Klein zinktekort mogelijk grote gevolgen

Zink tekort leidt mogelijk tot moeilijk zwanger worden of miskraam.

Muizen die net voor de eisprong te weinig zink in hun dieet kregen hebben vaker vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen zeggen Onderzoekers van Penn State’s College of Agricultural Science

Deze bevindingen zijn ook belangrijk voor de menselijke voortplanting zeggen de onderzoekers. De muizen die net voor de eisprong een dieet met weinig zink kregen hadden een vaker problemen om zwanger te worden, meer miskramen. Verder waren de embryo’s vaker te klein en trad er achterstand op in de ontwikkeling van deze muizen.

De oorzaak voor de problemen werd vooral gevonden in een slecht ontwikkelde placenta (moederkoek) bij de muizen die net voor de eisprong een dieet kregen met weinig zink. Doordat de placenta slechter ontwikkeld was, kregen deze muizen te weinig voeding om normaal te ontwikkelen.

Volgens de onderzoekers geven deze bevindingen aan hoe belangrijk het is om al voor de bevruchting te zorgen voor een goede zink status. Zelf een relatief korte periode van zinktekort vóór de bevruchting kan ernstige gevolgen hebben volgens de onderzoekers. Zij gaan zelfs zo ver dat ze adviseren dat vrouwen die zwanger willen worden behalve foliumzuur ook zink supplementen zouden moeten gebruiken.

Gebruik van supplementen ná de bevruchting is veel minder zinvol. Door zinktekort wijzigt er iets in het DNA van de eicel waardoor de kwaliteit van de eicel minder goed is, dat los je niet op met supplementen ná de bevruchting. Vrouwen hebben per dag 8 miligram zink nodig. Zink zit vooral in vlees, kip en schaaldieren. In groenten en fruit zit ook wel zink, maar ons lichaam kan dit veel minder goed opnemen.

Eerdere onderzoeken geven aan dat in Amerika zo’n 12% van de bevolking het risico loopt op zinktekort. Hoe dat in Nederland is konden we niet vinden. Vooral vegetariërs en mensen die weinig vlees/kip eten lopen een verhoogd risico op zinktekort. Wil je een zinksupplement gaan gebruiken? Let op dat je een supplement kiest met niet meer dan 100% van je dagelijkse behoefte. Teveel zink is ook niet goed.

Bron: Science daily.


Gerelateerde artikelen

Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...
Ouders word je al lang vóór bevruchting Ouders word je al lang vóór bevruchting

Je kunt vóór de bevruchting al veel doen om je kind een zo gezond mogelijke start te geven.

meer lezen ...
10 tips bij kinderwens 10 tips bij kinderwens

10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

meer lezen ...
10 to do's als je wilt zwanger worden 10 To Do’s bij kinderwens

Deze to do’s zou je moeten volgen vóór je aan een zwangerschap begint.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen