Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en waar let je op?

Onder de bevolking komen allerlei ziekten voor. Sommige daarvan zijn zo besmettelijk dat kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in aanraking komen.
Bij het doormaken van een ziekte maakt je lichaam antistoffen aan, die ervoor zorgen dat je een ziekte niet nog eens doormaakt. Het gevolg hiervan is dat een aantal ziekten vrijwel alleen op de kinderleeftijd voorkomt, volwassenen hebben immers vanuit hun eigen kindjaren antistoffen tegen de ziekte. Deze ziekten worden daarom kinderziekten genoemd. De meeste kinderziekten worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Vaak gaat de ziekte gepaard met vlekjes.

Stukje geschiedenis
In de vorige eeuw kende men slechts drie vlekjesziekten: mazelen, rode hond en roodvonk. Rond 1900 ontdekte men nog 3 andere ziekten met vlekjes. Men noemde deze achtereenvolgens vierde, vijfde en zesde ziekte. De vierde ziekte werd later toch als niet als aparte ziekte erkend. Het bleek een lichte vorm van mazelen te zijn. De vijfde en zesde ziekte bleken wél aparte ziekten te zijn en hoewel het verwarrend is om over een vijfde of zesde ziekte te spreken, terwijl er geen vierde meer is, worden de begrippen vijfde en zesde ziekte nog steeds gebruikt. De ziekten die na de zesde ziekte ontdekt werden kregen geen nummer meer, maar een naam om verdere verwarring te voorkomen.

Bij het doormaken van een ziekte maakt je lichaam antistoffen aan, die ervoor zorgen dat je een ziekte niet nog eens doormaakt.

Sinds de invoering van het Rijks Vaccinatie Programma zijn gelukkig een heel aantal ernstige kinderziekten uitgeroeid. Wanneer je, hieronder, op de ziekte klikt kunt je uitgebreid lezen met welke verschijnselen de ziekte gepaard gaat, hoe ze veroorzaakt wordt en wat je kan doen als je kind de ziekte heeft.


Gerelateerde artikelen

RS virus RS virus

Het RS virus is bij veel ouders niet bekend, terwijl het zo vaak voorkomt

meer lezen ...
Pseudokroep (valse kroep) Kinderziekten; pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking van het strottenhoofd die erge benauwdheid bij je baby kan veroorzaken.

meer lezen ...
Waterpokken kind Waterpokken kind

Hoe erg is het als je kind waterpokken krijgt en wat als je in de zwangerschap in contact komt met waterpokken?

meer lezen ...
Roodvonk kind Roodvonk kind

Roodvonk (derde vlekjes ziekte), latijnse naam: Scarlatina Roodvonk is een infectie van de keel en of de amandelen die gepaard gaat met vlekjes en koorts en vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud. In de winter en in de lente komt Roodvonk tweemaal zo vaak voor als in de zomer. Incubatietijd […]

meer lezen ...
Zesde ziekte

Zesde ziekte, Latijnse naam: erythema subitum De zesde ziekte is een onschuldige ziekte bij kinderen van 0-2 jaar die zich kenmerkt door een periode met koorts en het optreden van vlekjes na het verdwijnen van de koorts. Incubatietijd De tijd tussen de besmetting met het virus en het optreden van de verschijnselen is niet precies […]

meer lezen ...
Vijfde ziekte Vijfde ziekte

Vijfde ziekte, latijnse naam: erythema infectiosum De vijfde ziekte is een geheel onschuldige virus ziekte die met name voorkomt bij kinderen van vier tot tien jaar en meestal in het voorjaar of in de vroege zomer. Incubatietijd De tijd tussen de besmetting met het virus en het optreden van de verschijnselen is 7 tot 14 […]

meer lezen ...
Kinkhoest Vaccinatie Kinkhoest Vaccinatie

Kinkhoest; vaccineren in zwangerschap beschermt je baby!

meer lezen ...
Vaccinaties Vaccinaties

Waar wordt tegen ingeënt en waarom eigenlijk? Is vaccineren verplicht?

meer lezen ...
Gevaar koortslip baby Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

meer lezen ...
Ziek kind

Een ziek kind, waar moet je op letten? Alle kinderen worden wel eens een keer ziek. Dat hoort nu eenmaal bij het opgroeien. Ieder keer al je kind ziek is, maakt hij antistoffen aan en wordt zijn immuunsysteem sterker. Het lichaam heeft echter even tijd nodig om die antistoffen aan te maken en de ziekte […]

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Online cursus Leer je baby kennen Online cursus; Leer je baby kennen

Leer je baby kennen terwijl hij nog in je buik zit. Zo ben jij super voorbereid op het as ouderschap, gewoon thuis vanaf je bank leer je alles over je baby.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen