Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Blog Marlene: Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn als je een kind gekregen hebt.

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je net een kind gekregen hebt?

 1. Kleding
  Voordat je baby ter wereld kwam, droeg je altijd keurig gestreken, smetteloze kleding. Geloof me, die tijd is voorbij. Melk, snot, kwijl; tegenwoordig zit altijd wel ergens een dubieuze vlek.stress
 2. Huis
  Ook al ben je nog zo netjes, een baby betekent zooi. Sowieso vind ik het een uitdaging alle wandelwagens, flessenwarmers, boxen, badjes, commodes, maxi cosi’s en speelkleden in één huis te proppen. Is dat eenmaal gelukt, breek je alsnog je nek over een voorraad doekjes, luiers, flesjes en fopspenen waar een gemiddelde Prenatal jaloers op is.
 3. Wasmand
  Baby’s zorgen voor wasgoed. Véél wasgoed. De eerste dagen is dit vooral je eigen schuld, want het is zo leuk om al die koddige outfitjes uit te proberen. (Of de baby in kwestie dit ook zo leuk vindt, valt nog te bezien). Goed nieuws: zodra je het grootste deel van je dagen bij het wasrek spendeert, wordt deze drang vanzelf minder. Dan is er alleen nog die baby waar voortdurend iets vloeibaars uit loopt.
 4. Bankrekening
  Luiers, kinderopvang, voeding, speelgoed, kleding; ik vermoed dat dit punt weinig uitleg behoeft. Je saldo zou nooit meer hetzelfde zijn.
 5. Figuur
  Voor vaders geldt dit in iets mindere mate dan moeders, maar je lichaam verandert als je kinderen krijgt. Bij de “pakkage deal” horen onder andere een buikje, striae, gewichtstoename en wallen. Bedankt hè…
 6. Nachtrust
  Baby’s kennen geen dag- en nachtritme. Tenminste, niet in het begin. Zodra ze dit doorkrijgen, komen tandjes door en kunnen ze daar niet van slapen. Is dat probleem verholpen? Dan gaan ze lopen en kunnen ze daar niet van slapen. Enzovoorts. Tegen de pubertijd schijnt dit beter te worden.
 7. Handtas
  Voordat je moeder werd, waren jij en je prachtige handtas onafscheidelijk. Portemonnee, telefoon, sleutels en lipgloss; meer hoefde er niet in. Tegenwoordig kun je de deur niet uit zonder gigantische, degelijke luiertas volgestouwd met allerhande babytroep (als genoemd onder punt 2).
 8. Controle
  Had je voorheen de touwtjes strak in handen? Dat kun je nu mooi vergeten. Baby bepaalt. Wanneer je weggaat, wanneer je eet, wanneer je slaapt. Alles. Het maken van een planning is absoluut zinloos. Tenminste… mijn baby interesseert het niets.
 9. Vrije tijd
  Vraag het me over een jaar nog eens.
 10. Boodschappen
  Hier heb ik het vooral over het doen van de boodschappen. Een hele uitdaging met een baby, zo ontdekte ik. Bestuur maar eens een kinderwagen en boodschappenkar tegelijk. Je kunt ook alleen de kinderwagen gebruiken en de boodschappen op je baby stapelen. De mijne kan het niet waarderen, maar mogelijk wordt hier per baby verschillend op gereageerd.

Gerelateerde artikelen

Seks na de bevalling Seks na de bevalling

Seks na de bevalling…best eng…. Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best eng en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. […]

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid over krijgen eerste kind Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
Bloedverlies en vruchtbaarheid na bevalling Over bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

Hoe snel herstelt je lichaam eigenlijk na een bevalling, wanneer kun je weer zwanger worden?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Gevaar koortslip baby Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen