Meerling, bevalling

De bevalling bij een tweeling (of andere meerling) moet altijd in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog plaatsvinden.

Of je al dan niet vaginaal kan bevallen ligt erg aan de ligging van beide baby’s.
Als beide kinderen in hoofdligging liggen (60%), dan is een vaginale bevalling meestal geen probleem. Als het eerste kind (dus degene die als eerste geboren zal worden) in stuitligging ligt dan zal de gynaecoloog de risico’s met je bespreken en jullie de keuze geven voor een vaginale bevalling of een keizersnede.
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de gynaecoloog de risico’s van een vaginale bevalling te hoog vindt en een keizersnede adviseert (zie medische complicaties in de zwangerschap: stuitligging).
Als het eerste kind in hoofdligging ligt en het tweede kind in stuitligging, dan zal je gynaecoloog de risico’s met je bespreken en veelal de keuze aan jullie laten of je een vaginale bevalling of een keizersnede wenst.

De vaginale bevalling (bij goede ligging van de kinderen) verloopt meestal niet veel anders dan de bevalling van een éénling. Uit voorzorg wordt vaak al wel een infuus ingebracht omdat de extreme rek van de baarmoeder er soms voor zorgt dat de baarmoeder wat luier is dan normaal.

Als de weeën goed zijn en de ontsluiting normaal vordert zullen er geen medicijnen in het infuus worden gedaan, het zogenaamde waakinfuus. Maar men brengt het infuus wel uit voorzorg aan om heel snel weeversterkende medicijnen te kunnen toedienen mochten de weeën afzakken.
Net als bij  een “normale” bevalling zijn er ontsluitingsweeën nodig om de baarmoedermond te laten ontsluiten. De duur van de ontsluitingsperiode is bij een tweelingbevalling niet anders dan bij een éénling. Bij volledige ontsluiting gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën en mag er begonnen worden met persen. Het persen gaat vaak hetzelfde als bij een éénlingbevalling, soms wat sneller omdat de kindjes meestal wat kleiner zijn.

Als het eerste kindje geboren is, controleert de gynaecoloog de ligging van het tweede kindje.
Mocht deze ligging opeens heel anders zijn dan voor de bevalling (het komt een enkele keer voor dat het tweede kindje scheef gaat liggen als de eerste eruit is), dan zal de gynaecoloog proberen dit kindje goed te leggen (hoofd- of stuitligging).
Lukt dit niet en blijft het tweede kindje bijvoorbeeld dwars liggen, dan moet er alsnog een keizersnede gedaan worden voor het tweede kindje.

Meestal ligt het tweede kindje er net zo voor als voor de bevalling en kan deze ook vaginaal geboren worden.

Het wachten is dan op de persweeën voor het tweede kindje, dit kan soms even duren. Als dit te lang duurt zal er alsnog een weeversterkend medicijn (oxytocine) in het infuus gedaan worden om de persweeën op te wekken. Het persen voor de tweede duurt meestal beduidend minder lang dan voor de eerste. Dit komt omdat de eerste de weg al gebaand heeft en het bekken en de vagina makkelijker doorgankelijk zijn voor de tweede.

Nadat beide kinderen geboren zijn is het wachten op de geboorte van de moederkoek (placenta). Doordat de baarmoeder al zoveel werk heeft gedaan willen de weeën om de placenta geboren te laten worden wel eens achterwege blijven. Dit is het moment dat er vaak alsnog weeopwekkende medicijnen in het infuus gedaan worden om te voorkomen dat er teveel bloedverlies optreedt of de placenta niet loslaat.

De volgende complicaties komen bij een tweelingbevalling vaker voor dan bij een eenlingbevalling:
Weeënzwakte: door de extreme rek van de baarmoeder kan zij minder goede en krachtige weeën geven. Hierdoor voelt de vrouw de eerste periode van weeën vaak niet als echt pijnlijk en is er vaak een infuus met wee-opwekkende middelen nodig om de laatste centimeters ontsluiting te laten vorderen. Ook weeënzwakte na de geboorte van het eerste kind of voor de geboorte van de placenta komt vaker voor.
Vastzittende placenta: na de geboorte van de kinderen zie je bij een tweeling vaker dat de placenta niet spontaan geboren wil worden. Hierdoor komt het vaker voor dat de placenta alsnog onder narcose verwijderd dient te worden (zie medische complicaties bij zwangerschap: vastzittende placenta).
Nabloeding: Door de extreme rek van de baarmoeder komt het vaker voor dat de baarmoeder na de geboorte van de kinderen en placenta onvoldoende gaat samenknijpen om het wondbed (waar de placenta heeft gezeten) dicht te drukken. Hierdoor kan er overmatig bloedverlies optreden. Meestal heb je al een infuus met wee-opwekkende middelen in. Door de medicijnen via dit infuus op te hogen kan de bloeding meestal tijdig worden gestopt


Gerelateerde artikelen

De eerste tekenen dat de bevalling begint De eerste tekenen dat de bevalling begint

Leer het onderscheid tussen harde buiken of Braxton Hicks contracties en echte weeën. Wanneer moet je de verloskundige bellen? Tips om het begin van de bevalling ontspannen door te komen. Goed voorbereid bevalt écht beter! Wil jij vol vertrouwen aan je bevalling beginnen, al je angsten loslaten en weten wat je kunt verwachten tijdens je […]

meer lezen ...
De bevalling wordt ingeleid De bevalling wordt ingeleid

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

meer lezen ...
Bevalling, de eerste vier cm ontsluiting De eerste 4 cm ontsluiting

De eerste 4 cm ontsluiting kunnen, vooral bij een eerste kindje, best lang duren. Waarom is dat?

meer lezen ...
Van 4 tot 8 cm ontsluiting Van 4 tot 8 cm ontsluiting

Bevalling, de middenfase: van 4 tot 8 cm ontsluiting De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën. De weeën komen korter na elkaar. Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker, […]

meer lezen ...
De laatste 2 cm ontsluiting De laatste 2 cm ontsluiting

Bevalling: de laatste 2 centimeter ontsluiting. Deze laatste 2 cm ontsluiting zijn vaak de moeilijkste periode. De weeën komen heel kort op elkaar. De ene wee is nog niet weg of de volgende komt alweer. Kenmerkend voor de laatste 2 cm is de wanhoop van de barende. Je kunt geen kant meer op, het opvangen […]

meer lezen ...
Persen bevalling Persen

Tips om je voor te bereiden op het persen.

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...
De geboorte Geboorte van je kind

Je mag gaan persen, welke weg moet je baby afleggen om geboren te worden?

meer lezen ...
Geboorte placenta De geboorte van de placenta

Hoe lang duurt het voordat de placenta geboren wordt?

meer lezen ...
Pijnbestrijding bevalling Pijnbestrijding in het ziekenhuis

Voor pijnbestrijding met medicijnen tijdens je bevalling ben je op het ziekenhuis aangewezen. Thuis mag geen medicatie worden gegeven voor pijnbestrijding bevalling. Dit omdat alle medicijnen ook bij de baby komen en het dus heel belangrijk is om de conditie van de baby in de gaten te houden door middel van een CTG (hartfilmpje) Welke […]

meer lezen ...
Eten en drinken tijdens de bevalling Eten en drinken tijdens de bevalling

Het is belangrijk om regelmatig iets te eten als je aan het bevallen bent.

meer lezen ...
Medisch ingrijpen tijdens de bevalling

Helaas verlopen niet alle bevallingen zo voorspoedig als je van tevoren gehoopt had. Hier vind je achtergrond informatie over de medische handelingen die soms nodig zijn.

meer lezen ...
Steun bij je bevalling Is het leuk om moeder of vriendin bij de bevalling te hebben?

Wil je, naast je partner, nog anderen bij de bevalling hebben?

meer lezen ...
Borstvoeding bij meerlingen Borstvoeding bij meerlingen

Kun je borstvoeding geven aan een tweeling? Ja dat kan! Soms zullen mensen uit je omgeving zeggen; dat is toch veel te druk, of te zwaar, twee of meer kindjes zelf voeden? In de praktijk blijkt dat het prima haalbaar is. Het geeft jouzelf ook de nodige rustmomenten, je moet even gaan zitten om je […]

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen