Mazelen Vaccinatie

De mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen.

Vroeger kwam het vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar. Het virus wordt verspreid door direct contact met een patiënt of via druppeltjes in de lucht bij hoesten, niezen en praten.

Tot de leeftijd van 6 maanden zijn zuigelingen in principe voldoende beschermd tegen het mazelen virus, omdat zij nog antistoffen van de moeder bij zich dragen, mits de moeder de mazelen heeft doorgemaakt of gevaccineerd is.

Verschijnselen
Het mazelenvirus uit zich in eerste instantie met verschijnselen als koorts, oogontsteking, neusverkoudheid en hoesten. Twee dagen na het uitbreken van de ziekte zijn typische kleine witte vlekjes met een rode rand zichtbaar op de binnenkant van de mond (Koplik-vlekken). Na 3 tot 7 dagen ontstaan er grove rode vlekken, meestal beginnend op het hoofd. De vlekken breiden zich uit naar de romp de armen en de benen en vleien in elkaar over. Na enkele dagen verdwijnt de rode uitslag weer in dezelfde volgorde waarin ze opgekomen is.

Complicaties
De mazelen op zich zijn niet levensbedreigend maar er kunnen gevaarlijke complicatie optreden zoals longontsteking en hersenvliesontsteking.

Effect van vaccinatie
Sinds de invoering van vaccinatie bedraagt het aantal gevallen van mazelen in Nederland minder dan 1 geval per miljoen per jaar. Omdat mazelen zo besmettelijk zijn, ontstaan er wel vrij gemakkelijk epidemieën onder ongevaccineerden. Om de paar jaar doet zich nog een mazelenepidemie voor in Nederland. In 1999 vond een epidemie plaats met meer dan 3000 ziektegevallen, voornamelijk in de zogeheten “biblebelt”. Van de getroffenen was 94 procent niet gevaccineerd en 5 procent onvolledig gevaccineerd. Zo’n 150 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Drie kinderen stierven. In 2008 kampte Nederland ook met een mazelen uitbraak. Er werden 63 gevallen van mazelen officieel bevestigd, waarvan 51 in Den Haag en 12 over andere regio’s verspreid. Waar de Haagse epidemie vandaan kwam is niet bekend.


Gerelateerde artikelen

Vaccinaties Vaccinaties

Waar wordt tegen ingeënt en waarom eigenlijk? Is vaccineren verplicht?

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Alles over je baby Alles over je baby

Antwoord op jouw vragen over je baby en kleine problemen.

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
Baby kwaaltjes Baby kwaaltjes

Alle baby kwaaltjes op een rij.

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
RS virus RS virus

Het RS virus is bij veel ouders niet bekend, terwijl het zo vaak voorkomt

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen