Klompvoetje

Een klompvoetje is een aangeboren afwijking, die bij 1 op de 800 pasgeborenen voorkomt. Dat betekent dat er per jaar in Nederland ongeveer 200 kinderen met klompvoetjes worden geboren, Jongens hebben vaker een klompvoetje dan meisjes en bij jongens komt een klompvoet vaker dubbelzijdig voor. De oorzaak van een klompvoetje is moeilijk te achterhalen, maar bijna altijd spelen erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van een klompvoetje. Klompvoetjes komen vaak in combinatie met een open ruggetje voor.

Mensen denken vaak dat kinderen met een klompvoetje een vormloos klompje als voet hebben. Dat is niet zo. De term is een verbastering van de Engelse naam “clubfoot” wat betekent dat de voet er als het blad van een golfclub uitziet. Kinderen met een klompvoetje hebben op zich een voetje met 5 teentjes, alleen staat de voet naar binnen of naar beneden gekanteld. Als de voet met de tenen naar binnen wijst ontstaat een kommavorm.

Behandeling
Het is van belang dat de behandeling zo snel mogelijk na de geboorte begint het liefst binnen de eerste levensweek. De behandeling direct na de geboorte bestaat uit het met de hand soepel maken van het voetje, waarbij het zover mogelijk in de goede stand wordt gecorrigeerd. Deze gecorrigeerde stand wordt vervolgens vastgelegd met gips en soms met tape. 

Het gips wordt in de eerste levensweken zeer frequent gewisseld: aanvankelijk éénmaal per week bij soepele voetjes, tot tweemaal per week bij stugge voetjes, waarbij de orthopaedisch chirurg de voetjes steeds verder in de goede stand corrigeert.

Bij meer dan tweederde van de kinderen is een operatieve ingreep nodig. Bij hen is na 3 á 4 maanden gipsen of tapen onvoldoende correctie bereikt. Meestal is een kleine operatie nodig, waarbij de achillespees verlengd wordt. Als een achillespeesverlenging alleen niet voldoende is, dan is een uitgebreidere operatie nodig. Soms is daarbij ook en uitgebreide operatie nodig aan het gewricht tussen sprongbeen en scheepjesbeen. 

Na de operatie volgt weer enige weken gips, tot het kindje zelf zijn voetje omhoog en opzij kan draaien. Tot gemiddeld 3 á 4 jaar worden de voetjes ingespalkt; in de begintijd dag en nacht, behalve tijdens een speeluurtje. Vanaf dat het kindje gaat staan en lopen wordt het voetje alleen nog met slapen ingespalkt, eventueel in combinatie met aangepaste schoentjes voor op de dag.

Na de behandeling
Alle kinderen met klompvoetjes houden hun klompvoet levenslang. De aandoening is niet te genezen. Het is de opzet van de behandeling een zo normaal mogelijke voet te maken die een zo normaal mogelijke functie heeft aan het einde van de behandeling. Het blijft echter altijd een voet die iets kleiner is dan normaal en het onderbeen blijft altijd wat dunner, mogelijk ook wat korter dan normaal. Gelukkig zullen de meeste kinderen zich, met de juiste behandeling, normaal ontwikkelen en normaal kunnen deelnemen aan sport en recreatie activiteiten.

Bron: Orthopedie bij kinderen

Kinderen met een klompvoetje hebben op zich een voetje met 5 teentjes, alleen staat de voet naar beneden en naar binnen gekanteld en doordat het voorste deel van de voet naar binnen is gekanteld, heeft het voetje de vorm van een komma.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen