Kraamzorg; wat mag je ervan verwachten?

Wat doet een kraamverzorgster wel en niet?

Kraamzorg bij bevalling:

Bij een thuisbevalling wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld. Afhankelijk van wat jullie afgesproken hebben komt de kraamverzorgster aan het begin van de bevalling om jou extra te ondersteunen óf pas tegen de tijd dat je zo’n 8-8 cm ontsluiting hebt waarbij ze vooral komt om de verloskundige bij te staan.
Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner en ze assisteert de verloskundige.
Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is en jullie verzorgd zijn. Beval je ‘s avonds, of ‘s nachts, dan gaat de kraamverzorgster naar huis als moeder en kind prima verzorgd zijn en het tijd wordt om te gaan slapen. Beval je overdag dan blijft ze uiteraard tot eind van de werkdag bij jullie.

Kraamzorg tijdens de kraamdagen

Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 7-8 dagen na de geboorte.
Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen (als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt.
Geeft je allerlei tips voor als de baby ‘s nachts huilt e.d. Beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast verzorgt ze jou, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem. Na een paar dagen zal je dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat je dan bij en geeft je tips.

Een kraamverzorgster houdt je huishouden glad, maar is geen werkster!

Onderstaande werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg waar jullie voor gekozen hebben en het aantal uren die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn.

  • De douche en wc houdt ze goed schoon.
  • Ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks.
  • Als er tijd voor is stoft en zuigt ze om het glad te houden, maar je mag niet van de kraamverzorgster verwachten dat ze je hele huis poetst.
  • Ze kookt voor het hele gezin.
  • Ze  voorziet je visite van koffie e.d.
  • En dan houdt ze ook nog tijd over om met jou te babbelen en alle dingen door te spreken. De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.
  • De kraamverzorgster is de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt, en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft.

Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om wijkkraamverzorgster aan te vragen, dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

JE KRAAMVERZORGSTER IS EEN BAKEN IN ONZEKERE TIJDEN, DIE JE LEERT VERTROUWT TE RAKEN MET ALLE NIEUWE EMOTIES EN HANDELINGEN.


Gerelateerde artikelen

De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
De verloskundige in kraamtijd Jouw verloskundige tijdens de kraamdagen

Wat doet jouw verloskundige tijdens de kraamdagen?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Wat te doen als je kraamverzorgster niet bevalt?

Een kraamverzorgster is een aantal dagen in jouw huis, wat nu als je niet met haar kunt opschieten? Hoe je het ook went of keert, tijdens de kraamdagen heb je ineens iemand in huis die constant om je heen is, zich overal mee ‘bemoeit’ en jouw huishouden draaiende houdt. Voor sommige kraamvrouwen is dit best […]

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Babyuitzet: Praktische tips voor aanschaf babykamer Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: In deze video geven we je praktische tips waar je op moet letten als je een babykamer gaat kopen. Onafhankelijk zoals je van ons gewend bent.

meer lezen ...
Babyuitzet: kopen van autostoel Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van autostoel voor je baby vraagt nogal wat voorbereiding. De ene autostoel is de andere niet. Babyuitzet: video waar let je op bij het kopen van autostoel voor je baby

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids Hier let je op bij aankoop kinderwagen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van een kinderwagen vraagt goede voorbereiding. Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen