Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en waar let je op?

Onder de bevolking komen allerlei ziekten voor. Sommige daarvan zijn zo besmettelijk dat kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in aanraking komen. Bij het doormaken van een ziekte maakt je lichaam antistoffen aan, die ervoor zorgen dat je een ziekte niet nog eens doormaakt. Het gevolg hiervan is dat een aantal ziekten vrijwel alleen op de kinderleeftijd voorkomt, volwassenen hebben immers vanuit hun eigen kindjaren antistoffen tegen de ziekte. Deze ziekten worden daarom kinderziekten genoemd. De meeste kinderziekten worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Vaak gaat de ziekte gepaard met vlekjes.

Ben je op zoek naar informatie over de risico's van kinderziekten in je zwangerschap, klik dan hier

Stukje geschiedenis

In de vorige eeuw kende men slechts drie vlekjesziekten: mazelen, rode hond en roodvonk. Rond 1900 ontdekte men nog 3 andere ziekten met vlekjes. Men noemde deze achtereenvolgens vierde, vijfde en zesde ziekte. De vierde ziekte werd later toch als niet als aparte ziekte erkend. Het bleek een lichte vorm van mazelen te zijn. De vijfde en zesde ziekte bleken wél aparte ziekten te zijn en hoewel het verwarrend is om over een vijfde of zesde ziekte te spreken, terwijl er geen vierde meer is, worden de begrippen vijfde en zesde ziekte nog steeds gebruikt. De ziekten die na de zesde ziekte ontdekt werden kregen geen nummer meer, maar een naam om verdere verwarring te voorkomen.

Bij het doormaken van een ziekte maakt je lichaam antistoffen aan, die ervoor zorgen dat je een ziekte niet nog eens doormaakt.

Sinds de invoering van het Rijks Vaccinatie Programma zijn gelukkig een heel aantal ernstige kinderziekten uitgeroeid. Wanneer je, hieronder, op de ziekte klikt kunt je uitgebreid lezen met welke verschijnselen de ziekte gepaard gaat, hoe ze veroorzaakt wordt en wat je kan doen als je kind de ziekte heeft.

Ben je zwanger en wil je weten of en zo ja welke kinderziekten in de zwangerschap schadelijk zijn, klik hier

Voor meer informatie over de verschillende kinderziekten klik je op de linken hieronder:

RS virus
Waterpokken
Vijfde ziekte
Zesde ziekte

Pseudokroep (valse kroep)

Pseudokroep is een ontsteking van het strottenhoofd, die meestal voorkomt bij kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. De ziekte ontstaat doordat de slijmvliezen onder de stembanden door ontsteking zo opzwellen, dat de luchtweg vernauwd wordt. Het ziektebeeld komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en vaker wanneer de ‘r’ in de maand is.

De naam pseudokroep verwijst naar de vergelijkbare verschijnselen die optraden bij een complicatie van difterie (de ‘echte’ kroep).

Hoe herken je pseudokroep

  • Je kind wordt huilend wakker en is het erg benauwd en onrustig
  • Meestal is je kind verder niet ziek, er is geen koorts, de temperatuur is hooguit 38 graden
  • Bij inademing hoor je een gierend geluid
  • Je kind heeft een luide blafhoest en is soms hees

Wat moet je doen bij pseudokroep?

  • Het belangrijkste is dat je als ouder rustig blijft. Als je voor het eerst een pseudokroep aanval meemaakt kun je als ouder in paniek raken. Deze paniek voelt je kind feilloos aan waardoor de aanval alleen maar erger wordt. Blijf daarom rustig, neem je kind op schoot en leidt je kind af met een boekje, knuffel of speeltje.
  • Het effect van stomen is nooit aangetoond, toch zeggen veel ouders dat het helpt om 10 tot 20 minuten met je kindje naast de lopende warme douche te gaan zitten met de deur dicht, warme straal op de muur waardoor de ruimte zich vult met stoom. De stoom zou de luchtwegen verzachten, hoewel het wetenschappelijk niet is bewezen. Door zo met je kindje bezig te zijn ontstaat ook rust wat zeker helpt om de aanval te verminderen.
  • Geef je kindje wat warms te drinken, bijvoorbeeld een kopje thee met suiker.

Ziekteverloop

Het klassiek verhaal bij pseudokroep is, dat een kind wat verkouden is maar gewoon is gaan slapen en dat het s’nachts met een schorre, pijnlijk hoest wakker wordt. Het kind kan moeilijk ademhalen en is erg onrustig. Vooral het inademen is erg moeilijk en gaat gepaard met een typisch geluid. Het kind heeft meestal geen koorts, hooguit 38 ºC.

De pseudo-kroepaanvallen verbeteren binnen enkele uren vanzelf. De infectie zelf duurt twee tot drie dagen en tijdens deze periode kan de ziekte regelmatig van een lichte naar een ernstiger vorm overgaan.

Besmettelijkheid

Pseudokroep wordt bijna altijd veroorzaakt door een griepachtig virus. Er is niet één specifiek virus aan te wijzen dat pseudokroep veroorzaakt. De naam Pseudokroep verwijst ook niet naar een specifieke ziekte verwekker, maar naar de verschijnselen die op kunnen treden bij een verkoudheid.

Huisarts raadplegen

Het geluid van de typische hoest bij pseudokroep en de benauwdheid van het kind maken veel ouders die dit voor het eerst mee maken erg ongerust. Hoewel het niet nodig is om je huisarts te benaderen mag je altijd bellen. Je huisarts is er ook om je gerust te stellen.

Neem zeker contact op met je huisarts als:

  • je kind erg benauwd is;
  • als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen;
  • je kind suf wordt;
  • je kind erg onrustig is.

Bij ernstige gevallen van pseudo-kroep kan de huisarts eenmalig pufjes van een zogenaamd corticosteroïd voorschrijven. Het effect van deze medicatie treedt echter niet meteen op.

De bevalling, dat is waar de meeste (toekomstige) ouders zich op richten. Hoe het daarna gaat, dat zie je vanzelf wel... Toch?

Bereid je voor op de babytijd en leer wat je baby precies van je vraagt. Hoe zie je dat je baby moe is, honger heeft, wilt spelen of juist niet wilt spelen? En wat kun je het beste doen met deze signalen?

Zorg voor die soepele overgang van zwanger zijn naar ouders zijn. Deze online cursus helpt je hierbij.

Roodvonk (derde vlekjes ziekte), latijnse naam: Scarlatina

Roodvonk is een infectie van de keel en of de amandelen die gepaard gaat met vlekjes en koorts en vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud. In de winter en in de lente komt Roodvonk tweemaal zo vaak voor als in de zomer.

Incubatietijd roodvonk

De tijd tussen de besmetting met de bacterie en het optreden van de verschijnselen is 2 tot 7 dagen.

Roodvonk symptomen

Keelontsteking, koorts, huiduitslag.

Roodvonk ziekte verloop

Roodvonk begint plotseling met koorts en keelpijn. Kinderen hebben ook vaak last van hoofdpijn, misselijkheid en braken. Een dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan donker rode ruwe puntjes op de borst, rug en oksels. De vlekjes verspreiden zich in 1-2 dagen ook naar hals, gezicht, armen en benen.

De wangen zijn opvallen rood terwijl de neus en de mond juist zeer bleek zijn. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood en ziet er door vervelling uit als een framboos.

De vlekjes verdwijnen weer na een dag of 5, evenals de koorts en het zieke gevoel.

Eén tot 2 weken na de ziekte kan de huid gaan vervellen, met name aan handen en voeten.

Roodvonk besmettelijk

Roodvonk ontstaat na infectie met zogenaamde bèta-hemolytische streptokokken, dat is een bacterie stam.

Besmetting vindt meestal plaats via druppeltjes in de lucht door hoesten, niezen en praten en soms door huidschilfers of contact met handen of kleding van anderen. De streptokokken hechten zich voornamelijk aan de amandelen waardoor juist daar een ontsteking ontstaat.

Iemand met roodvonk is besmettelijk vanaf het begin van de klachten tot uiterlijk 3 weken na het ontstaan van de vlekjes.

De meeste kinderen worden al voor hun 3e levensjaar besmet met bèta-hemolytische streptokokken.

Iedereen kan meer dan één keer besmet worden met streptokokken.

Meestal staan bij een volgende infectie de keelklachten op de voorgrond, niet elke keer zal de huiduitslag optreden.

Roodvonk behandeling

Roodvonk wordt vaak behandeld met antibiotica.

Voldoende drinken is noodzakelijk. Verder is hygiëne voor ouders of verzorgers belangrijk in verband met besmetting.
Wanneer een kind behandeld wordt met antibiotica verdwijnt de besmettelijkheid binnen 24-48 uur.

De GGD richtlijn is dat kinderen met roodvonk in principe naar kinderopvang of school mogen als zijn zich niet ziek voelen.

Een kindercentrum of school kan echter vragen het kind thuis te laten tot twee dagen na de start van behandeling met antibiotica.

Huisarts raadplegen bij roodvonk

Als je kind roodvonk heeft ga je naar de huisarts voor eventueel een behandeling met antibiotica.

Bij milde gevallen kiest de huisarts er meestal voor om alleen koortsverlagende middelen te geven.

Bij kinderen die ernstig ziek zijn met hoge koorts en dreigende uitdroging of kinderen met een verminderde weerstand of met een aangeboren afwijking in het keel-neus-oor gebied wordt penicilline gegeven.

Je moet ook een arts raadplegen als na twee tot drie weken de volgende klachten optreden: pijnlijke gewrichten, plotselinge kortademigheid of afwijkende urine. Dan kan er namelijk sprake zijn van een complicatie bij roodvonk zoals nierontsteking en acute reuma. Overigens komen deze laatste complicaties zeer zelden voor In Nederland.

Voor informatie over de risico's van roodvonk tijdens de zwangerschap, klik hier

Gerelateerde berichten

pas op met koortslip

Een koortslip baby kan levensbedreigend zijn.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

ontwikkeling eerste jaar baby

De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Wat leert je baby veel en groeit hij hard. Wat gebeurt er allemaal in het eerste jaar

kinderziekten in de zwangerschap

Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

Ontlasting Baby, Alles Over Poep Van Je Baby

Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

Krampjes Bij Een Baby, Omgekeerd Dragen Helpt

Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

Spugen

Spugen

Bijna alle baby’s spugen, maar wat is normaal?

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Titel

Subtitel

Inleiding

Titel

Subtitel

Inleiding

Overzicht onderwerpen

    Meer lezen

    Voorkom verbranding baby
    Zesde ziekte baby
    Vijfde ziekte baby
    Waterpokken baby
    RS virus
    Een koortslip baby kan levensbedreigend zijn.

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?