Kinderziekten; pseudokroep

Pseudokroep (valse kroep)

Pseudokroep is een ontsteking van het strottenhoofd, die meestal voorkomt bij kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. De ziekte ontstaat doordat de slijmvliezen onder de stembanden door ontsteking zo opzwellen, dat de luchtweg vernauwd wordt. Het ziektebeeld komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en vaker wanneer de ‘r’ in de maand is.
De naam pseudokroep verwijst naar de vergelijkbare verschijnselen die optraden bij een complicatie van difterie (de ‘echte’ kroep).

Hoe herken je pseudokroep:

 • Je kind wordt huilend wakker en is het erg benauwd en onrustig
 • Meestal is je kind verder niet ziek, er is geen koorts, de temperatuur is hooguit 38 graden
 • Bij inademing hoor je een gierend geluid
 • Je kind heeft een luide blafhoest en is soms hees

Wat moet je doen bij pseudokroep?

 • Het belangrijkste is dat je als ouder rustig blijft. Als je voor het eerst een pseudokroep aanval meemaakt kun je als ouder in paniek raken. Deze paniek voelt je kind feilloos aan waardoor de aanval alleen maar erger wordt. Blijf daarom rustig, neem je kind op schoot en leidt je kind af met een boekje, knuffel of speeltje.
 • Het effect van stomen is nooit aangetoond, toch zeggen veel ouders dat het helpt om 10 tot 20 minuten met je kindje naast de lopende warme douche te gaan zitten met de deur dicht, warme straal op de muur waardoor de ruimte zich vult met stoom. De stoom zou de luchtwegen verzachten, hoewel het wetenschappelijk niet is bewezen. Door zo met je kindje bezig te zijn ontstaat ook rust wat zeker helpt om de aanval te verminderen.
 • Geef je kindje wat warms te drinken, bijvoorbeeld een kopje thee met suiker.

 

Ziekteverloop Het klassiek verhaal bij pseudokroep is, dat een kind wat verkouden is maar gewoon is gaan slapen en dat het s’nachts met een schorre, pijnlijk hoest wakker wordt. Het kind kan moeilijk ademhalen en is erg onrustig. Vooral het inademen is erg moeilijk en gaat gepaard met een typisch geluid. Het kind heeft meestal geen koorts, hooguit 38 ºC.
De pseudo-kroepaanvallen verbeteren binnen enkele uren vanzelf. De infectie zelf duurt twee tot drie dagen en tijdens deze periode kan de ziekte regelmatig van een lichte naar een ernstiger vorm overgaan.
Besmettelijkheid Pseudokroep wordt bijna altijd veroorzaakt door een griepachtig virus. Er is niet één specifiek virus aan te wijzen dat pseudokroep veroorzaakt. De naam Pseudokroep verwijst ook niet naar een specifieke ziekte verwekker, maar naar de verschijnselen die op kunnen treden bij een verkoudheid.

Huisarts raadplegen Het geluid van de typische hoest bij pseudokroep en de benauwdheid van het kind maken veel ouders die dit voor het eerst mee maken erg ongerust. Hoewel het niet nodig is om je huisarts te benaderen mag je altijd bellen. Je huisarts is er ook om je gerust te stellen.

Neem zeker contact op met je huisarts als:

 • je kind erg benauwd is;
 • als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen;
 • je kind suf wordt;
 • je kind erg onrustig is.

Bij ernstige gevallen van pseudo-kroep kan de huisarts eenmalig pufjes van een zogenaamd corticosteroïd voorschrijven. Het effect van deze medicatie treedt echter niet meteen op.

 


Gerelateerde artikelen

Kinderziekten

Onder de bevolking komen allerlei ziekten voor. Sommige daarvan zijn zo besmettelijk dat kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in aanraking komen. Bij het doormaken van een ziekte maakt je lichaam antistoffen aan, die ervoor zorgen dat je een ziekte niet nog eens doormaakt. Het gevolg hiervan is dat een aantal ziekten vrijwel alleen […]

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Ziekte 5-8 mnd Ziekte 5-8 mnd

Kleine kwaaltjes en kinderziekten

meer lezen ...
Gezondheid 5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Wanneer begin je met het eerste hapje en waar begin je mee? Borstvoeding blijft belangrijk.  EHBO, wat doe je bij kleine ongelukjes Tandjes krijgen en nog veel meer

meer lezen ...