Kolven; afgekolfde melk geven

Hoe geef je afgekolfde melk aan je baby?

Afgekolfde melk geven aan een te vroeg geboren baby

Als je melk hebt afgekolfd voor je te vroeg geboren of zieke baby kan dat op verschillende manieren gegeven worden.
De premature of zieke baby heeft vaak een maagsonde (slangetje via de neus naar de maag) waardoor de verwarmde voeding gegeven wordt. De baby mag vaak al snel bij mama huid op huid liggen (kangoeroën) en vaak al op en aan de borst liggen. Soms zijn ze nog te klein om al echt te drinken maar het ruiken, likken en vervolgens voorzichtig happen is al wel het begin!

Vooral premature baby’s hebben vaak tijd nodig om goed aan de borst te drinken. Ook al kunnen ze zuigen-slikken-ademhalen-coördineren, ze zijn vaak nog niet krachtig genoeg om goed (door) te zuigen en te drinken. Geduld is dan een schone zaak.
Blijf oefenen en heb vertrouwen, het gaat echt lukken!

Laat je helpen door de verpleegkundigen en evt. lactatiekundige in het ziekenhuis.

Door je baby eerst aan de borst te leggen kan hij/zij oefenen en misschien al zelfs wat drinken. Daarna kan, als je baby nog bij je ligt, de sondevoeding worden aangesloten. Zo leert je baby al dat aan/bij de borst liggen een volle buik krijgen betekent.

Belangrijk in deze fase is dat het oefenen niet te lang duurt, je baby heeft vooral ook rust en slaap nodig om sterker te worden.

Afgekolfde melk geven aan een baby die op tijd geboren is, maar moeite heeft om zelf te drinken:

Als je baby op tijd geboren is maar het nog niet lukt om goed aan de borst te gaan kan de voeding via een cupje of via vingervoeden (finger feeding) gegeven worden. Beide manieren moeten je goed uitgelegd worden door een professional.

Blijf oefenen met het aanleggen, daarna kan de afgekolfde melk gegeven worden.

Als je baby de voeding op heeft, kun je zelf gaan kolven, de afgekolfde melk kan dan weer bij een volgende voeding gebruikt worden.

Dit is behoorlijk intensief maar meestal van korte duur. Probeer hier zo ontspannen mogelijk mee omgaan en geef je baby (en jezelf) de gelegenheid geregeld te oefenen. Als je baby groeit en meer kracht krijgt zul je zien dat het aanleggen toch al snel steeds beter gaat.

Blijf oefenen en heb vertrouwen, het gaat echt lukken!

Een fles wordt in het begin niet aanbevolen omdat het een andere manier van drinken vraagt waardoor het goed aan de borst (leren) drinken moeilijker wordt, de zogenaamde borst-fles verwarring. Begin pas met een fles oefenen wanneer je kindje veel melk moet drinken op een andere manier dan de borst en gebruik dan een borstvoedingsvriendelijke fles.

Afgekolfde melk geven aan een baby die zelf al goed aan de borst drinkt:

Als je gekolfd hebt en je baby gaat de melk per fles krijgen dan moet er vaak eerst geoefend worden met een fles.
Er wordt vanuit gegaan dat wanneer een baby een maand lang goed aan de borst heeft gedronken, hij ook uit een fles kan leren drinken zonder dat dit gevolgen heeft voor het drinken aan de borst.

Het is goed om na 4-6 weken te gaan oefenen met het drinken uit een flesje!

Als je gaat oefenen met een fles, doe dit dan tussen twee voedingen in. Een baby die honger heeft wil niet eerst iets anders uit proberen!

Start met kleine beetjes: 20 cc is al genoeg. Sommige baby’s hebben vrij snel door wat de bedoeling is, anderen hebben iets meer tijd nodig.
Houd het oefenen leuk anders krijgt je baby al tegenzin bij het zien van een fles.
Als het oefenen goed gaat, kun je de hoeveelheden wat opvoeren. Uiteindelijk schuif je ook steeds meer op in de richting een voeding. De eerste keer dat je een volledige voeding per fles aanbiedt, maak je die klaar uit je voorraad afgekolfde melk.

Wanneer het goed gegaan is, kolf je je borsten daarna. Mocht het op dat moment niet lukken met de fles, dan kun je je baby alsnog aan de (nog volle) borst leggen.

 Ga door met de fles geven na het introduceren ervan, anders verleert je baby het weer snel.

Als je baby gewend is aan de fles, blijf dan in ieder geval minimaal 3-7 keer per week iets per fles aanbieden. Zo zorg je ervoor dat je baby vertrouwd blijft met het drinken uit de fles. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent, is het verleidelijk om de fles maar even te laten voor wat het is maar sommige baby’s begrijpen na de vakantie echt helemaal niks meer van dat ding.

Het is aan te raden om een borstvoedingsvriendelijke fles te gebruiken. Deze fles bootst het drinken aan de borst zoveel mogelijk na.

We weten dat borst gevoede baby’s minder calorieën binnen krijgen dan fles gevoede baby’s. Toch groeien ze er prima op en ontwikkelen ze zich goed. Borstvoeding levert precies wat ze nodig hebben. Borst gevoede baby’s bepalen zelf hoeveel ze willen drinken, de ene keer wat meer dan de andere keer, soms wat vaker. Dat mag allemaal en als je aansluit bij wat je kind aangeeft, krijgt hij voldoende binnen.

Moedermelk kun je nooit teveel geven

Hoeveel afgekolfde melk geef je?

Om bij benadering te bepalen wat er ongeveer in de fles zou mogen gebruiken we als richtlijn de rekenregel voor flesvoeding (tja, het is niet anders). We gaan dan uit van 150 cc voeding per kg lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur. De hoeveelheid die je met deze rekenregel uitrekent, is voor borstvoeding aan de royale kant! Als je baby hiervan laat staan is dat helemaal niet erg.

Bijvoorbeeld: een baby van 5900 gram die 7 keer drinkt.
150 cc x 5,9 (kg) delen door 7 (voedingen) = ongeveer 125 cc per fles.

Er zijn zelfs baby’s die bij de oppas alleen de ergste honger/dorst wegdrinken (40-50 cc per keer) maar als mama weer beschikbaar is, wordt de schade rechtstreeks ingehaald. Laat je kindje ook met de fles eten wanneer hij dat wil. Ook dan dus ook voeden op verzoek.

Je kunt je voorstellen dat deze rekenregel vooral opgaat voordat er gestart wordt met hapjes. Een kind van 10 maanden dat al redelijk veel vaste voeding krijgt, zal minder melk drinken dan een baby die alle voedingsstoffen via de moedermelk binnenkrijgt.
Over het algemeen zullen de flessen niet groter worden dan 200 cc per keer, meestal zelfs wat minder.

Soms lijkt het alsof je baby aan de uitgerekende hoeveelheid niet genoeg heeft.
Let er dan eens op of je baby wel lang genoeg over de fles doet. Borstbaby’s hebben erg goed ontwikkelde spieren in het mondgebied en hebben een fles zo leeg.
De buik is gevuld maar de zuigbehoefte niet bevredigd!
Het gaat dan niet om de voeding maar om het zuigen.  Gebruik in dit geval een drinkspeen die minder gemakkelijk loopt, een speen met een heel klein gaatje, of in het uiterste geval zonder gaatje zodat je er zelf een piepklein gaatje in kunt prikken met een steriele naald.

Sowieso is het goed dat je baby aan de fles moet “werken”, aan de borst komt de melk ook niet zomaar…
Houd daarom je baby rechter op, laat je baby ook op een speen goed zoeken en groot happen. Houd de fles zo horizontaal mogelijk, de speen is gevuld met voeding.

Naar hoofdpagina Kolven

Saskia en Mirjam, lactatiekundigen Borstvoeding & meer


Gerelateerde artikelen

borstvoeding tijdens werk plicht werkgever; borstvoeding

Je werkgever is verplicht tijd en ruimte vrij te maken zodat jij kunt kolven of voeden.

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Duimen, afwennen duim en speen

Een poosje lang heeft een kind soms een fopspeen of een duim nodig. Bijvoorbeeld om in slaap te vallen, of om te kalmeren na een huilpartij. Sommige baby’s krijgen echter te pas, en vooral ook te onpas, de speen aangeboden van hun verzorgers. Zodra fles of borst weggehaald wordt, wordt het speentje in het mondje […]

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen