Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent komen de meeste medicijnen via de placenta ook bij je kindje.

Dit geldt voor geneesmiddelen die je via de mond inneemt (tabletten, capsules, drankjes) maar óók voor andere toedieningsvormen zoals crèmes, oogdruppels, zetpillen en neusspray. Want op welke manier de bestanddelen je lichaam ook binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van de nog ongeboren baby.

Medicijngebruik is ook in de zwangerschap niet altijd te voorkomen, er zijn drie groepen medicijnen:

  1. Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren vruchtje, zo kunnen ze afwijkingen bij het kindje veroorzaken of de bevalling vervroegd op gang doen komen. Deze middelen moet je als zwangere vrouw dus altijd proberen te vermijden.
  2. Aan de andere kant zijn er ook medicijnen die al heel lang verkrijgbaar zijn, heel veel gebruikt zijn door zwangere vrouwen en nooit problemen veroorzaakt hebben. Deze medicijnen worden als veilig beschouwd en kunnen dus -mits met mate!- gebruikt worden door zwangere vrouwen.
  3. Van de meeste geneesmiddelen weet men echter (nog) niet precies wat de risico’s zijn, dat is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwere medicijnen of middelen waarnaar relatief weinig onderzoek is verricht. Ze worden alleen door een arts voorgeschreven als er geen andere opties zijn. Soms is het namelijk nodig een bepaald medicijn tóch te gebruiken omdat het niet nemen ervan nog veel schadelijker is. In dergelijke gevallen zal de arts dus een afweging maken tussen de voor- en de nadelen. Hoe deze afweging uitvalt is per persoon en per situatie verschillend.

Overleg van tevoren met deskundige
Omdat verreweg de meeste medicijnen in de groepen “nog onvoldoende bekend over de risico’s” en “kan schadelijk zijn” vallen, is het heel belangrijk altijd met een deskundige (arts, apotheker, verloskundige) te overleggen over je medicijngebruik, liefst nog vóór je een medicijn gaat gebruiken.
Deze boodschap geldt niet alleen voor medicijnen die je alleen met een doktersrecept kunt krijgen bij de apotheek, maar óók voor geneesmiddelen, vitamines, voedingssupplementen, homeopathische middelen enzovoorts die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en supermarkt. Dergelijke zogenaamde zelfzorgmiddelen zijn namelijk zeker NIET per definitie veilig!!!
Het gebruik van de vrij verkrijgbare NSAID’s (zoals ibuprofen en naproxen) wordt bijvoorbeeld afgeraden als je zwanger bent of zwanger wilt worden (NHG 2011).  Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen het risico op spontane miskraam en hartafwijkingen licht verhogen bij gebruik in het eerste trimester.

Medicijnen en borstvoeding

Als je eenmaal bevallen bent is het zaak om alert te blijven zo lang je borstvoeding geeft. Je kindje krijgt een deel van de stofjes die jij in je bloed hebt namelijk ook binnen via de moedermelk en dat kan schadelijk zijn. Neem ook dan dus niet zomaar medicijnen.
Meld dat je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft.
Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het een goed idee om dit direct even te melden bij de apotheek. Als je hier dan komt voor medicijnen of zelfzorgmiddelen dan weten ze hier dat ze moeten controleren of je de medicijnen veilig kunt gebruiken. En ook als je bij een arts, tandarts, fysiotherapeut of een andere zorgverlener komt dan is het goed om uitleg te geven over je situatie zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden bij de behandeling.

Tenslotte: gebruik je medicijnen en wil je graag zwanger worden? Maak een afspraak voor een kinderwensconsult bij de verloskundige!
Soms is het verstandig te stoppen met een bepaald medicijn, de dosering aan te passen of over te gaan op een ander medicijn al vóórdat je zwanger wordt. Stop echter niet op eigen houtje, doe dit altijd in overleg!

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.