Lies- water- of navelbreuk

Lies- water- of navelbreuk

Alles over een liesbreuk, navelbreuk of waterbreuk bij je baby

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van de buikwand in de lies. Wanneer een kind een liesbreuk heeft is er een bobbel zichtbaar in de lies.

Ontstaan van een liesbreuk

In de zwangerschap ontstaat er al vroeg bij jongens en meisjes een verbinding tussen buikholte en lies: het lieskanaal. Bij jongens ontstaan zaadbal en zaadstreng in de buikholte en deze zakken later via dit lieskanaal naar de balzak. Bij meisjes ontstaat in het lieskanaal een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. Normaliter verdwijnt na de geboorte het lieskanaal doordat de wanden van het kanaal aan elkaar verkleven. Als deze verkleving niet plaatsvindt, blijft (een deel van) het lieskanaal open en ontstaat er een uitstulping van de buikwand: een liesbreuk.

Hoe vaak komt een liesbreuk voor

Een liesbreuk komt tien keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Meestal (in 85% van de gevallen) is er maar aan één kant van het lichaam een liesbreuk, maar ze kunnen ook dubbelzijdig voorkomen.

Gevolgen van een liesbreuk

Bij een liesbreuk kunnen organen, die normaal in de buikholte zitten, via de uitstulping naar buiten komen en beklemd raken. Meestal zijn het de darmen die uitstulpen, bij meisjes kan dat behalve darm ook een eierstok zijn. Wanneer een orgaan beklemd raakt in de breuk geeft dat veel pijn en bestaat er het risico dat het ingeklemde stuk orgaan afsterft. Daarom is operatief ingrijpen bij een liesbreuk altijd noodzakelijk.

Behandeling liesbreuk

Een liesbreuk wordt altijd operatief gesloten. Tijdens de operatie wordt op de plaats van de liesbreuk een snee gemaakt. Vervolgens wordt de inhoud van de uitstulping teruggebracht in de buikholte. Daarna wordt de opening in de buikwand dicht gemaakt.

Navelbreuk

Bij een navelbreuk is er sprake van een opening in de buikwand ter hoogte van de navel. De darmen kunnen via deze opening naar buiten stulpen; we spreken dan van een navelbreuk. En navelbreuk ziet er uit als een bobbel bij de navel, die groter wordt bij huilen, hoesten en persen en die makkelijk is terug te duwen zodra de buik ontspannen is.

Hoe ontstaat een navelbreuk

Een navelbreuk ontstaat als er bij een pasgeboren baby onvoldoende littekenvorming plaatsvindt na het afvallen van de navel. Een kind heeft meestal geen last van de navelbreuk.

Hoe vaak komt een navelbreuk voor?

Navelbreuken komen bij pasgeborenen best vaak voor: 3-25% van de kinderen heeft een navelbreuk. Het komt vaker voor bij donkere kindjes, te vroeg geboren kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht.

Gevolgen van een navelbreuk

Een navelbreuk geeft geen klachten, inklemming van organen via de opening in de buikwand komt bij kinderen niet voor. Bij volwassenen kan dit overigens wel gebeuren.

Behandeling navelbreuk

Een navelbreuk hoeft niet behandeld te worden omdat de meeste navelbreuken in het eerste levensjaar verdwijnen en er meestal geen organen ingeklemd raken.

In sommige gevallen wordt de navelbreuk om cosmetische redenen geopereerd.
Een navelbreuk die na het 12e levensjaar ontstaat zal waarschijnlijk niet spontaan sluiten. Dan is operatie nodig om inklemming op volwassen leeftijd te voorkomen.

Waterbreuk

Een waterbreuk komt alleen voor bij jongetjes. Bij een waterbreuk verzamelt zich vocht in het open gebleven lieskanaal. Dat vocht verzamelt zich meestal bij de zaadbal of langs de zaadstreng. Over het algemeen hebben kinderen geen last van een waterbreuk. Een waterbreuk verdwijnt meestal vanzelf en operatief in grijpen is niet nodig.

Bron: lies-en waterbreuk bij kinderen, informatiefolder St. Radbout ziekenhuis Nijmegen.

Bron: Kleine kwalen bij kinderen, Eekhof e.a, Elsevier, 2005

Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.