Laat je gebit controleren

Wist jij dat tand(vlees)problemen een vroeggeboorte kunnen veroorzaken en dat je met gezond tandvlees eerder zwanger wordt???

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat zwangeren met tand(vlees)problemen een 3 tot 7 keer zo hoog risico lopen op een vroeggeboorte. En dat vrouwen met gezond tandvlees een paar maanden sneller zwanger worden dan vrouwen met tandvleesontstekingen.

Veel vrouwen hebben tand(vlees)problemen zonder dat ze er klachten van hebben. Door deze tandvleesproblemen tijdig te behandelen neemt de kans op een zwangerschap toe en het risico op vroeggeboorte aanzienlijk af. Verder is ook bekend dat tandvleesontstekingen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van een ernstige vorm van hoge bloeddruk in de zwangerschap.

Het is dan ook heel belangrijk om vóór je zwangerschap je gebit goed te laten controleren en schoonmaken. Zo kun je met een gezond gebit de zwangerschap in gaan.

Ga daarom voor de zwangerschap naar de tandarts om je gebit op orde te laten brengen en eventuele ontstekingen te laten behandelen. Vraag je tandarts om de ruimte tussen je tanden en het tandvlees op te meten (de zogenaamde pocket). De diepte van deze pocket is een indicatie voor tandvleesproblemen. Door de pocket te meten spoor je tandvleesproblemen op waar geen klachten van zijn.

In de eerste dertien weken van de zwangerschap worden gebitsproblemen liever niet behandeld omdat er een verplaatsing van eventuele bacteriën naar de bloedbaan kan optreden. Hierdoor kan de aanleg van de vrucht verstoord worden.

 


Gerelateerde artikelen

Gebitsverzorging zwangerschap Gebitsverzorging

Goede gebitsverzorging en mondhygiëne zijn in de zwangerschap nog belangrijker dan ervoor. Het voorkomen van ontstekingen en het verminderen van de extra belasting die je gebit in de zwangerschap ondergaat is belangrijk. Poets in ieder geval twee keer per dag met tandpasta. Flossen en etensresten verwijderen met een tandenstoker of -ragger is altijd belangrijk maar […]

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
To Do 3e trimester To Do 3e trimester

De laatste loodjes, maar nog wel e.e.a. te regelen!

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen