Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

Lijst voedingsmiddelen zwangerschap:

Er leven altijd veel vragen wat je nu wel en niet zou mogen eten als je zwanger bent.

Om misverstanden te voorkomen hebben wij de lijst voedingsmiddelen zwangerschap voor je samengesteld. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet of beperkt zou moeten eten.

Wil je zeker weten of jouw voeding zwangerproof is? Doe onze voedingstest en krijg adviezen afgestemd op jouw situatie

Hulp nodig om niet teveel of te weinig aan te komen? Onze tool Mijn gewicht  helpt je jouw gewicht onder controle te houden én geeft voedingsadviezen afgestemd op jouw situatie.

voeding lijst kaas
KAAS    wel niet beperkt
Hollandse kaas, uit winkel    x
Hollandse kaas, van de boer (rauwe melk)   x
Brie (van gepasteuriseerde melk)    x
Camembert (van gepasteuriseerde melk)    x
Feta en verse roomkaas    x
Schimmelkaas    x
Kaasjes met vermelding “au lait cru”   x

Diëtiste Anouk Bolhaar over haar online cursus Voeding en zwangerschap

lijst vleeswaren
Vleeswaren                  wel niet beperkt
Filet Americain**   x
Leverkaas/berliner x*
pate x*
lever   x
bloedworst/osseworst**   x
rookworst    x
rauwe ham/salami/chorizo/
cervelaat/boerenmetworst**
 x
fricandeau (als deze gaar is)**    x
rosbief**   x

*Max 1 boterham per dag met deze producten.

** Alle rauwe vleeswaren mogen wél gegeten worden als je ze tenminste 2 dagen invriest bij minimaal -12 graden voor je ze eet.  De parasiet Toxoplasma gondii wordt dan gedood.

lijst vis
VIS wel niet beperkt
Vacuüm verpakte vis   x (tenzij
verhit, dan wel)
Zalm uit blik    x
Tonijn uit blik  x
Verse zalm    x
Garnalen/Kreeft/Krab    x
Schaaldieren    x
Haring (tenzij uit pot/blik)  x
Schol/Kabeljauw/
Schelvis/Koolvis
   x
Makreel (niet
vacuüm verpakt)
   x
Zwaardvis/haai/
snoekbaars/
koningsmakreel en
andere roofvissen
 x

Zwangerschap is ontegenzeggelijk een bijzondere periode die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt.

Er komt in je zwangerschap veel op je af, je wordt ingewijd in een wereld die tot nu toe onbekend voor je was. Er worden vragen aan je gesteld waarvan je niet wist dat het mogelijkheden waren en je moet keuzes maken over dingen waarvan je niet wist dat het bestond :).

Daar kun je waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken.

Om jou hierbij te helpen hebben wij diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld. Cursussen die jou inwijden in de zwangere wereld, die je helpen keuzes te maken die bij jou/jullie passen en die ervoor zorgen dat jij vol vertrouwen en als de sterke vrouw die je bent je ‘mannetje’ kunt staan tijdens je zwangerschap, bevalling en de eerste periode met je baby.

Nu je weet welke voedingsmiddelen je wel of niet zou moeten eten in de zwangerschap wil je misschien ook wel weten wat je nodig hebt qua voeding nu je zwanger bent én waarom je bepaalde voedingsmiddelen beter kunt laten staan.

Hieronder vind je meer informatie over voeding in de zwangerschap, waar moet je op letten en wat kun je beter laten staan?

Vacuüm verpakte vis in de zwangerschap

Eet geen vis die vacuümverpakt is (geweest), als de vis goed verhit wordt voordat je het eet mag je wel vacuüm verpakte vis eten. In vacuüm verpakte vis kan de listeriabacterie voorkomen.

Jouw persoonlijke 9 maanden plan:

Nooit meer zoeken naar informatie die op dit moment van jouw zwangerschap belangrijk is? Meld je dan aan voor jouw persoonlijke 9 maanden plan.

Vacuüm verpakte vleeswaren in de zwangerschap

Ook hierin wordt regelmatig de listeriabacterie aangetroffen, maar niet in de schadelijke concentratie. Vacuüm verpakte vleeswaren mogen daarom wel gegeten worden, maar alleen als de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. Listeria kan zich namelijk vermenigvuldigen, ook al wordt het voedsel goed koud bewaard en is het vacuüm verpakt. Hoe langer je de vleeswaren bewaart, hoe hoger de concentratie bacteriën kan worden. Eet dan ook geen verpakte vleeswaren die op of over de houdbaarheidsdatum zijn.

Vlees in de zwangerschap

Je kunt bijna alle soorten vlees eten, als het vlees maar goed gaar is. De enige soort die je beter kunt laten staan is lever, omdat dit veel vitamine A bevat. Vet vlees kan klachten van maagzuur geven. Let ook bij het barbecueën goed op dat je vlees door en door gaar is. Dik vlees kun je heel smakelijk eerst koken in de marinade, voordat het op de barbecue gelegd wordt. Let erop dat het vlees niet te lang buiten de koelkast ligt. Gebruik voor het keren van vlees en vis geen vork maar een tang. Hierdoor voorkom je dat er bacteriën uit een ander stukje vlees, dat van binnen nog rauw is, aan de vork komen waarmee vervolgens in jouw goed doorbakken stukje vlees geprikt wordt.

Kip in de zwangerschap

Kip die door en door gaar is kun je gerust eten. Om Salmonella (en andere bacteriën) geen kans te geven, is het belangrijk dat je mes, vork, snijplank en andere materialen die je bij de voorbereiding van de rauwe kip gebruikt hebt, met heet water en sop of in de afwasmachine afwast voordat je ze opnieuw gebruikt (om bijvoorbeeld de inmiddels gare kip op te leggen of mee te snijden).

Vis in de zwangerschap

Over vis doen heel wat negatieve verhalen de ronde, zo zou de vervuiling in de zee erg schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Toch heeft het eten van vis meer voordelen dan nadelen, maar het is wel goed om je er even in te verdiepen.

Het is voor iedereen aan te raden om minimaal één keer per week vis te eten, waarvan in ieder geval één portie vette vis (zalm, haring, makreel, sardines) in verband met het voorkómen van hart- en vaataandoeningen, maar als je zwanger bent heeft vis nog veel meer voordelen.

Vooral vette vis bevat de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby’s.
Er zijn ook aanwijzingen dat visolie een kleinere kans op depressiviteit kan geven en een positief effect op het geheugen van de moeder heeft, maar dit is nog niet bewezen.

Eet liever geen roofvis zoals haai, zwaardvis, marlijn, snoekbaars, koningsmakreel en tonijn.

Roofvissen eten kleinere vissen, zodat roofvissen meer vervuild zijn met schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld kwik en dioxines.

Neem ook geen vis die vacuümverpakt is (geweest), tenzij de vis daarna door en door verhit is, bijvoorbeeld in een ovenschotel.

Omdat iedere vissoort weer een andere samenstelling heeft, is het aan te raden om niet meer dan twee porties van dezelfde vissoort per week te eten. Zo krijg je van geen enkele stof te weinig of te veel binnen. Lekker afwisselen dus. Eet in verband met dioxine en andere giftige stoffen niet meer dan twee porties vette vis per week en eet geen paling die gevangen is in de grote Nederlandse rivieren.

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van visoliesupplementen hetzelfde gunstige effect heeft als het eten van vis. Waarschijnlijk speelt de combinatie met andere stoffen uit vis ook een rol. Als je een supplement met visolie koopt, let er dan op dat het inderdaad EPA en DHA bevat (dagdosering EPA en DHA samen 450 mg = 0,45 gram). Gebruik geen levertraan omdat dit veel vitamine A kan bevatten.

Eieren
Gebruik geen rauwe eieren. Eet alleen eieren waarvan het eiwit en de dooier gestold zijn.
In nagerechten zoals bavarois en tiramisu worden soms rauwe eieren gebruikt. Lees de verpakking of vraag het na aan degene die dit gerecht gemaakt heeft. Je kunt gerust een gebakken gehaktbal eten waarin ei verwerkt is, maar proef niet van het rauwe gehakt terwijl je het aan het klaarmaken bent en was je handen goed na het kneden.

Groenten en fruit
Je kunt, bijna, alle groente- en fruitsoorten eten . Was rauwe groenten en fruit extra goed in verband met het risico op toxoplasmose. Varieer veel met groenten en fruit. Ieder soort groenten bevat weer net even andere stoffen die gezond voor je zijn. Varieer daarom met soorten en ook met kleuren. Probeer dagelijks zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten te gebruiken.

Pas op met kiemgroenten

Het kiemen van deze groenten vindt plaats onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn omstandigheden waarin bacteriën goed groeien. Op kiemgroenten (zoals taugé en alfalfa, maar ook de kiemen van peulvruchten)  kunnen hierdoor schadelijke bacteriën voorkomen, zoals  salmonella en  E.coli. Bij verhitting dood je deze bacteriën en kun je kiemgroenten dus wel eten. Veel mensen eten kiemgroenten echter rauw op brood, dat wordt in de zwangerschap afgeraden omdat je in de zwangerschap vatbaarder bent voor infecties door deze bacteriën.

Fruitsappen en smoothies

Fruitsappennzijn in allerlei soorten en maten in flesjes en pakjes te koop, van piepklein flesje tot jerrycan. Bij de bereiding van de sappen  (ook bij de koelverse!) is helaas een deel van andere waardevolle stoffen verloren gegaan. De hoeveelheid voedingsvezels bijvoorbeeld, die we zo broodnodig hebben voor de darmwerking, is soms maar één vijfde van de hoeveelheid die in twee stuks vers fruit voorkomt. Vezels zorgen ook voor meer verzadiging, waardoor een hele vrucht ook beter is dan een sapje. Bovendien bevat een glas sinaasappelsap al snel zo’n 5-6 klontjes suiker,  het is dan wel vruchtensuiker maar het blijft meer suiker dan je wilt.

Geen enkel flesje bevat alle positieve voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid als een stuk fruit, ook al beweren de teksten op de verpakking meestal iets anders. Daarom het advies om liever gewoon fruit te eten en zeker niet meer dan één stuk fruit per dag te vervangen door vruchtensap. Dus hap in ieder geval één keer per dag in een stuk gewoon fruit.

Voor groenten in flesjes geldt ongeveer hetzelfde verhaal: een flesje groentensap kan de dagelijkse 250 gram groenten niet vervangen. Geen probleem om een keertje zo’n flesje te gebruiken als je die dag geen groente eet, maar geen oplossing voor iedere dag!

Natuurlijk kun je wel zelf groenten smoothies maken met hierin wel de 250 gram groenten. Maar gebruik hiervoor dan een blender of smoothiemaker. Hierin worden de groenten in zijn geheel vermalen tot een sap. In bijvoorbeeld slow juicers wordt de schil en veel vruchtvlees gescheiden van het vocht. En juist de schil en het vruchtvlees bevatten zoveel gezonde stoffen en vezels!

Zoetstoffen in de zwangerschap

Er doen veel fabeltjes de ronde dat je in de zwangerschap geen zoetstoffen zou mogen gebruiken.
Voor zwangere vrouwen gelden echter dezelfde aanbevelingen als voor niet-zwangere vrouwen.
Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof, deze kun je nemen mits je niet boven de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) komt. Omdat in producten vaak verschillende zoetstoffen gecombineerd worden, kom je niet snel boven de veilige grens van iedere afzonderlijke zoetstof.

De grens van de zoetstof cyclamaat is het eerst bereikt. Je komt hier boven als je per dag meer dan 7 glazen (1,8 liter) frisdrank of yoghurtdrank met cyclamaat of maximaal 11 zoetjes met 40 mg cyclamaat per tabletje of een combinatie daarvan per dag gebruikt. Voor de volledigheid de andere zoetstoffen:

Acesulfaam-K: 2,8 liter (ongeveer 11 glazen)
Aspartaam: 4,3 liter (ongeveer 17 glazen)
Sacharine : 4,1 liter (16 glazen)
Sucralose 3,3 liter (ongeveer 13 glazen)
Blijft natuurlijk de vraag of het wel zo verstandig is om per dag enkele liters frisdrank te drinken, ook al blijf je onder de grens 😉

Alcohol
Gebruik geen alcohol. Meer informatie lees je bij Alcohol rondom de zwangerschap

Wil je weten hoeveel jij mag aankomen in de zwangerschap? Dat verschilt namelijk per vrouw. Voor jouw advies, kijk bij gewichtstoename
Is jouw voeding zwangerproof? Doe onze eettest en zie in één oogopslag waar je het goed doet en wat beter zou kunnen. Adviezen afgestemd op jouw situatie!

Naar overzichtspagina Voeding


Gerelateerde artikelen

Online cursus Voeding en zwangerschap Online cursus Voeding en zwangerschap

Over voeding in de zwangerschap zijn altijd veel vragen. Wat mag wel en wat liever niet? Wat is een feit en wat een hype? Leer er alles over in deze online cursus

meer lezen ...
Recepten courgette spaghetti met zalm Recepten courgette spaghetti met zalm

Courgette spaghetti met tonijn, makkelijk, snel klaar en ó zo gezond.

meer lezen ...
Cytomegalie-infectie Cytomegalie-infectie

CMV, ruim 50% heeft het. Het kan schadelijk zijn in de zwangerschap

meer lezen ...
Combinatietest Combinatietest

Deze test geeft aan of je een verhoogd risico hebt op afwijkingen, maar wat zegt een verhoogd risico eigenlijk?

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Huidproblemen Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, striae, vlekken, allerlei huidproblemen doen zich voor in de zwangerschap. Kun je er iets tegen doen?

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
De eerste controle De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Menstruatie achtige buikpijn Menstruatie-achtige buikpijn

Je hebt last van zeurende/stekende pijn in je onderbuik. Kan het kwaad?

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
Sport in zwangerschap Sport

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

meer lezen ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
Is het veilig om je haar te verven? Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om je haar te verven of permanenten? Mag je alle verzorgingsproducten gebruiken?

meer lezen ...
Is het veilig, voeding en gezondheid Is het veilig: voeding en gezondheid

Welke Franse kaas mag wel? En paracetamol, kan dat? Extra vitaminen?

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Veel onrust door nieuws rondom listeria besmettingen Veel onrust door nieuws rondom listeria besmettingen

Veel ophef en ongerustheid door manier van berichtgeving rondom listeria

meer lezen ...
Verloskundigen krijgen een 8,5 Verloskundigen krijgen een 8,5

Verloskundigen leveren prima zorg blijkt uit onderzoek onder ruim 1200 vrouwen.

meer lezen ...
CMV virus schadelijker dan gedacht CMV virus schadelijker dan gedacht

CMV komt vaker voor dan gedacht met grotere risico’s

meer lezen ...
Ruim 25% zwangeren komt teveel aan

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ruim 25% van alle zwangeren meer aankomt dan aanbevolen. Op de poli van het Obesitas Centrum van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werd gezien dat bij bijna de helft van de vrouwen met obesitas de zwangerschap hét moment is geweest wanneer het mis is gegaan, zo verteld Nellie Overbeeke, […]

meer lezen ...
Slechts 25% zwangeren krijgt voldoende omega 3 vetzuren binnen.

Onderzoek onder 600 zwangeren toont aan dat slechts 27% van de zwangeren en 25% van de jonge moeders voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnenkrijgt. Het onderzoek is uitgevoerd door het Alberta Pregnancy Outcomes an Nutrition (APrON) onderzoek. APrON volgt ruim 2000 zwangeren en hun kinderen uit Calgary en Edmonton. Het belangrijkste doel van […]

meer lezen ...
Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden Leefstijlbegeleiding helpt wel om zwanger te worden

Voor een specifieke groep vrouwen met overgewicht helpt leefstijlbegeleiding om zwanger te worden.

meer lezen ...
Sperma kwaliteit neemt sterk af Sperma kwaliteit neemt sterk af

Zonder dat veel van ons het weten wordt de vruchtbaarheid van jongetjes vermindert door allerlei chemische stoffen.

meer lezen ...
Gebruik geen doek over kinderwagen! Gebruik geen doek over kinderwagen!

Hoe bescherm jij je baby tegen de zon? Doe dat in ieder geval nooit met een doek over de kinderwagen!

meer lezen ...
Gebruik geen aspirine in tweede helft zwangerschap Gebruik geen aspirine in tweede helft zwangerschap

Een aspirientje lijkt onschuldig maar is het zeker niet. Gebruik ook geen ibuprofen of diclofenac.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen