Miskraam: wanneer verloskundige/arts inschakelen

Miskraam, wanneer moet je een verloskundige of arts inschakelen?

Zoals al eerder geschreven komt bloedverlies in de jonge zwangerschap zeer regelmatig voor. Gelukkig betekent het lang niet altijd dat er een miskraam dreigt.

Als je bloedverlies hebt wat meer is dan een paar druppels is het altijd verstandig je verloskundige of huisarts te bellen.

Mocht het bloedverlies ‘s nachts beginnen, en het is niet meer dan bij een normale menstruatie, dan kun je het beste afwachten tot de volgende ochtend om te bellen.
Midden in de nacht kan je arts/verloskundige immers ook niets voor je doen. Echo’s worden ‘s nachts niet gemaakt…
Is het bloedverlies echt veel, dus veel meer dan bij een hevige menstruatie, dan moet je altijd bellen, ook midden in de nacht.

Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en of je wel of geen krampen hebt zal je verloskundige/arts beslissen of nader onderzoek gewenst is.
Als het bloedverlies niet heel hevig is, kan het zijn dat besloten wordt het aan te kijken.
Neemt het bloedverlies niet toe en krijg je geen krampen dan kan het zijn dat het om onschuldig bloedverlies gaat. In ongeveer de helft van alle jonge zwangerschappen komt bloedverlies voor, 20% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Met andere woorden, de kans dat het onschuldig is is groter dan de kans dat het om een miskraam gaat.

Zet het bloedverlies wel door en krijg je krampen dan zal het hoogstwaarschijnlijk om een in gang zijnde miskraam gaan.
Omdat je lichaam het werk zelf zal moeten doen is afwachten vaak de enige optie. Niemand kan iets doen om de miskraam tegen te houden. Zelf zou je natuurlijk het liefst willen dat er allerlei dingen gedaan werden om te onderzoeken wat er aan de hand is, maar vaak is het verhaal al zo duidelijk dat je verloskundige bijna zeker weet dat het om een miskraam gaat.
Zij zal je dan goede instructies geven over wat er gaat gebeuren en wat je moet doen. Hierover lees je meer bij miskraam

Is het bloedverlies echt veel, dus veel meer dan bij een hevige menstruatie, dan moet je altijd bellen, dus ook midden in de nacht.

Als je nog niet op controle bent geweest bij een verloskundige, dan kun je zelf kiezen wie je belt: je huisarts of een verloskundige bij jou in de buurt. Het voordeel van een verloskundige is vaak wel dat veel verloskundigen tegenwoordig zelf echo’s maken. Hierdoor kun je vaak sneller terecht dan bij een verwijzing naar het ziekenhuis door je huisarts.

Wanneer hulp in te roepen NA een miskraam of curettage.

Het is verstandig om in de volgende situaties een verloskundige of arts te waarschuwen:

  • Aanhoudende klachten. Als na een miskraam of curettage de krampende pijn niet verdwijnt of als er hevig bloedverlies blijft, is de kans aanwezig dat niet al het miskraamweefsel naar buiten gekomen is. In dit geval zal er waarschijnlijk alsnog een nacurettage plaatsvinden.
  • Hevig bloedverlies. Als het bloedverlies te erg blijft, meer dan een hevige menstruatie, kan dat gevaarlijk zijn. Als je je door het bloedverlies onwel voelt, sterretjes ziet of steeds duizelig bent, direct een verloskundige/arts waarschuwen.
  • Koorts. Als je koorts krijgt na een miskraam of curettage kan dat wijzen op een ontsteking in de baarmoeder. Dit moet behandeld worden dus neem in dit geval contact met je verloskundige/arts op.
  • Ongerustheid. Als je zelf onzeker bent over het verloop van een miskraam, neem dan altijd contact met je verloskundige/arts op.

Gerelateerde artikelen

Cytotec Miskraam: opwekken met medicijnen

Als je niet wilt afwachten of je lichaam het vruchtje zelf uitstoot kun je overwegen de miskraam op te wekken met behulp van medicijnen.

meer lezen ...
Verwerking miskraam Verwerking van een miskraam

Een miskraam vraagt zowel lichamelijk als geestelijk herstel. Lees onze tips voor de verwerking van je miskraam.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen