Miskraam: opwekken met medicijnen

Miskraam, uitdrijving vruchtje met behulp van medicijnen.

Als het vruchtje niet spontaan wordt uitgestoten door je lichaam, of je wilt niet langer wachten of je lichaam het vruchtje zelf gaat uitstoten, kun je met je arts overleggen of het mogelijk is om medicijnen in te nemen om ervoor te zorgen dat je weeën krijgt die nodig zijn om het vruchtje uit te stoten.

Bedenk wel dat je door de medicijnen weeën krijgt, dus buikpijn.

Het doormaken van een miskraam is lichamelijk best pijnlijk en gaat gepaard met (soms hevig) bloedverlies.
Aan de andere kant bespaar je jezelf een curettage en een narcose middel.

Hoewel een curettage een relatief kleine ingreep is, kunnen er altijd complicaties optreden én is het risico van verklevingen in je baarmoeder verhoogt. Daarnaast heeft onderzoek van het AMC in 2015 bewezen dat het risico op een vroeggeboorte bij een latere zwangerschap met maar liefst 29% wordt verhoogd door een curettage.

De verklevingen die kunnen optreden na een curettage kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt.

Reden genoeg om toch te kiezen voor het opwekken met medicijnen in plaats van een curettage. Ook al betekent dit dat je de miskraam echt moet doormaken, wat best pijnlijk kan zijn.

Welke medicijnen worden gebruikt bij het opwekken van een miskraam?

Mifepriston

Mifepriston is een anti-hormoon. Het remt het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, wat belangrijk is bij het in stand houden van de zwangerschap. Mifepriston zorgt er zo voor dat de baarmoedermond open gaat staan. In veel gevallen is ook nog een weeënopwekkend middel nodig, zoals misporostol.

Misporostol (cytotec)

Misporostol wekt weeën op die nodig zijn om de vrucht uit te drijven. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met mifetriston.
Houd er rekening mee dat het uren tot dagen kan duren voor je echt weeën krijgt en de miskraam echt op gang komt.

Misporostol wordt ook gebruikt bij een curretage. Het verslapt de baarmoedermond waardoor een curettage minder pijnlijk verloopt. Deze werking begint binnen 4 uur.


Gerelateerde artikelen

Miskraam Miskraam

Hoe openbaart een miskraam zich en wat te doen als een miskraam dreigt?

meer lezen ...
Missed abortion

Toen ik begin januari zwanger bleek te zijn, konden mijn man en ik ons geluk niet op.Ook de wederzijdse ouders vonden het geweldig, voor allebei zou het de eerste keer worden dat ze oma en opa werden. We waren wel vroeg dat we het bekend maakten, ruim 8 weken, maar mijn man kon het niet […]

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Curettage verhoogt risico op vroeggeboorte met 29%

Een curettage verhoogt het risico op een vroeggeboorte met maar liefst 29%. Er zijn veiligere methodes om een miskraam op te wekken.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen