Je kind erkennen regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.

Ook een ongetrouwde of ongeregistreerde duomoeder kan het kind van haar partner erkennen. Getrouwde en geregistreerde duomoeders kunnen een kind erkennen als hun partner zwanger is geworden van een bekende donor.

Erkenning is niet nodig als 2 vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De duomoeder wordt automatisch moeder van het kind. Voorwaarde is wel dat voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.

Bij erkenning ontstaat er een juridische band tussen de ouder en het kind: de familierechtelijke betrekking. De partner is dan verplicht om het kind te onderhouden. Het kind krijgt op zijn beurt het recht op een erfenis.

Je kunt je kind op diverse momenten erkennen:

Tijdens de zwangerschap: Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat jij de officiële ouder bent, de moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn.

Bij de geboorteaangifte, maar let wel op, is dit jullie eerste kind, dan moet de moeder erbij aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 werkdagen na de geboorte moet plaatsvinden is het vaak nogal belastend voor de moeder om dan mee te gaan naar het gemeentehuis.

Op enig moment na de geboorte: Als je het kind niet tijdens de geboorteaangifte hebt erkend dan kun je dit op een later tijdstip altijd nog doen. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin je wordt erkend als de officiële ouder van het kind. Gezien het bovenstaande is het bij een eerste kind wel zo verstandig om de erkenning in de zwangerschap te regelen.

Om een kind te kunnen erkennen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je mag niet met een andere vrouw getrouwd zijn*
  • Je moet schriftelijke toestemming hebben van de moeder en bij het eerste kind moet de moeder bij de erkenning aanwezig zijn.
  • Je moet minimaal 16 jaar zijn
  • Je moet persoonlijk naar de burgerlijke stand, iemand anders kan dit dus niet voor jou regelen
  • Het te erkennen kind mag niet geboren zijn terwijl de moeder met een ander gehuwd was**
  • Zowel jij, als de moeder, moeten een geldig legitimatiebewijs kunnen overleggen bij de burgerlijke stand

Doordat je je kind erkent krijgt je kind erfrecht en heb je als vader het recht en de plicht om je kind te onderhouden. Maar met een erkenning heb je nog geen ouderlijk gezag. Hiervoor moet je apart een verzoek indienen bij de griffie van het kantongerecht, dit kan pas na de geboorte.

Advies: erken je kind (als je dit wilt) vroeg in de zwangerschap. Stel dat je kind ergens in de zwangerschap komt te overlijden en je hebt de erkenning nog niet geregeld dan komt het kind niet op jouw naam te staan. Vooral in deze moeilijke, emotionele situaties kan het heel zwaar zijn te moeten verwerken dat je een doodgeboren kindje hebt gekregen wat niet officieel jouw kind is.
Nergens staat dit kindje geregistreerd als JOUW kind.

*Je kunt als gehuwde man een kind erkennen van een andere vrouw, dan waarmee je getrouwd bent. Dit kan als:

  • de band tussen jou en de moeder vergelijkbaar is met een huwelijk;
  • de band tussen jou en het kind hecht en persoonlijk is.

De rechter bepaalt of aan de voorwaarden is voldaan. Voor het indienen van zo’n verzoek heb je een advocaat nodig die gespecialiseerd is in het personenrecht en familierecht. Via de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS) kun je namen en adressen van advocaten opvragen.

**Als een vrouw nog getrouwd is met een andere man dan de vader van haar kind, dan is het niet mogelijk voor de vader om het kind te erkennen. Alleen als de echtgenoot van de vrouw het vaderschap officieel ontkent kan de vader alsnog zijn kind erkennen.

Als je je kind erkend hebt, betekent dit nog niet dat je ouderlijk gezag hebt, dit moet je apart regelen. Pas als je het ouderlijk gezag hebt, mag je beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van jouw kind.

Bij een geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch erkent als ouder.


Gerelateerde artikelen

Ouderlijk gezag recht en plicht; ouderlijk gezag

De partner heeft niet altijd automatisch ouderlijk gezag….

meer lezen ...
Zwangerschapsverlof recht en plicht; zwangerschapsverlof

Hoe zit het nu precies met zwangerschapsverlof? Wanneer mag/moet je het verlof in laten gaan en hoe lang heb je recht op verlof als je baby te vroeg/te laat geboren wordt?

meer lezen ...
De baby aangeven

Je moet de baby binnen 3 werkdagen aangeven in de gemeente waar hij is geboren. Neem een geldig identificatiebewijs mee en (als je hebt)  je trouwboekje. Als jullie niet getrouwd zijn moet je het kind erkend hebben (of alsnog erkennen) om het als vader aan te kunnen geven en  moet je vrouw toestemming geven om de […]

meer lezen ...
Achternaam Welke achternaam krijgt je kind

Naast de keuze voor de voornaam mogen jullie ook kiezen welke achternaam jullie kind krijgt. Hier zijn wel een paar regels aan verbonden.

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
Dit had je als jonge vader willen weten voor de geboorte Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Er verandert veel als je vader wordt, deze dingen wil je vast nu al graag weten.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Dossier gezondheid Dossier gezondheid

Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent. In de zwangerschap vliegen de adviezen om gezond te leven je om de oren, maar wat is waar en wat mag je met een korreltje zout nemen? In ons Dossier Gezondheid vertellen we je precies waar je wel of geen […]

meer lezen ...
Waarom voorbereiden op bevalling Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch…

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Babyuitzet: Autostoeltje goed plaatsen Autostoeltje goed plaatsen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: Heel veel autostoeltjes worden niet goed geplaatst waardoor ze niet veilig meer zijn. 73% ouders plaatst autostoeltje NIET goed. Wij leren je hoe het wel moet – Babyuitzet In deze video: autostoeltje goed plaatsen in woord en beeld.

meer lezen ...
Babyuitzet: Praktische tips voor aanschaf babykamer Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: In deze video geven we je praktische tips waar je op moet letten als je een babykamer gaat kopen. Onafhankelijk zoals je van ons gewend bent.

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Veilig vervoer baby Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Veilig vervoer baby, daar is nogal wat winst in te halen. Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in de auto, in de draagdoek  en op de fiets. In onze babyuitzet gids vertellen we je hoe jij het goed kunt doen! Vervoer van je baby in de auto: Ouders stappen te […]

meer lezen ...
autogordel als je zwanger bent Veilig vervoer van jezelf – BabyUitzet

Er zijn veel misverstanden over het dragen van de autogordel als je zwanger bent. Sommige vrouwen denken zelfs dat het dragen van de autogordel schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Niets is minder waar. Als je de gordel NIET JUIST draagt, breng je niet alleen jezelf, maar ook je baby onnodig in gevaar. Uit […]

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Geboorteverlof partners Geboorteverlof partners naar 5 dagen

Vanaf 2019 krijgen partners 5 dagen geboorteverlof die ze op mogen nemen in de eerste 4 weken na geboorte

meer lezen ...
40% ouders niet getrouwd 40% ouders niet getrouwd

Als je niet getrouwd bent zijn er wel wat zaken die de partner moet regelen!

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen