Krampjes

Veel pasgeboren baby’s hebben last van krampjes (buikkrampen).

Als je baby ontroostbaar huilt, erg onrustig is en met de beentjes trekt, dan is het waarschijnlijk dat hij last heeft van krampjes.

Veel baby’s hebben krampjes als de (borst)voeding meer wordt (4e – 5e dag). De darmen van de baby moeten dan wennen aan een hoger aanbod van voeding en kunnen dit even niet verwerken. Daarnaast vinden veel baby’s het een vervelend gevoel als de maag of de darmen vol en uitgezet zijn en de peristaltiek (darmbewegingen) op gang komt.

Wat kun je doen bij buikkrampjes?

Het is belangrijk om je baby goed te observeren als hij huilt en als je denkt dat het krampjes zijn, om dan géén voeding te geven.

Veel ouders zijn geneigd om een baby die huilt voeding te geven. De baby zal dit waarschijnlijk opdrinken en even stil zijn, maar als de baby last heeft van krampjes dan verergert het geven van voeding juist het probleem omdat de darmen nu weer meer voeding moeten verwerken.

Als je flesvoeding geeft kunnen baby’s krampjes krijgen door een gulzige drinktechniek waardoor ze te veel lucht binnenkrijgen of als ze juist slecht van de ontlasting af kunnen komen. Een baby moet minimaal 20 minuten doen over het flesje.

Heb je een erg gulzige baby?

Het kan helpen om de baby meer rechtop te zetten bij het drinken of een speen met een kleiner gaatje te gebruiken. Er zijn zelfs spenen te koop die géén gaatje hebben, je prikt hier zelf met een, met alcohol schoongemaakte, dunne naald een klein gaatje in.

Verder is het bij gulzige baby’s extra belangrijk om het boertje te laten komen na de voeding.

Als de ontlasting het probleem (verstopping) is wat de krampjes veroorzaakt,  kan je de voeding aanlengen met wat meer water zodat de ontlasting wat dunner wordt.

Krampjes horen een beetje bij de ontwikkeling van de baby, onderstaande tips helpen om krampjes te verminderen.

In onderstaande video geeft babyverpleegkundige Esther (van onze online cursus Leer je baby kennen) tips wat te doen bij krampjes (klik op play button om ook geluid te krijgen. Het is wettelijk niet toegestaan om geluid automatisch te laten starten)

 • Leg de baby op je borst en wrijf over het buikje.
 • Leg iets warms op het buikje van je baby.
  Er zijn geleipacks te koop bij de apotheek, die je in de magnetron warm kunt maken en in een beschermzak over de kleding op de buik van de baby kan leggen.
  LET OP, maak de pack niet te warm.
  krampjes baby
 • Je kan je kindje ook met zijn buikje op je hand en onderarm leggen. De beentjes bungelen dan aan weerszijde van je hand, het lijfje ligt op je onderarm (buikzijde op onderarm) en het hoofdje rust tegen je borst. Door hem zo te wiegen zakt de pijn vaak.
 • Ga met je baby in bad en leg hem op je borst in het warme water.

Gebruik geen venkelthee!

Wil jij graag beter leren begrijpen wat je baby je probeert te vertellen?

Dan is de online cursus Leer je baby kennen iets voor jou!

 • Leer hoe jij het verschil kan zien, horen en ervaren of je baby honger heeft of wil slapen bijvoorbeeld.
 • Wat kun je doen bij krampjes?
 • Hoe zorg je voor een veilige hechting?
 • Hoe kom je tegemoet aan de behoeftes van je baby?
 • Hoe leer je een goed dag- en nachtritme aan?
 • Hoe voorkom je slaapproblemen?
 • 2 heerlijke lessen babymassage waar je gelijk mee aan mee kunt doen.

Zomaar wat vragen die beantwoord worden in deze online cursus van babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels. Zij leert je de signalen van je baby te herkennen maar ook dat jij niet je hele leven hoeft aan te passen. Samen groeien en elkaar leren kennen. Vol vertrouwen aan het ouderschap beginnen, dat is wat je onder andere leert in deze online zwangerschapscursus.


Gerelateerde artikelen

10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Kraamdagen; Dag 3 Dag 3

Dag 3 van je kraamdagen, wat kun je op deze dag verwachten?

meer lezen ...
Marlene; gulzige baby

Onze baby heeft de tafelmanieren van een holbewoner. Echt. Ze hijgt, slikt, boert, hoest, proest, spuugt en kokhalst erop los. Ze is enorm gulzig en slaat een fles van 100cc met gemak binnen een minuut achterover. Als ze eenmaal genoeg heeft gedronken en ik toch de fles nog een keer in haar mond stop, neemt […]

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
obstipatie baby Moeite met ontlasting

Wanneer is er sprake van verstopping en wat is normaal qua frequentie

meer lezen ...
Spugen baby Spugen

Bijna alle baby’s spugen, maar wat is normaal?

meer lezen ...
Venkelthee Gebruik van Venkelthee en andere kruiden

Voorzichtig met venkelthee en sommige kruiden in de zwangerschap of voor je baby. Het voedingscentrum adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van venkelthee en bepaalde kruiden als je zwanger bent. In venkel, basilicum, anijs, nootmuskaat, folie, drago, pesto en kaneel komen namelijk van nature de aromastoffen estragol, methyleugenol en safrol voor. Bij dieren blijken […]

meer lezen ...
Kleine kwaaltjes Kleine kwaaltjes

Veelvoorkomende kwaaltjes bij je baby besproken.

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Waar slaapt de baby Waar slaapt de baby

Wat is de veiligste slaapplek voor je baby?

meer lezen ...
Vraag – Krijgt mijn baby wel voldoende?

Vraag: Ik ben in verwachting van mijn tweede kindje, vorige keer heb ik twee weken borstvoeding gegeven en toen groeide mijn kindje niet meer, uiteindelijk ben ik overgegaan op de fles. Kan ik verwachten dat ik nu ook niet voldoende voeding heb? Antwoord: Laat ik direct het antwoord geven: Nee. Wat belangrijk is, is om […]

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Flesvoeding – BabyUitzet

Ongelooflijk veel keuze in flessen en spenen voor flesvoeding Kijk in een willekeurig babyzaak of drogist en je zult versteld staan van de hoeveelheid, soorten en maten, er zijn in flessen en spenen nodig voor de flesvoeding. Iedere fabrikant beweert natuurlijk dat zijn flesje of speen het beste is, maar hoe zit het echt? in […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen