kinderziekten zwanger; waterpokken

Zijn waterpokken gevaarlijk als je zwanger bent?

Waterpokken komt het meest voor in de winter en vroege lente.

De symptomen bij kinderen zijn meestal veel milder dan bij volwassenen:

  • Huiduitslag op romp, verplaatst zich naar gezicht en hoofdhuid. De uitslag worden zichtbare blaasjes die jeuken.
  • Koorts
  • Hoofdpijn

Volwassenen kunnen naast bovenstaande de volgende klachten hebben:

  •  Zware hoofdpijn
  • Erge rugpijn of pijn over het hele lichaam

Incubatietijd:
Na een besmetting duurt het twee tot drie weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen.
Waterpokken zijn 5 dagen voor de huiduitslag tot maximaal 6 dagen na de eerste huiduitslag besmettelijk. Het virus wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht (aanhoesten ed)

Behandeling:
Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus behoort tot de herpes familie, een ander lid van deze beruchte familie veroorzaakt de koortslip en weer een ander lid genitale herpes.
Omdat de ziekte wordt veroorzaakt door een virus is er geen geneesmiddel tegen.

Bij hoge koorts kan er een koortswerend middel worden voorgeschreven. Zeker voor een zwangere vrouw is het belangrijk om de koorts te temperen. Hoge koorts kan weeën opwekken en is slecht voor de baby.

Ben ik beschermd:
70 tot 80% van alle volwassenen heeft als kind waterpokken gehad, je krijgt het maar één keer in je leven, na het te hebben meegemaakt blijf je levenslang immuun. Van de volwassenen die de ziekte nooit hebben gehad weten we dat 80% toch immuun is.
Ben je  zwanger en  in contact geweest met iemand die waterpokken heeft, vraag dan je ouders (indien mogelijk) of je zelf waterpokken hebt gehad.

Risico’s voor de zwangere vrouw en haar foetus:

Zoals al eerder geschreven, kun je de ziekte maar één keer in je leven krijgen. Heb je het ooit gehad dan is er geen enkel risico voor jezelf of voor de baby.

Ook als je nooit waterpokken hebt gehad is de kans dat je immuun bent 80%.

Mocht je tijdens de zwangerschap toch waterpokken krijgen dan is het afhankelijk van hoever je zwanger bent wat de risico’s zijn voor je baby.
Voor jezelf geldt dat je wat zieker zult zijn dan een kind is. Ook kun je hoge koorts krijgen. Als dat zo is dan is het belangrijk de koorts te temperen omdat koorts weeën op kan wekken en zo kan zorgen voor een vroeggeboorte. In een enkel geval kan er als complicatie een pneumonie optreden.

Besmetting waterpokken voor de 16e week van de zwangerschap:

Als je het in de eerste zestien weken van je zwangerschap voor het eerst krijgt dan kunnen er ernstige afwijkingen bij het kind ontstaan.
Bekende afwijkingen door een eerste infectie met waterpokken zijn: te kleine ledematen, oogafwijkingen, klompvoeten, spierverschrompeling, hersenafwijkingen, groeiachterstand en zelfs vruchtdood.
Als je de ziekte voor de 16e week van de zwangerschap krijgt, is het in ieder geval verstandig om tussen de 20 en 22 weken een uitgebreide echo te laten doen om te onderzoeken of de baby schade heeft ondervonden van de infectie.

Besmetting na de 16e week van je zwangerschap en ruim voor de bevalling:

In deze periode van de zwangerschap zal een eerste waterpokkeninfectie van de zwangere geen blijvende schade veroorzaken bij het kind.
De baby kan in de baarmoeder wel waterpokken ontwikkelen, maar houdt hier geen restverschijnselen aan over. De hoge koorts bij de moeder kan wel schadelijk zijn en voor een vroeggeboorte zorgen, deze moet dus zo snel mogelijk getemperd worden.

Besmetting van moeder 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de geboorte:

Vlak na de geboorte is waterpokken erg gevaarlijk voor de baby. Het herpesvirus kan de pasgeborene zeer ernstig ziek maken, in 30% van de gevallen lijdt dit zelfs tot de dood.

Als een zwangere voor het eerst waterpokken krijgt en ze is dicht bij de uitgerekende datum, dan is het mogelijk om de zwangere zoster immunoglobulines te geven. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen het kind zo al voor de geboorte tegen waterpokken na de geboorte.

Heeft de zwangere waterpokken tijdens de bevalling of net na de geboorte van haar kind, dan moet de baby varicella zoster immunoglobuline ingespoten krijgen.
Vaak kan hiermee voorkomen worden dat het kind ziek wordt of in ieder geval de ziekte matigen.

Wat te doen als je onvoldoende beschermd bent tegen waterpokken:

Als je als zwangere vrouw nooit waterpokken hebt gehad, dan is de kans nog steeds 80% dat je immuun bent voor het varicella zoster-virus, maar dit weet je dus niet zeker.
Als je nooit waterpokken hebt gehad en je bent in contact geweest met iemand die waterpokken heeft of dit krijgt binnen vijf dagen nadat je contact hebt gehad, dan is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verloskundige of arts.

Als het contact minder dan 96 uur geleden is dan kan met behulp van een bloedonderzoek worden bepaald of je beschermt bent tegen waterpokken en mocht blijken dat dit niet zo is dan krijg je uit voorzorg immunoglobuline ingespoten om te voorkomen dat je waterpokken krijgt.
Is het contact langer dan 96 uur geleden, dan heeft het geen zin meer om het bloed te onderzoeken of immunoglobuline te geven.

 


Gerelateerde artikelen

Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
Gevaar koortslip baby Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

meer lezen ...
Cytomegalie-infectie Cytomegalie-infectie

CMV, ruim 50% heeft het. Het kan schadelijk zijn in de zwangerschap

meer lezen ...
Koorts in de zwangerschap Koorts in de zwangerschap

Kan koorts in de zwangerschap kwaad?

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten 10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen